Tuesday, June 16, 2020

Dalat Datanla Pt 4 - Tea Farm | Flower Village | Old Railway Station | Valley of Love

Hari kedua bersama pemandu kami dibawa ke beberapa tempat yang dicadangkan olehnya di sekitar Dalat. Hari ini pun badan rasa tak berapa sehat jadi ikut sajalah  ke mana pemandu bawa. Kami ke tempat yang paling jauh sekali dari Dalat iaitu ke ladang teh. Di sini selain teh biasa ada juga tanaman teh hijau.

Lebih kurang sama dengan ladang teh di Cameron Highlands.

Tuesday, April 7, 2020

Dalat Datanla Pt 3 - Robin Hill | Datanla Waterfall | Flower Garden | Crazy House

Robin Hill

Dari kawasan atas bukit ini kita dapat melihat bandar Dalat dan persekitarannya dengan lebih jelas. Perkhidmatan kereta kabel di sini adalah yang pertama di Dalat. Tiket sehala berharga VND90K. Kami ambil tiket sehala saja dan pemandu tunggu di hujung yang satu lagi. Tak ada apa pemandangan  yang menarik sangat pun di sepanjang perjalanan dengan kereta kabel ini.

Pemandangan dari kawasan bawah sebelum sampai ke stesyen kereta kabel.

Saturday, February 15, 2020

Dalat Datanla Pt 2 - Sekitar hotel penginapan

Dalat berada di kedudukan 1500m dari aras laut. Suhu hariannya agak sekata sepanjang tahun seperti di Cameron Highlands iaitu antara 15-25 darjah Celcius. Kawasan ini telah diterokai oleh penjajah Peranchis untuk mendapatkan tempat kediaman yang lebih nyaman dan selesa. Oleh sebab itu banyak bangunan di sini yang mempunyai pengaruh senibina Peranchis.

Petang hari pertama ni kami cuma jalan-jalan sekitar hotel penginapan.

Salah sebuah hotel di Dalat. Bunga terdapat merata-rata di sini. Kat mana-mana dah boleh jumpa orang Malaysia sekarang ni.

Wednesday, January 22, 2020

Dalat Datanla Pt 1 - Pemandu dan Restoran Halal

Dalat merupakan destinasi terbaru Airasia di Vietnam yang memulakan operasinya pada 20 Disember 2019. Sempena pelancarannya kami berjaya mendapat harga RM300 lebih untuk penerbangan pergi balik. Agak berbaloi. Beli tiket untuk enam orang tapi hanya bertiga saja yang dapat ke sana. Airasia merupakan syarikat penerbangan antarabangsa pertama yang terbang ke sini.

Lapangan terbangnya agak lengang. Dari airport kami ambil teksi yang bermeter, jadi tak payah nak nego bagai. Tambangnya VND350K. Penginapan kami terletak di District 1 iaitu berhampiran kawasan pasar malam.

 Dalat Datanla. Jadi apa tunggu lagi silalah datang ke Dalat.

Friday, January 10, 2020

Gold Coast, Queensland Pt 4 - Brisbane

Pagi ini kami nak bergerak ke Brisbane. Trip touch n go saja sebab petangnya nak mencari sedikit souvenirs sebelum balik pada esok paginya. Agak awal kami keluar untuk mengejar masa. Untuk ke Brisbane dari Gold Coast agak mudah sekarang ni kerana perhentian terakhir tram GC adalah di Helensvale. Dari situ terus boleh ambil kereta api separuh ekspres untuk ke Brisbane. Kereta api ini hanya berhenti di stesyen utama saja. Perjalanan mengambil masa lebih satu jam. Kami berhenti di stesyen South Brisbane.

 Brisbane Southbank Parkland.