Wednesday, March 28, 2018

Dari Sapporo ke Tokyo

Penerbangan pagi ini ke Tokyo ialah pada jam 9.30 pagi dengan Jetstar. Oleh kerana tak tahu macam mana keadaan pagi tu ktaorang awal-awal pagi lagi dah keluar. Kaunter hotel pun masih belum buka. Sampai di stesyen Nakajima Koen subway train pertama pun belum sampai lagi. Subway di sini mula bergerak pada jam enam pagi. Kereta api pertama yang sampai di Nakajima Koen ialah pada jam 6.15 pagi.

Sayonara Nakajima Koen.

Wednesday, March 21, 2018

Sapporo Pt 6 - Warung Jawa dan Masjid Sapporo

Untuk makan tengah hari kami bercadang nak makan di Warung Jawa yang terletak berhampiran kawasan Masjid Sapporo. Jadi selepas makan nanti bolehlah singgah sekali ke Masjid. Jadi dapatlah kami balik lewat sikit ke hotel.

Dari stesyen Maruyama kami terus bergerak semula ke stesyen Odori dan bertukar ke Namboku line untuk ke Masjid Sapporo. Stesyen terhampir dengan masjid ialah Kitajunijo.

 Mosuku atau Masujido berhampiran Universiti Hokkaido.

Tuesday, March 13, 2018

Sapporo Pt 5 - Bankei Ski Area

Hari ini adalah ketiga kami di Sapporo sebelum  berlepas ke Tokyo esok harinya. Kalau ke Sapporo masa musim bersalji ini rugilah kalau kita tak mencuba untuk bermain ski. Ada banyak tempat untuk bermain ski di sekitar Pulau Hokkaido ini. Dalam banyak tempat itu kami memlih untuk pergi ke kawasan ski yang paling dekat sekali dari Sapporo iaitu Bankei Ski Area.

Bankei atau ban K ski area.

Tuesday, March 6, 2018

Sapporo Pt 4 - Asahiyama Zoo

Salah satu destinasi yang agak popular pada musim sejuk di Hokkaido ialah Asahiyama Zoo. Masa buat itinerari dah siap-siap tanya pada ahli jemaah sama ada nak ke Otaru atau ke Asahiyama Zoo. Diaorang memilih untuk ke Zoo. Tarikan utamanya ialah penguin parade yang diadakan dua kali sehari aitu pada jam 11.00 pagi dan 2.30 petang. Untuk memudahkan perjalanan kami dah buat booking pakej ke Asahiyama Zoo dari Chuo Bus secara online DI SINI. Booking boleh dibuat 30 hari sebelum perjalanan.

Pagi itu kena bangun awal sikit kerana nak siapkan bekalan. Memang kami jangkakan tak akan jumpa tempat makan yang sesuai buat kitaorang untuk trip hari ini. 

Asahiyama Zoo.