Thursday, February 18, 2016

Trip Kansai Area Pt 2 - Teramachi, Nishiki Market dan Gion

Petang itu kami cuma nak ronda-ronda sekitar Teramachi shopping street sebab dekat je dari hotel penginapan. Dari stesyen Kyoto ambil subway Karasuma line berhenti di Shijo dan sambung Hankyu-Kyoto line untuk ke Kawaramachi. Kalau nak exercise kaki, boleh saja menapak dari stesyen Shijo untuk ke Teramachi. OR sebenarnya yang mencadangkan kami ke sini sebab nak pergi tempat tarikan lain agak jauh. Jadi simpan untuk esok saja.

Tak sangka pulak hari pertama sampai di Nippon sudah tershopping.

Di stesyen subway Karasuma line. Masuk ikut stesyen Kyoto.

Di stesyen Kawaramachi keluar ikut pintu 10 untuk terus ke Teramachi.

Teramachi shopping street.




Laluan untuk ke Nishiki Market.




Ramai juga wakai onnanohito yang berkimono yang kami jumpa di sini.


Sample makanan yang dibuat dari plastik seakan makanan asal.

Macam real tapi sebenarnya plastik. Boleh dikatakan semua restoran di sini menggunakan cara sebegini untuk mempromosikan makanan mereka.

Selesai meronda di Teramachi dan Nishiki Market, kitaorang nak ke Gion pula. Tak jauh cuma dipisahkan oleh sungai. Keluar dari Teramachi tak sangka keadaan dan mulai gelap. Lagipun cuaca agak tak begitu baik malam tu.

Kalau cerah, syok juga melepak tepi sungai ni.

Sampai di kawasan Gion. Cuma sempat singgah sekejap sebab dah hampir nak hujan. Lagipun kalau dah malam macam ni mana nak terjumpa dengan Geisha tu.

Untuk balik ke hotel penginapan boleh terus dari Gion, tak perlu berpatah balik ke stesyen Kawaramachi. Dari stesyen Gion kami ambil Keihan line untuk ke Tofukuji dan tukar JR Nara line untuk ke stesyen Kyoto.

Kalau tengok peta ni, senang sikit nak faham kot.

Top up kad ICOCA di stesyen Kyoto untuk perjalanan esok hari.

Kyoto Tower di malam hari. Ada harga diskaun yang diberikan oleh hotel tapi tak sempat nak naik.

24 comments:

  1. Merasa juga saya melihat geisha di Gion di lorong gelap masa saya ke sana dulu. Kedai-kedai di Nippon sangat kemas & cantik. Makanan plastik tu nampak real tapi ianya sama saja di kedai-kedai lain. Apakah tempat yg paling best shopping di sini? Yg mana paling murah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitaorang tak bersungguh mencari sebab OR asyik mengadu kepenatan... Kat Teramachi shopping yang best rasanya pakaian. Harganya agak murah terutama kedai yang di aras bawah tanah. Barang cenderamata agak mahal di sini...

      Delete
  2. haha tershopping ya. yup model makanan tuh memang nampak real, macam boleh dimakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pastu dah takde dah... kebetulan untuk memenuhkan masa petang tu...

      Delete
  3. oooooooooooookay !! lamanya terlepas cerita PLM !! kejap nak pi baca entry..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe... boleh baca ikut masa CT... posting pun pendek2 je...

      Delete
  4. Replies
    1. Saya dulu di Yokohama en Din... jadi lain sikit suasananya...

      Delete
  5. kembali lagi ahaha.. CT tak pernah kaji laluan Jepun sebab belum terlintas nak pergi.. hehe tunggu PLM habis crita la kot seru nak pergi Jepun sampai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yang dapat dikatakan... Nippon lebih ohsem berbanding Korea... so CT mesti letakkan dalam whishlist...

      Delete
    2. ye ke PLM ??? CT dah fall in love ngan Korea tapi Jepun lagi ohsem eh ?? okayla..
      CT target Sapporo dulu kot ngeh3.. tapi target je la.. tatau bila nak pi..

      Delete
    3. Lepas ke Jepun nanti mesti aishiteiru dengan Nippon pulak...

      Delete
  6. Turun naik subway + train mmg letih tapi best sbb Kyoto bandarnya 4 segi..sgt mudah nk kaji laluan subway + trainnya..

    ReplyDelete
  7. Setuju dengan nohas... senang nak hadam sistem trainnya...cuma perlu banyak keluar masuk gate sebab banyak laluan yang tak ngam antara satu dengan yang lain...

    Kalau di Beijing... sepuluh kali tukar subway pun cuma perlu bayar sekali saja...

    ReplyDelete
  8. Oh bahagia dapat meredah market market..bersih dan selesa kaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang bersih sesangat dan tak berbau... tapi hotel kitaorang kat Kyoto takde dapur so tak membeli apa2 pun kat pasar tu...

      Delete
  9. Oh bahagia dapat meredah market market..bersih dan selesa kaan

    ReplyDelete
  10. amboi belum pape dah sopping...hehehe sy dulu pun pi takdan usha geisha enmie...mybe kena pi lagi kot...hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe... mengulang? tak kot... apa kata ke Sapporo pulak... boleh guling2 kat snow nanti...

      Delete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...