Monday, September 5, 2016

Sabah Trip 3 - Poring Hot Spring, Ranau

Sampai di depan pintu masuk Kundasang War Memorial hujan semakin lebat. Kami tak jadi masuk. Tapi ada juga orang yang meredah masuk. Nampak macam orang setempat. Betul-betul di depan pintu masuknya ada semacam pasar pagi. Nampak macam sendu je sebab tak ramai orang. Jadi kami ambil keputusan untuk terus ke Poring Hot Spring yang terletak 33 km dari Kundasang.

Kundasang War Memorial.

Sampai di Poring Hot Spring lebih kurang setengah jam kemudian. Elok pulak cuaca di sini. Orang agak ramai di sini terutama pelancung dari negara Korea dan China. Ini disebabkan adanya penerbangan terus dari sana ke Kota Kinabalu. AA belum ada penerbangan terus ke Korea tapi ada syarikat penerbangan dari Korea terbang ke KK iaitu Jin Air.

Lokasi berfoto.

Peta kawasan Air Panas Poring.

Kawasan air panasnya terletak di seberang sungai.

Kawasan tempat mandi terbuka.


Ada beberapa tempat mandi yang disediakan di sini. Tempat mandi air panas terbuka adalah percuma. Ada juga yang berbayar. Yang ini lebih privasi kerana terletak di dalam pondok khas. Selain itu ada juga kolam mandi biasa yang di panggil rock pool. Pilih saja mana yang berkenan di hati. Tapi tak ada siapa pun yang nak mandi, jadi perjalanan diteruskan masuk ke dalam hutan.

Kolam ini punca air panasnya. Berasap-asap lagi. Di belakang sana tempat mandi berbayar.

Antara tarikan lain yang ada di dalam kawasan ini.

Buat lintas hormat saja di Taman kupu-kupu.

Kami ke Air Terjun Kipungit yang jarak kira-kira 400 meter dari kawasan air panas.

Pokok besar ini menunjukkan kita sudah hampir sampai di kawasan air terjun.

Kecil je air terjunnya, tapi memang cantik. Ada satu lagi air terjun di sini iaitu air terjun Langanan tapi kedudukannya agak jauh di atas.

Ramai pelancung luar negara mandi di sini.

Terpaksalah di censor...

Main celup-celup kaki lebih kurang, lepas tu balik. Banyak nyamuk di sini.

37 comments:

  1. Replies
    1. Takdelah tiap-tiap bulan maksu wei... tabung ayam pun susah nak penuhkan...

      Delete
    2. Kalau penuh memang boleh join maksu panjat Great Wall lagi... hehe

      Delete
  2. semasa kami ke sana ...saya mndi dlam pondok khas.nak sexy pun ok lah..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best kan... boleh kuak lentang bagai... sape pun tak nampak... hehe

      Delete
  3. wah...nice sharing......tempat ini cukup menyenangkan saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang bagus tempat ni... rasa rugi pulak tak mandi kat sini...

      Delete
  4. rendah je air terjunnya..tapi cantik kawasannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Air terjun yang lebih besar ada kat atas lagi... lebih kurang 2 km nak kena jalan... tak dapek den...

      Delete
  5. Replies
    1. Memang cantik... suci murni tanpa pencemaran...

      Delete
  6. belum sampai sini lagi, takat kundasang je heheh.kalau dia buat style onsen kat jepun tuh best kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sesuai kat sini cara oonsen tu... nanti kena mandi vogel pulak...

      Delete
  7. duh klo liat air terjun jd mau bersemedi di bawahnya hahaha

    nonton film subtitle indonesia

    ReplyDelete
  8. Mau liburan atau coba travelling ke Bangka Belitung.
    http://aderiorental.com

    ReplyDelete
  9. fuyooooo PLM bloooog ada rupa baruuula.. hehe.. CT datang sini gak dulu.
    and naik ke atas bukit lagi pegi lalu trail hutan tu semua.. jambatan gantung semua.
    nyesal saaangat sebab da naik x berani nak turun lagi seram.

    T.T jambatan gantung tinggi2.. and halus je.. sorang lalu at a time.. memang bikin jantung tak stabil.. huwaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang lagilah tak boleh naik jambatan gantung tu... sbb...jawab sendiri...

      Delete
    2. ok syukur da selamat lalu and turun kembali ke darat.. memang seram sangat. isk isk..

      Delete
  10. kalo nxt time pegi sana nak kena masukkan Kundasang War Memorial dalam itinerary..
    dengan tempat lembu tu.. semua x pi tu dulu.. lama dah time form1 f2 kot hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada beberapa lagi tempat menarik kat Kundasang dan Ranau... sebab tu sekurang-kurangnya kena dua malam kat sana...

      Delete
    2. nak pi Semporna tapi x dee geng lagi.. ada kawan duduk sana sorang cantiknyaa la tempat tu..

      Delete
    3. Kalau ke Semporna kena turun di Tawau... tapi memang berbaloilah kalau nak snorkeling kat sana...

      Delete
  11. Nekcik sampai kat tempat ikan geget kaki jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ngulang lagi Nekcik...JJDN lah pulak...

      Delete
  12. Nekcik sampai kat tempat ikan geget kaki jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenalah Nekcik pergi lagi ke Kundasang nampaknya...

      Delete
  13. Saya suka air terjun. Tapi kalau ada banyak nyamuk, kena sapu repellent le.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun suka... rugi tak bawa baju mandi...repellent pun tak terlintas langsung nak bawa...

      Delete
  14. Saya suka air terjun. Tapi kalau ada banyak nyamuk, kena sapu repellent le.

    ReplyDelete
  15. aduh cantiknya kawasan hot spring ni. tak pernah ke sabah. memang nak kena rangka perjalanan ke sana gak suatu hari nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Satu hari nanti UC sampailah ke Sabah tu...

      Delete
  16. Klau ke sabah poring hot spring wajib masuk list

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak tempat kat situ boleh explore kat situ... kena ambil masa panjang sikit..

      Delete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...