Thursday, November 23, 2017

Banda Aceh Pt 2 - Kesan-kesan tinggalan Tsunami dan muzium

Hari kedua di Banda Aceh barulah kami menggnakan khidmat supir. Tempat-tempat yang hendak dilawati berserakan kedudukannya, kalau nak pergi sendiri memang agak susah sikit. Dapat no hp dia melalui blog tapi lupa yang mana satu. Orangnya beriformatif, menepati waktu dan sabar melayani kerenah kita. Baik punya promo kan Muchsin... hehe

Persinggahan pertama pagi itu ialah di Masjid Baiturrahim.

Satu-satunya bangunan yang masih berdiri kukuh selepas tsunami melanda.

Thursday, November 9, 2017

Banda Aceh Pt 1 - Masjid Baiturrahman

Lepas balik dari Phuket, rasanya macam lama pulak lagi nak menunggu trip seterusnya pada Januari tahun depan. Macam biasa kita belek-beleklah wesite AA tu. Akhirnya dapat menyambar tiket untuk ke Banda Aceh dengan harga RM150 return seorang. Pergi pun dua orang dengan OR saja. Untuk ke Banda Aceh ni kitorang tak menyeberang ke Pulau Weh kerana baru saja bermandi-manda sakan di Phiphi Island. 

Banyak flight pagi di Terminal domestik.