Thursday, December 29, 2016

Kia Ora North Island Nw Zealand Pt 8 - Rotorua

Dari Huka Falls perjalanan diteruskan untuk menuju ke bandar Rotorua di mana kami akan menginap di sini untuk dua malam.

Best betul memandu dengan keadaan jalan seperti ini.

Tuesday, December 27, 2016

Kia Ora North Island New Zealand Pt 7 - Huka Falls

Lokasi Huka Falls ni tak jauh jaraknya dari bandar Taupo. Cuma kira-kira lima kilometer dan mengambil sepuluh minit saja untuk sampai. Merupakan satu tarikan alam semula jadi yang paling dilawati di New Zealand. Masuk adalah percuma tapi tempat letak kenderaan agak terhad. Ada beberapa lagi lokasi lain yang kita boleh berhenti tapi kawasan di sini adalah yang terbaik sekali.


Thursday, December 22, 2016

Kia Ora North Island New Zealand Pt 6 - Tasik Taupo

Perjalanan dari Tongariro National Park ke Taupo adalah sejauh lebih kurang 100 km saja. Sebahagian besar jalannya akan melalui tepi Tasik Taupo. Banyak pekan kecil terletak  di tepian tasik di sepanjang perjalanan ke bandar Taupo. Kami berhenti di salah satu kawasan rehatnya.

 Lake Taupo lookout.

Wednesday, December 21, 2016

Kia Ora North Island New Zealand Pt 5 - Tongariro National Park

Sebenarnya selepas check in hotel semalam kami ada ke sini juga tapi masa tu cuaca agak mendung dan hujan renyai. Sampai juga ke kawasan melepasi Whakapapa Village tapi memang tak nampak apa pun. Alhamdulillah cuaca pagi ini amat baik. Tepat seperti apa yang di beritahu oleh uncle yang menjaga kaunter tamu semasa check in.

Friday, December 16, 2016

Kia Ora North Island New Zealand Pt 4 - Kiwi House

Jika ke Australia tak sah kalau tak jumpa kangaroo jadi kalau ke New Zealand kenalah jumpa dengan burung Kiwi yang cuma ada di negara ini. Ada beberapa tempat di mana kita boleh tengok burung Kiwi ini. Salah satunya ialah di Otorohanga Kiwi House. Dah terlanjur satu jalan untuk ke National Park kami singgahlah sekejap kat sini.

Cuaca pagi ini agak cerah juga.

Thursday, December 8, 2016

Kia Ora New North Island New Zealand Pt 3 - Hamilton

Dari Mount Victoria kami teruskan perjalanan untuk ke Hamilton. Cuaca agak baik pada hari itu. Di Auckland walaupun merupakan bandar terbesar di NZ tapi tak adalah sesak jalannya macam di tempat kita. Jadi agak cepat dapat melepasi kawasan bandar. Oleh sebab dah banyak masa terbuang waktu tunggu nak dapatkan kereta jadi di Hamilton kami cuma bercadang nak ke Hamilton Garden saja. Sampai di Hamilton lebih kurang pada jam empat petang. Singgah dulu di Hamilton Garden sebelum check in di Manhattan Lodge Motel.  Untunglah waktu siangnya agak panjang.

Cuaca yang cerah.

Tuesday, November 29, 2016

Kia Ora North Island New Zealand Pt 2 - Mount Victoria

Pagi hari kedua baru kami nak ambil kereta. Lokasinya tak begitu jauh dari hotel penginapan jadi menapaklah kami ke sana berdua. Yang lain tinggal di bilik kerana kami bercadang nak bawa kereta ke hotel nanti dan angkut semua barang-barang. Jika ikut booking asal, kami sepatutnya dapat kereta pada jam 8.30 pagi. Sampai di Jucy Car Rental kereta yang dijanjikan tak ada. Katanya orang yang sepatutnya pulangkan kereta lambat hantar dan kami mungkin akan dapat kereta pada jam 11.00 pagi. Rasa macam nak naik angin 😡 jugalah sebab kami belum check out lagi dan kena keluar dari bilik pada jam sebelas juga. 

Oleh sebab itu kesilapan di pihak mereka jadi kitaorang minta disediakan shuttle ke hotel untuk mengambil barang-barang untuk dibawa ke Jucy Car Rental. Jam sebelas kereta pun sampai tapi kena tunggu lagi untuk dibasuh dan dibersihkan. Gitu gini jam dua belas baru dapat keretanya. Jadi itinerary agak lari sikit.  Tapi disebabkan itu kesalahan mereka jadi caj sewa kereta dikurangkan untuk satu hari 😊.  

Peta perjalanan di North Island. Cuma ini saja yang mampu kami buat.

Monday, November 21, 2016

Kia Ora North Island New Zealand Pt 1 - Sampai di Auckland

Kebanyakan orang akan pergi ke Pulau Selatan atau kedua-duanya sekali tapi kami cuma ke Pulau Utara. Bajet yang ciput dan cuti yang singkat mengehadkan perjalanan kami sekeluarga 😊😊😊😊. Tak apalah mungkin boleh jadi alasan untuk ke sana lagi di lain hari. Mana tau. 

Untuk trip kali ini hotel dah di booking seawal tiga bulan lagi. Masa itu kadar tukaran dalam lingkungan RM2.80 bagi setiap ringgit. Tapi bila kami di sana kadar tukaran dah naik mencanak hingga RM3.10.  Jika kita buat tempahan melalui booking.com, bayaran tidak dipotong melalui kad kredit tapi semasa kita check in di hotel dan ikut kadar pada waktu itu. Banyak juga perbezaannya untuk tempoh enam malam kami di sana. Kebanyakan penginapan yang kami ambil terletak di pinggir bandar kerana kami memandu di sana jadi tak ada masalah fasal lokasinya. Boleh dikatakan semua hotel yang kami ambil mempunyai kemudahan dapur untuk memasak. Siap bawa kuali dan periuk dari Malaya. Kami tak makan di luar walau sekali pun di sana!!!

Boarding pass yang senipis kertas A4.

Wednesday, November 9, 2016

Monday, October 24, 2016

Sabah Trip 8 - Pulau Manukan dan Masjid Negeri

Hari ini pagi terakhir di Kota Kinabalu. Siap-siap untuk check out awal sikit sebab kami nak ke Pulau Manukan. Nasib baik ada kereta sewa jadi barang-barang semua boleh sumbat dalam kereta. Dari hotel terus bergerak ke Jesselton Point. Payah betul nak mencari tempat letak kereta di kawasan berdekatan jeti sebab hari itu adalah hari bekerja. Akhirnya kami parking di dalam kompleks beli-belah Suria Sabah yang tak jauh letaknya dari jeti. 

Agak ramai pelancong asing pada hari itu terutama dari negara China dan Korea.

Thursday, October 13, 2016

Sabah Trip 7 - Signal Hill dan Perdana Park

Selesai makan tengah hari di kawasan Gaya Street Sunday Market belum pun jam dua petang lagi. Jadi alang-alang dah dekat sangat dengan Signal Hill kami naiklah dulu ke sana. Atas bukit ini adalah tempat yang paling sesuai untuk melihat bandar Kota Kinabalu dan sekitarnya. Terlebih dulu kita akan jumpa Menara Jam Atkinson sebelum sampai di kawasan yang lebih tinggi.

Menara Jam Atkinson.

Friday, October 7, 2016

Sabah Trip 6 - Gaya Street Sunday Market

Selepas Kinabalu Park cuaca agak baik. Kami singgah sekejap di Pekan Nabalu untuk mencari sedikit souvenirs. Harga barang di sini lebih murah dan pilihannya juga sangat banyak. Bas persiaran mini yang membawa pelancung asing juga kebanyakannya berhenti di sini.

Jambatan Tamparuli.

Wednesday, September 28, 2016

Sabah Trip 5 - War Memorial Park

Hari ini pagi terakhir di Mile 36 Lodge. Sebelum sampai waktu sarapan kita orang ronda-ronda sekitar chalet. Dari sini boleh juga nampak Gunung Kinabalu tapi kena naik satu pelantar yang terletak di kawasan paling belakang sekali.

Cuaca agak mendung pagi ini.

Wednesday, September 21, 2016

Sabah Trip 4 - Tagal Ikan Sungai Moroli dan Sabah Tea Farm

Keluar dari kawasan Poring Hotspring kami menuju ke Kampung Luanti Baru untuk ke 'tagal' Sungai Moroli yang terletak kira-kira 18 km dari sini. Sangat teruja untuk ke sini kerana ingin merasai spa ikan yang tinggal di habitat asalnya. Ikannya pun besar-besar. Bayaran masuk cuma RM5 untuk dewasa.

Monday, September 5, 2016

Sabah Trip 3 - Poring Hot Spring, Ranau

Sampai di depan pintu masuk Kundasang War Memorial hujan semakin lebat. Kami tak jadi masuk. Tapi ada juga orang yang meredah masuk. Nampak macam orang setempat. Betul-betul di depan pintu masuknya ada semacam pasar pagi. Nampak macam sendu je sebab tak ramai orang. Jadi kami ambil keputusan untuk terus ke Poring Hot Spring yang terletak 33 km dari Kundasang.

Kundasang War Memorial.

Wednesday, August 24, 2016

Sabah Trip 2 - Desa Cattle Dairy Farm, Kundasang

Di Kundasang ni terasa cepat sangat siangnya. Sementara menunggu breakfast pada jam tujuh pagi, kami bergerak ke pekan Kundasang untuk menikmati pemandangan Gunung Kinabalu dari sana. Ramai orang cakap kalau nak tengok gunung Kinabalu tanpa dilindungi awan, kenalah datang awal pagi.

Baru jam enam pagi tapi dah terang benderang.

Sunday, August 14, 2016

Sabah Trip 1 - Dari Kota Kinabalu ke Kundasang - Rumah Terbalik dan Jambatan Gantung Tamparuli

Kali terakhir jejakkan kaki di Kota Kinabalu ialah kira-kira lapan tahun yang lalu. Masa tu AA mendarat dan beroperasi di T2 KKIA. Sekarang ni semuanya dah disepadukan di T1. Berlepas dan mendarat mengikut jadual. Risau juga kerana masa tu banyak penerbangan terutamanya yang ke selatan negara China dan Hong Kong yang dibatalkan kerana taufan Nida melanda kawasan tersebut. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Cuma pada waktu balik penerbangan kami di lewatkan tiga jam dan mendarat di KLIA2 pada jam 2.30 pagi. 

KK seakan terkesan dengan cuaca kurang baik yang melanda kawasan Laut China Selatan. Boleh dikatakan setiap pagi dan petang hujan turun berbanding di semenanjung yang panas sejak seminggu dua ini.

 KK, kami datang lagi.

Tuesday, July 5, 2016

SALAM EIDUL FITRI 1437H


Selamat Hari Raya Eidul Fitri Maaf Zahir dan Batin kepada semua yang pernah singgah di blog ini.

*Mie aka PLM*

Satu-satunya kad Raya yang diterima tahun ini, dari blogger tersohor Wanderlust DJ.

Monday, June 20, 2016

Pulau Perhentian Pt 3

Sebelah petang macam dah tak ada apa nak buat lagi, kami ronda sepanjang pantai hingga ke hujungnya. Sampai di kawasan yang berbatu tapi tak ada ikan pun macam di Pulau Redang. Kawasan Pantai Teluk Dalam ini memang agak kurang meriah. Kalau nak pantai yang agak happening silalah ke Long Beach di Pulau Perhentian Kecil.

Bot-bot milik chalet di sepanjang pantai ini.

Thursday, June 2, 2016

Pulau Perhentian Pt 2

Dua pulau utama di sini ialah Perhentian Kecil dan Perhentian Besar. Pulau Perhentian kecil dihuni lebih daripada dua ribu orang penduduk mengikut kata pemandu bot kami. Lokasi penginapan kami ialah di Pantai Teluk Dalam di Pulau Perhentian Besar. Pantainya tidak menghadap Laut China Selatan, jadi kedaannya lautnya lebih tenang.

Pulau Perhentian.

Thursday, May 26, 2016

Pulau Perhentian Pt 1

Trip ini dah sebulan lebih berlalu iaitu pada awal bulan April lepas. Malas nak fikir soal booking penginapan jadi kami pilih untuk ambil pakej saja dari Anjung Holidays Sdn Bhd. Harga pakej agak OK, RM355 untuk quad room untuk tempoh 3H2M. Untuk twin room cajnya RM405. Pakej termasuk tambang bot pergi balik dari jeti, makan tiga kali sehari dan dua trip snorkeling. Pengangkutan ke jeti kena uruskan sendiri.

Untuk ke Pulau Perhentian jetinya ialah di Kuala Besut. Kalau nak guna flight, airport terdekat ialah Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Kota Bharu, Kelantan. Kami memilih untuk memandu sendiri. Jam sepuluh malam kami dah mula gerak dari rumah. Keluar awal sikit sebab tak mahu terkejar-kejar sangat. Sempat berhenti di beberapa kawasan R&R untuk berehat sekejap. Sampai di Jerteh menjelang subuh. Singgah sebentar di surau Petronas. Selepas itu baru ke Kuala Besut dan bersarapan di sana. Perjalanan bot ialah pada jam lapan pagi. 

Parking untuk kereta ada berhampiran jeti. Caj yang dikenakan ialah RM10 sehari.

Selamat datang ke Kuala Besut.

Monday, May 23, 2016

Trip Kansai Area Pt 15 - Shinsaibashi, Tsutenkaku Tower dan Pulang

Sebelah petangnya kami meronda-ronda di Shinsaibashi shopping street. Ke sini sebab nak mencari barang yang dikirim oleh orang yang tinggal di rumah. Keluar je dari stesyen Shinsaibashi dan ternampak kedainya. Kononnya nak cari kasut sport made in Japan punya. Tapi harga semua kasutnya  mahal nak mampus. Harga minimum pun hampir RM500. Puaslah berwasap macam-macam design kasut yang ada kat kedai tu, tapi akhirnya tak jadi beli. Over budget katanya.

Panjang yakamat shopping street ni. Tak perasan jalan punya jalan hingga sampai di Namba iaitu satu stesyen berikutnya.

Kedai kasut Onitsuka Tiger.

Friday, May 13, 2016

Trip Kansai Area Pt 14 - Tempozan Harbor Village

Hari ini adalah hari yang paling cerah sepanjang kami berada di Osaka. Destinasi kami hari ini ialah Tempozan Harbour Village yang terletak di sebuah pulau menghadap ke Osaka Bay. Laluan ke sini ialah Chuo Line dan stesyennya ialah Osakako. Antara tarikan yang ada di sini ialah Tempozan Market Place, Tempozan Ferris Wheel dan Osaka Aquarium Kaiyukan iaitu akuarium yang terbesar di dunia.

Jalan kaki lebih kurang 10 minit untuk sampai.

Thursday, May 5, 2016

Trip Kansai Area Pt 13 - Osaka Castle

Stesyen Osakajokoen di mana terletaknya Osaka Castle juga berada di Loop Line. Oleh kerana laluannya sepusingan jadi kenalah buat anggaran sendiri arah mana yang lebih dekat. Rel bagi Loop line juga dikongsi oleh beberapa line yang lain. Perlu lebih berhati-hati supaya tak terambil train yang salah.

Stesyen Osakajokoen.

Thursday, April 28, 2016

Trip Kansai Area Pt 12 - Universal Studio City Walk

Senang tinggal di Shin Imamiya ni sebab adanya Loop Line yang boleh berhenti di mana-mana interchange. Dari sini kami berhenti di stesyen Nishikujo dan seterusnya menyambung perjalanan ke stesyen Universal City yang terletak cuma dua stesyen dari sini. Tujuan ke sini cuma nak meronda di Universal Studio City Walk.

Kereta api bertema Universal Studio di stesyen Nishikujo.

Thursday, April 21, 2016

Trip Kansai Area Pt 11 - Kobe Harborland

Dari Masjid Kobe kami balik ke stesyen Kobe-Sannomiya melalui jalan yang sama. Terasa cepat pulak sampainya berbanding masa perginya. Destinasi kami seterusnya ialah untuk ke Kobe Harborland. Sekali lagi kami tersilap di sini sebab main naik je train yang menuju ke Kobe. Stesyen Kobe berada di perhentian kedua bagi laluan Hamakaze line. Bila train berhenti untuk kali pertama, kami buat tak tau je sebab beranggapan belum sampai lagi. Rupanya kereta api yang kami naiki adalah semi ekspres juga dan Kobe adalah perhentian pertamanya. Perhentian seterusnya ialah di stesyen Akashi yang sangat jauh dari Kobe, melepasi hampir sepuluh stesyen. Pasrah aje lah...
 
Rasa macam nak batalkan saja untuk ke Harborland tu, tapi rasa rugi pulak.

Shopping Street berhampiran stesyen Kobe-Sannomiya.

Friday, April 15, 2016

Trip Kansai Area Pt 10 - Masjid Kobe

Dari stesyen Rokko kami bergerak ke stesyen Kobe Sannomiya iaitu perhentian terakhir bagi kereta api Hankyu.  Tujuannya ialah hendak ke Masjid Kobe dan makan tengah hari yang sudah agak terlewat. Masjid ini merupakan destinasi wajib singgah bila ke Kobe. Antara masjid tertua di Jepun.

Laluan ke Masjid Kobe. Lebih satu kilometer rasanya. Peta cilok dari sini.

Friday, April 8, 2016

Trip Kansai Area Pt 9 - Mount Rokko Snow Park

Hari ini hari keempat kami berada di daerah Kansai. Rancangan hari ini ialah untuk ke Mount Rokko Snow Park. Dari Shin Imamiya kami ambil Loop line untuk ke Osaka Station. Dari Osaka station kami bergerak ke Osaka Umeda station yang terletak bersebelahan. Kereta api untuk ke Rokko station ada di Osaka Umeda station. Bangunan Osaka station ini amatlah besar jadi memang banyak kali juga tersalah laluan untuk ke sana. Ada laluan melalui dalam bangunan tapi kami ke sana ikut laluan bahagian luar.

Osaka Station.

Sunday, April 3, 2016

Trip Kansai Area Pt 8 - Sampai di Osaka, Glico Man dan Dotonbori

Kami sampai di Osaka (stesyen Tennoji) pada jam 1.00 tengah hari. Di Osaka kami akan menginap di apartment yang di booking melalui expedia. Apartment ni konsepnya lebih kurang macam AirBnB juga. Kita kena ambil sendiri kunci dari pemilik rumah. Masa check out kunci tu cuma perlu dimasukkan ke dalam peti surat yang ada di apartment.

Cuma masalahnya kunci kena ambil di stesyen lain dan apartmentnya di stesyen lain. Jenuh mengheret beg ke sana sini. Kalau stesyen tu terletak di line yang sama boleh tahan juga tapi di line lain dan terpaksa menukar train walaupun dekat. Sampai di tempat mengambil kunci (diwakilkan kepada penjual di kedai takoyaki) baru jam dua petang. Kunci hanya diberikan pada jam tiga petang padahal kita perlu ambil train dua kali baru sampai di apartment di Shin Imamiya. Ingatkan kena tunggu tuan rumah apartment sampai, rupanya dia yang terlebih tegas.

Macam-macam ada kat sini... memang terbaik.

Monday, March 28, 2016

Trip Kansai Area Pt 7 - Nara Park

Hari ini kami check out hotel di Kyoto untuk ke Nara. Dua malam di Kyoto rasanya memang tak cukup. Banyak lagi tempat yang kami tak sempat pergi. Hari ini cuaca agak baik dan kami keluar dari hotel pada jam sembilan pagi untuk mengelakkan bersesak dengan rakyat diaorang yang nak pergi kerja. Lagipun Nara ni tak jauh sangat dari Kyoto.

Selamat tinggal Kyoto Tower.

Sunday, March 20, 2016

Trip Kansai Area Pt 6 - Fushimi Inari

Masih lagi hujan dan perjalanan terpaksa juga diteruskan. Destinasi terakhir kami hari ini ialah Fushimi Inari Taisha yang terletak berhampiran stesyen Inari. Dari sini kami ambil Keihan line dan berhenti di stesyen Tofukuji utuk bertukar ke JR Nara line. Kena ingat, Fushimi Inari terletak berhampiran stesyen Inari bukan di stesyen Fushimi Inari di Keihan line.

Tujuan ke sini ialah hendak melihat deretan ribuan tori gate yang di susun rapat-rapat antara satu dengan yang lain.

Stesyen subway Jingu Marutamachi.

Monday, March 14, 2016

Trip Kansai Area Pt 5 - Rose Cafe & Kyoto Islamic Center

Lama juga kami di Nijo Castle rupanya. Tak sedar dah hampir jam dua petang. Dari sini kami ambil teksi yang sentiasa ada menunggu di pintu keluar Nijo Castle untuk ke Rose Cafe di Kawaramachi Dori. Sekejap dah sampai sebab ikut jalan pintas. Tambangnya cuma 990 yen. Lokasinya tak begitu jauh, tapi kalau guna subway terpaksa bertukar sekali baru sampai. Itu pun terpaksa berjalan sejauh hampir setengah kilometer. 

 Rose Café... berhampiran lampu isyarat. Lorong di sebelah van biru terletaknya Kyoto Islamic Center.

Monday, March 7, 2016

Trip Kansai Area Pt 4 - Nijo Castle

Dari Arashiyama kami bergerak ke stesyen Nijojomae untuk ke Nijo Castle. Castle ini ditutup mulai 26/12 hingga 4/1 setiap tahun mengikut risalah yang kami dapat. Juga ditutup pada hari Selasa dalam bulan Januari, Julai, Ogos dan Disember. Jadi kira bernasib baik jugalah dapat masuk ke sini. Dibuka mulai jam 8.45 pagi hingga 5.00 petang dan kemasukan terakhir pada jam 4.00 petang.

 Lokasinya betul-betul di hadapan pintu keluar subway.

Monday, February 29, 2016

Trip Kansai Area Pt 3 - Arashiyama Bamboo Forest

Masa terbangun waktu pagi terasa lebih sejuk daripada biasa. Rupanya hujan hari ini. Jika ikut pengalaman dulu, hujan di Jepun ini tidak boleh ditunggu bila akan berhenti. Jadi walaupun hujan terpaksa juga keluar. Kalau tunggu juga jawabnya mereputlah kat dalam bilik seharian.

Program hari ini ialah nak ke beberapa tempat di sekitar Kyoto dan balik semula ke hotel menjelang malam. Langsung tak bawa bekalan makanan kerana kami bercadang nak makan di sebuah restoran halal berhampiran Pusat Islam Kyoto di Kawaramachi.

Keluar dari hotel terus saja ke kedai Lawson yang terletak berhampiran untuk mencari payung. Terpaksa beli tiga payung lutsinar yang berharga 500 yen setiap satu. Payung yang paling murah dan macam konsep pakai buang kaedahnya.

Sampai di stesyen Saga Arashiyama.

Thursday, February 18, 2016

Trip Kansai Area Pt 2 - Teramachi, Nishiki Market dan Gion

Petang itu kami cuma nak ronda-ronda sekitar Teramachi shopping street sebab dekat je dari hotel penginapan. Dari stesyen Kyoto ambil subway Karasuma line berhenti di Shijo dan sambung Hankyu-Kyoto line untuk ke Kawaramachi. Kalau nak exercise kaki, boleh saja menapak dari stesyen Shijo untuk ke Teramachi. OR sebenarnya yang mencadangkan kami ke sini sebab nak pergi tempat tarikan lain agak jauh. Jadi simpan untuk esok saja.

Tak sangka pulak hari pertama sampai di Nippon sudah tershopping.

Di stesyen subway Karasuma line. Masuk ikut stesyen Kyoto.

Friday, February 12, 2016

Trip Kansai Area Pt 1 - Dari Kansai Airport ke Kyoto

Penerbangan berlepas dari Klia2 pada jam 1.00 pagi dan sampai di Kansai International Airport pada jam 8.25 pagi. Waktu di Jepun awal sejam dari waktu di Malaysia. Semuanya berjalan lancar. Di kaunter imigresen dia orang mahukan alamat hotel tempat kita tinggal serta alamat lengkapnya yang perlu diisikan di borang ketibaan. Di kawasan pemeriksaan kastam pun tak ada banyak bertanya pasal barang makanan yang dibawa.

Langkah seterusnya ialah menuju keluar kawasan ketibaan. Perkara pertama yang terlintas ialah untuk mencari sim kad untuk data internet. Kad di sini kebanyakannya dijual di mesin. Belek punya belek akhirnya kami memilih untuk membeli kad dari syarikat Docomo. Walaupun ianya ready to use tapi kena juga ikut beberapa langkah untuk mengaktifkannya. Cuma ianya tidak perlu talian internet untuk mengaktifkan berbanding kad lain.

 Mesin-mesin jualan sim kad.

Friday, February 5, 2016

Trip Kansai Area

Osaka, Kyoto, Kobe dan Nara (28 Jan - 3 Feb 2016)

 Katsura River, Arashiyama. Kyoto

Tuesday, January 19, 2016

Autumn in Beijing Pt 10 - Panda House

Dari Fragrant Hill kami bergerak pula ke Beijing Zoo. Beijing Zoo terletak berhampiran Beijing Zoo Station di laluan 4. Keluar ikut pintu A dan jalan ke bahagian kiri. Sampai di sini dah hampir jam tiga petang. Tujuan kami ke sini cuma nak melihat beruang panda saja kerana kami perlu sampai di Masjid Dongsi sebelum masuk waktu maghrib. Bahagian lain dalam zoo ini memang kami tak pergi. Tiket masuknya agak murah cuma 14 yuan.

Pintu masuk Zoo Beijing.

Tuesday, January 12, 2016

Autumn in Beijing Pt 9 - Fragrant Hill

Hari ini hari terakhir kami di bumi Beijing. Penerbangan baliknya agak lewat iaitu pada jam 2.30 pagi. Tak banyak tempat yang kami nak pergi hari ini. Jadi pagi ini baru sibuk berkemas barang-barang kerana terpaksa check out hotel sebelum bergerak keluar.

Jam sepuluh kami keluar selepas siap-siap simpan beg di stor hotel dan destinasinya ialah Fragrant Hill atau Xiangshan. Untuk ke sini laluan subwaynya sama macam nak pergi ke Summer Palace iaitu berhenti di stesyen Beigongmen di laluan empat. Dari sini perjalanan diteruskan dengan menaiki bas. Perhentian basnya terletak bertentangan dengan pintu keluar stesyen Beigongmen di seberang jalan.

Tempat berbaris khas untuk ke Fragrant Hill bagi bas bernombor 331 dan 696.

Monday, January 4, 2016

Autumn in Beijing Pt 8 - Silk Street, Masjid Dongsi dan Restoran Halal

Dari Masjid Niu Jie kami teruskan perjalanan untuk ke Silk Street pula. Sebenarnya Silk Street ni adalah sebuah pusat beli belah yang bersambung dengan stesyen Yoganli di laluan satu. Ikut exit A untuk ke sini. Silk street ini boleh dianggap sebagai pusat beli-belah yang agak standard dan yang datang ke sini kebanyakannya adalah orang asing. Walaupun namanya Silk Street, tapi ada banyak kedai lain yang menjual pelbagai jenis barangan.

Laluan untuk ke Silk Street dari stesyen Yoganli.