Thursday, May 5, 2016

Trip Kansai Area Pt 13 - Osaka Castle

Stesyen Osakajokoen di mana terletaknya Osaka Castle juga berada di Loop Line. Oleh kerana laluannya sepusingan jadi kenalah buat anggaran sendiri arah mana yang lebih dekat. Rel bagi Loop line juga dikongsi oleh beberapa line yang lain. Perlu lebih berhati-hati supaya tak terambil train yang salah.

Stesyen Osakajokoen.

Ada peta laluan yang disediakan. Masa 15 minit tu cara jalan orang Jepun. Kalau kita mungkin sekali ganda.

Peta lokasi Osaka Castle.

Osaka Castle dari kejauhan.

Di kelilingi oleh tasik.

Nampak macam dekat, tapi masih jauh lagi untuk sampai.


Jambatan menyeberangi tasik. Terjumpa beberapa orang Malaysia di sini. OK tak sombong.

Jom teruskan pendakian.

Salah satu mercutanda yang tersohor di Osaka.

Bahagian belakang. Ikut laluan sisi untuk ke bahagian depan dan ke kaunter tiket.

Ketinggiannya nampak lima tingkat di bahagian luar tapi ada lapan tingkat di bahagian dalam.

Dibina di atas struktur batu yang agak tinggi untuk melindungi dari serangan musuh.

Ronda sekitar tapi tak masuk pun.

Tiket masuknya 600 yen. Ada kemudahan lif di sini.

Antara kedai makanan dan cenderamata yang ada di sini.

19 comments:

  1. Replies
    1. Memang cantik... rasanya banyak kali dibaikpulih...

      Delete
  2. Replies
    1. AR pun boleh... kena buat perancangan...

      Delete
  3. antara castle yg menarik di Jepun...

    ada jg Malaysian tourists yg baik2, tak sombong..buat apalah nk sombong2 kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nohas pun dah sampai ke sana... castle yang menarik dan sangat terjaga...

      Delete
  4. Salam PLM... lma saya x singgah. Sibuk sngt. Osaka castle ninmmg nmpk aman damai ja kan... blh cipta sajak kt sini... haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau orang minat puisi bolehlah... saya tak dapeklah nampaknya... hehe

      Delete
  5. Ralat sgt sbb tak gi mana2 castle pun ari tu...camner la blh lupa nk masuk iti... sighhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom ke Nippon lagi... tapi lain destinasi pulak. Kat sana memang ada banyak castle yang menarik...

      Delete
  6. Saya pun tak masuk ke dalam Castle ini semasa ke sana. Sangat cantik castle ini. Ia dibina semula berkali-kali setelah musnah akibat serangan musuh dan dipanah petir. Berapa kali dah Mie-san ke Castle ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kali pertama saya ke sini... nasib baik senang nak jumpa. Semua castle di Jepun rasanya bukan yang asli... nampak baru sebab sering dibaikpulih...

      Delete
  7. Osaka Castle tempat wajib singgah kalau ke Osaka.JM sempat jejak kaki kat sana dlm 15 min je..ambik gambar cam lias kudung sbb kwn2 dah tggu kat otel nk gerak ke eport

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh tempat ni yang JM gi sendiri membawa hati tu... memang cantik pun Osaka Cantle ni...

      Delete
  8. salam. mie. nk.tmpg tnya, awk guna icoca haruka card sahaja ke? atau perlu pakai pass lain? contoh macam kansai pass ke atau pass2 lain. sy puan hazwin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam doc... Saya memang cuma guna ICOCA Card sebab boleh guna pada semua keretapi dan subway, Kalau pass yang ada di Osaka rasanya cuma boleh digunakan untuk subway saja. Jadi memang malas saya fikir2 mende tu. Tapi untungnya guna kad pass ni boleh masuk ke sesuatu tarikan dengan free. Tiket untuk Haruka tu agak berbaloi dibeli bersama kad ICOCA...

      Delete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...