Sunday, August 14, 2016

Sabah Trip 1 - Dari Kota Kinabalu ke Kundasang - Rumah Terbalik dan Jambatan Gantung Tamparuli

Kali terakhir jejakkan kaki di Kota Kinabalu ialah kira-kira lapan tahun yang lalu. Masa tu AA mendarat dan beroperasi di T2 KKIA. Sekarang ni semuanya dah disepadukan di T1. Berlepas dan mendarat mengikut jadual. Risau juga kerana masa tu banyak penerbangan terutamanya yang ke selatan negara China dan Hong Kong yang dibatalkan kerana taufan Nida melanda kawasan tersebut. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Cuma pada waktu balik penerbangan kami di lewatkan tiga jam dan mendarat di KLIA2 pada jam 2.30 pagi. 

KK seakan terkesan dengan cuaca kurang baik yang melanda kawasan Laut China Selatan. Boleh dikatakan setiap pagi dan petang hujan turun berbanding di semenanjung yang panas sejak seminggu dua ini.

 KK, kami datang lagi.

 Kereta sewa yang digunakan sepanjang 4H3M di Sabah. Boleh hubungi encik Amirul Afendi 
(HP : 0145585158) untuk mendapatkan sebutharga.

Lepas dapat kereta, kami terus je bergerak meninggalkan KK untuk ke Kundasang. Cuti pun cuma 4H3M jadi bercadang nak menginap di kawasan yang nyaman untuk dua malam dan semalam di KK. Perhentian pertama kami ialah di Rumah Terbalik yang terletak di Jalan Telibong, Batu 21 Tamparuli, Tuaran.

Selain Rumah Terbalik, ada juga muzium 3D, restoran dan kedai cenderamata.

Hari Jumaat, orang pun tak ramai.

Harga tiket masuk agak mahal sebab rumah tu kecil sangat. Tak sampai 10 minit dah selesai semuanya. Tidak dibenarkan mengambil foto di dalam rumah.

Rumah terbalik yang pertama di Malaysia.

Dari sudut yang lain.

Cuma boleh berfoto di kawasan luar saja.

Masuk ke sini mengikut satu kumpulan kecil dan dengan seoang jurupandu untuk memberikan info tentang rumah berkenaan. Pemilik rumah ini ialah pasangan suami isteri berketurunan Sino-Kadazan dan Bajau dan pernah bertugas di Johor. Semua peralatan dalam rumah ini adalah bersesuaian dengan suasana tahun 90an.

Kereta tergantung ini adalah kereta milik tuan rumah yang di bawa dari Johor. Nasib baik tak JDT...


Restoran Mango Garden terletak di laluan keluar selepas kedai cenderamata. Cadang nak makan tengah hari di sini sebab ada orang  kata sedap makanannya tapi tutuplah pulak.

Tak banyak aktiviti yang boleh dilakukan di sini. Dalam setengah jam dah boleh selesai semuanya. Perjalanan diteruskan untuk ke Pekan Tamparuli. Tarikan utama kat sini ialah jambatan gantungnya. Jambatan ini digunakan pejalan kaki untuk menyeberangi sungai sebab jambatan yang ada adalah untuk laluan kenderaan. Jambatannya agak sempit dan hanya boleh dilalui kenderaan secara sehala pada satu-satu masa. 

Tunggu giliran untuk menyeberang.



Jambatan Tamparuli.

Rendah betul jambatan ini.

Jambatan tanpa penghadang, kena beri tumpuan masa memandu.


Cuaca dah mula gelap pada waktu ini. Makan tengah hari belum lagi dan Kundasang pun masih jauh lagi. Jadi kami berhenti di Pekan Nabalu, sebuah pekan kecil di dalam daerah Kota Belud. Ada beberapa buah restoran muslim di pekan ini. Satu perkara yang buat kami kurang selesa ialah banyak sangat anjing berkeliaran di pekan ini. Mula-mula rasa macam tak jadi nak makan di sini tapi hari dah agak lewat. Kalau biasanya kita makan yang datang mengendeng adalah kucing tapi kat sini anjing. Terpaksa minta tuan punya kedai untuk menghalau anjing-anjing tu.

Bunga ini menunjukkan pekan Nabalu juga berada di kawasan tanah tinggi.

Banyak kedai cenderamata dalam kompleks ini. 

Tempat yang paling sesuai untuk cari buah tangan berbanding di Kundasang.

Sampai di Kinabalu Park, tapi hujan dah mula turun, jadi perjalanan pun diteruskan untuk ke hotel penginapan.

Sampai di Mile 36 Lodge hampir jam lima petang. Menginap dua malam di sini. Lokasinya kira-kira lima kilometer dari pekan Kundasang.

Lepas check in terus hujan, jadi membutalah sekejap sebelum keluar semula pada malamnya untuk makan.

46 comments:

  1. PLM !!! lamanya CT tak datang sini hehehe.. and lama jugak CT tak ke Sabah hehe.. rasanya pun hampir 5/6 tahun kot.. last ke Keningau..

    ada plan jugak nak repeat lagi dengan kawan2 fapi kekangan masa. belom jumpa tarikh yang sesuai. bookmark page ni amek no fon pakcik kereta hehe.. kalo pegi pun memang rancang nak spend time kat Kundasang extra sket..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak ke sana cuti panjang sikitlah sebab banyak tempat menarik. 4H3M memang tak cukup. Kat Kunadsang tu stay lama sikit pun tak apa sebab nyaman...

      Delete
  2. Baru first time ke KK 3 years back. Banyak tempat belem habis round. Haruslah revisit lagi nanti huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kena cuti panjang sikit bila ke sana... Insya Allah mengulang lagi nanti...

      Delete
  3. best...tempat kerja lama saya ..10 tahun di sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama juga tu en Din... ada anak yang lahir di sana...

      Delete
  4. Wah Pak Mie ke Sabah. Destinasi favorite saya nih Kota KInabalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kali ke 3 ke Sabah termasuk 2 kali ke KK... Jom mas Gunadi ke Sabah lagi...

      Delete
  5. Best kan jalan jalan Sabah nii..bnyak seafood murah murah kat pasar tu..fresh

    ReplyDelete
  6. Best kan jalan jalan Sabah nii..bnyak seafood murah murah kat pasar tu..fresh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabah memang best...tapi makan seafood dah tak murah lagi Nekcik... kalau yang masih mentah mungkin masih murah lagi...

      Delete
  7. Lah gi KK rupanya. Bila? Kalau bagitau awal boleh jumpa & gi makan-makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pergi akhir bln Julai Bie...sekejap je. Memang rasa nak singgah cafe Bie tu tapi x sempat...

      Delete
  8. Hi Mie, lama tak singgah baca pengembaraan Mie..
    Ni kat sabah ye.. syoknya teringin gak nak p especially rumah terbalik tu, tapi bila tengok je terus pening kepala..huhuu
    Yg jambatan Tamparuli teringat kat Marsha Londoh tu :)
    Tapi yg kereta lalu tanpa penghadang tu lagi la seriau tengok..
    Leka sesaat pun bawa padah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Myra... silalah ke Sabah...banyak tarikan kat sana...

      Delete
  9. Cantik negeri kita ni. Mie pergi tak ke kawasan sejuk yang ada lembu-lembu New Zealand tu?
    Bunga macam trompet tu banyak saya jumpa masa ke Indonesia iaitu di Pulau Tomok dan Bromo. Barangkali bunga ini sesuai tumbuh di tanah tinggi.
    Kali terakhir saya ke Sabah pada tahun 2011 kerana bertugas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat lembu tu dah jadi tempat wajib kalau ke sana. Dah lama NA tak ke Sabah... bolehlah mengulang nanti... boleh fefeeling kat NZ... hehe

      Delete
  10. Replies
    1. Silakan berkunjung mas Rudy... direct flight dari Jakarta ke Kota Kinabalu pun sudah ada...

      Delete
  11. oo..ke Sabah bah...Kundasang mmg best, sejuk dan nyaman..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best... kalau seminggu stay kat Kundasang pun saya sanggup...hehe

      Delete
    2. TQ juga sebab dapat kereta yang tak meragam... cuma terkilan tak dapat jumpa en Amirul...

      Delete
    3. En amirol nie service kereta sewa kk ka En Mie?

      Delete
    4. Ya betul en Anon... no HP nya pun ada kat atas tu...

      Delete
  12. Mau liburan atau coba travelling ke Bangka Belitung.
    http://aderiorental.com

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. Memang cuak tapi kalau beri sepenuh tumpuan... Ok je ZF...

      Delete
  14. Assalamualaikum...

    Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

    1. Viva RM90
    2. Myvi RM120
    3 Saga RM120
    4. Alza RM140
    5. Exora RM150
    6. Avanza RM170
    7. Vios RM180
    8. Urvan RM230

    Homestay RM100.00 semalam

    Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
    0129600702 (Whatsapp)

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. Kak Long kawasan KK dia tu... tokeh besar skrang... hehe

      Delete
  16. Hi,sesapa dtg ke Kota Kinabalu Sabah,yg ingin mencari kreta utk jalan2 area kota kinabalu atau trip ke kundasang,boleh WhatsApp sy 01126899385..sy ada membuat trip ke smua area kota kinabalu termasuk trip ke kundasang..

    ReplyDelete
  17. Ni jln sendiri ke or amik pakej? -mimi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jalan dan pandu sendiri je pn mimi... lebih senang dan tak terikat dengan masa...

      Delete
  18. Mohon Maaf kami ingin menumpang iklan...

    TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
    Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

    Assalamualaikum Tuan Puan...
    Bercuti la ke Sabah....!!
    Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

    Antara Kelebihan kami:

    Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..
    a) Nissan Urvan RM230 sehari
    b) Toyota Innova RM200 sehari
    c) Toyota Avanza RM160
    d) Nissan Grand Livina RM170
    e) Proton Exora RM150
    f) Produa Alza RM140
    g) Toyota Vios RM160
    h) Proton Saga Flx RM120
    i) Produa Myvi RM120
    j) Produa Viva RM100
    k) Proton Waja RM120
    l) Proton Preve RM150
    m) Viva 660 RM70

    * Harga di atas adalah minimum sewa
    untuk 3 hari ke atas...
    * Penghantaran kereta percuma ke
    Airport dan tempat penginapan.
    * Kadar harga lebih rendah untuk sewa
    secara bulanan.

    Antara kelebihan yang anda dapat apabila memilih kereta sewa kami adalah :

    1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
    istimewa daripada kami bermula harga
    RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
    kundasang...

    2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm250 semalam!!!

    3. Pemandu Pelancong..
    Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

    4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
    Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM20.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tak termasuk jetty fee, island fee...
    Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
    * Banana Boat RM30 (15 mnt)
    * FlyFish RM60 (15 mnt)
    * Parasailing RM55 (15 mnt)
    * Jetski RM140 (30 mnt)
    * Sea Walking RM150 (30 mnt)

    5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
    Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

    Hubungi kami
    0163751978
    Boleh Call atau Whatsapp


    ReplyDelete
  19. haslina bte katan( maslinawanna)Wednesday, December 28, 2016 8:38:00 PM

    Hai mie..nk tanya ..kalau segalanya diuruskan oleh travle ..berapa....saya haslina bte katan( maslinawana) dari johor baharu ke sabah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya puan Haslina... Saya rasa kalau jalan2 dalam negara tak payah guna pakej atau travel agent. Sewa je kereta atau MPV supaya senang bergerak. Nak cari lokasi pun senang guna GPS atau Google maps. Boleh guna itinerary yang saya buat tu...hehe

      Penginapan pun boleh ikut citarasa sendiri. Kalau guna agent mungkin diaorang akan mark up...

      Semoga dapat membantu trip puan nanti...

      Delete
  20. haslina bte katan( maslinawanna)Wednesday, December 28, 2016 9:19:00 PM

    Kalau nkke sana n travel cm mna n berapa harganya termasuk kapalterbang dari johor tuk 7 orang dewasa n 1 kanak2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang ni dah ada direct flight dari Senai ke Kota Kinabalu. Tiket flight kalau beli awal boleh dapat murah sikit. Like je facebook Airasia tu. Kalau ada offer kita akan tau nanti. Kanak2 lebih dua tahun tiket macam orang dewasa juga...

      Delete
  21. SALAM.. BOLEH TAK SAUDARA REKOMENKAN TRAVEL AGENT YANG TRUSTED.. KAMI BERMINAT NAK KE SANA PERTENGAHAN BLN APRIL 2017. ANGGARAN 20 ORANG

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam puan... Saya kurang pasti... tapi boleh cuba contact en Amirul seperti nombor yang saya berikan di atas. Mungkin dia boleh tolong uruskan..,

      Delete
  22. Mohon Maaf kami ingin menumpang iklan...

    TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
    Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

    Tel: 0129600702/0163751978

    Assalamualaikum Tuan Puan...
    Bercuti la ke Sabah....!!
    Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

    Antara Kelebihan kami:

    Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..
    a) Nissan Urvan RM230 sehari
    b) Toyota Innova RM200 sehari
    c) Toyota Avanza RM160
    d) Nissan Grand Livina RM170
    e) Proton Exora RM150
    f) Produa Alza RM140
    g) Toyota Vios RM160
    h) Proton Saga Flx RM120
    i) Produa Myvi RM120
    j) Produa Viva RM100
    k) Proton Waja RM120
    l) Proton Preve RM150
    m) Viva 660 RM70

    * Harga di atas adalah minimum sewa
    untuk 3 hari ke atas...
    * Penghantaran kereta percuma ke
    Airport dan tempat penginapan.
    * Kadar harga lebih rendah untuk sewa
    secara bulanan.

    Antara kelebihan yang anda dapat apabila memilih kereta sewa kami adalah :

    1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
    istimewa daripada kami bermula harga
    RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
    kundasang...

    2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm250 semalam!!!

    3. Pemandu Pelancong..
    Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

    4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
    Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM20.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tak termasuk jetty fee, island fee...
    Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
    * Banana Boat RM30 (15 mnt)
    * FlyFish RM60 (15 mnt)
    * Parasailing RM55 (15 mnt)
    * Jetski RM140 (30 mnt)
    * Sea Walking RM150 (30 mnt)

    5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
    Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

    *Screenshot iklan ini sebagai voucher Diskaun dan whatsapp ke nombor di bawah*

    Hubungi kami
    0129600702
    0163751978
    Boleh Call atau Whatsapp


    ReplyDelete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...