Monday, May 5, 2014

Busan dan Jeju : Part 7 - Gamcheon Culture Village

Destinasi pertama kami pagi ini ialah Gamcheon Culture Village. Tempat ni tak jauh sangat dari hotel penginapan kami. Jadi cara mudah dan cepat nak ke sana ialah dengan teksi. Ada juga kemudahan bas untuk ke sana dari exit 1 stesyen Jagalchi. Memandangkan kami berempat adalah lebih jimat jika naik teksi. Tambangnya cuma 3700 won saja.


 Kawasan permulaan Gamcheon Culture Village.

Peta laluan dan tempat mengambil gambar yang dicadangkan.

Masih awal lagi dan pejabat informasinya pun masih tutup. Tapi kami tak tunggu sebab ada beberapa tempat yang kami nak pergi untuk hari ini. 

Sebelum dimajukan, tempat ini merupakan kawasan setinggan bekas pelarian perang Korea. Rumahnya kecil tapi agak tersusun. Rumah di sini kebanyakannya berpenghuni, jadi bila ke sini dan lalu di lorong-lorong kenalah berhati-hati, jangan sampai menganggu ketenteraman dia orang pulak.

Tak tahulah kenapa tempat ni dinamakan culture village, sebab cuma benda-benda macam ni saja yang banyak ditempek ditembok-tembok.





Pemandangan dari kawasan paling atas.
 



Terletak di atas bukit dan dapat dilihat dengan jelas dari Jagalchi.




Amazing Spiderman 2...


Sayangnya bunga-bunga masih belum berkembang.


Turun melalui tangga di celah-celah rumah.
 


 Berakhir di kawasan kedai-kedai ini.
 
Kita boleh habis mengelilingi kawasan ini yang dikenali juga sebagai "The Santorini of the East" untuk tempoh kurang dua jam. Tapi bagi yang suka berfoto-foto, beraksi, berdrama  mungkin akan ambil masa yang lebih panjang.

39 comments:

  1. Perghhh dah ramai blogger pergi sini mamng nampak best.. insyallah kene letak dalam bucket list jugak ni kalau ada rezeki kesana .. tapi pergi wktu sejuk la kot.. sebab kene naik bukit jer :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolehlah Busan nanti jadi destinasi Afif yang seterusnya. Bukit tu takdelah tinggi dan curam sangat... jalan slow2 tak terasa penat pun...

      Delete
  2. Rasanya ini tempat wajib datang kalau ke Busan....
    Orang korea nie memang kreatif sungguh...meriah dan ceria jer nampak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudah semestinya mrs. smile... memang kreatif... tempat yang padat dan sesak pun boleh nampak cantik, bersih dan tersusun...

      Delete
  3. eh..cmner 2orang mamat tu boleh melekat kat dinding tu..peliknya..hehe. Pada pendapat mie..antara seoul dan 2 tempat mie pegi ni..which 1 yang menarik??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Camna boleh melekat yek... bukan trick eye museum tau... Sebenarnya ada lekukan yang boleh dipegang dan dipijak...

      Kedua-dua tempat ni ada daya tarikan tersendiri. Zila kena experience sendiri baru tau...

      Delete
  4. cute lah umah2 kat sini...so colourfull..aik dah habis...suka pada 2 orang spidermeng tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumah-rumah kai situ nampak memang kecil dan ada yang macam sengaja dibuat untuk memenuhkan ruang. Tu lah sebelum Amazing Spiderman 2 keluar kat pawagam diaorang dah promote dulu... hehe

      Delete
  5. wah digelar santorini juga?nak tggu pi santorini macam ntah bila je saya ni...boleh la ke sini dulu nanti...hehehe penat tak naik bukit tu en mie?macam tinggi je nak kena daki...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah itulah gelaran yang diberi katanya... Tak tinggi mana pun sebenarnya dan tak memenatkan langsung... Jalan slow2 sambil ambil gambar...

      Delete
  6. culture village yang colourfull. dari jauh nampak kumuh, dari dekat ternyata bersih. Village sepadat itu tak nampak ramai orang, sedang pada tidur di dalam rumah kah mereka itu Pak Mie ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang bersih sekali tempatnya. Tapi bukan di situ saja, di mana-mana di Korea ni memang sangat bersih. Waktu saya sampai di sana bukan cuti hari minggu... mungkin penghuninya keluar bekerja...

      Delete
  7. colourful..nampak ceria je tempat ni..nak naik bukit tu yang lemah sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naik bukit takde masalah nohas...memang tak terasa penat langsung...

      Delete
  8. Replies
    1. Mungkin kalau waktu petang pemandangannya lebih cantik... waktu pagi agak berjerebu sikit...

      Delete
  9. Hye salam kenalan =)
    Wah..rugi nya saya tak pergi sini.rumah dia mcm cerita kartun..hehe..kena ulang ke korea ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal juga... Tak singgah memang rugi sebab tempat ni antara tarikan utama di Busan...

      Delete
  10. Dekat sini la saya jumpa mak cik yang tarik saya naik bas.... mulut punya la ramah, tapi sepatah pun tak faham... Naik bas kecik penuh dengan ahjumma... dia tolong saya sampai ke Gamcheon Cultural Village... Pengalaman manis ayam dan itik.... Alhamdulillah tak sesat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya naik teksi je ke sini sebab empat orang... lebih murah dan cepat..

      Delete
  11. Spiderman pon ade kat Busan..? he..he.. kalu Mcm saya, rasa x larat aja nk panjat tangga2 tuh.. kat Namsan hari tu pong dah tercungap2 mendaki...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ada... hehe. Kalau kita ikut lalu jalan biasa memang tak terasa penatnya. Tangga tu sebenarnya untuk turun ke bawah bila kita dah sampai bahagian paling atas...

      Delete
  12. Ini promosi filem Spiderman yang baru ke? :D

    Orang di sini nampak berseni melalui hiasan, seni bina rumah dan mural.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Free promotion je :)... kebetulan minggu lepas filem tu baru diputarka di sini...

      Itulah agaknya di panggil culture village... seni tempek-menempek dsb..

      Delete
  13. Bila baca pasal Gamcheon ni memang xkan lupa kenangan sesat kat sana. Nak sangat gi waktu petang kan. Konon nak tengok tempat tu diterangi lampu. Masa kitorang gi aritu orang siap Q nak bergambar ngan Lil Prince tu. Plan nak gi esok pagi before flight balik tapi takut sesat lagi.

    View waktu pagi pun lawa gak ah. Dari hostel memang dah boleh nampak kan Mie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cana boleh sesat Bie... Sesat masa nak pergi atau kat dalam village tu... Saya sampai di sana masih pagi, jadi memang takde orang sangat. Nak berfoto pun senang...

      Haah memang worth duk kat Samwonjang tu, semuanya dekat...

      Delete
  14. Huiii..ini kalau saya pegi ni, alamatnya, memang leh slim jgk nih, kena tolak stroller ngn Aqilah..pitam.. aritu sempat pegi Gukje market je masa kat busan, sb byk spend masa kat Seoul n Jeju..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak juga Na... sebab kita boleh rilek2 sambil amik gambar... stop sana stop sini. Bila dah sampai atas, jalannya mendatar agak panjang juga... Kalau lepaskan Aqilah jalan sendiri pun tentu dia suka... Nampak dari jauh macam tinggi je tempat ni tapi sebenarnya tidak...

      Delete
  15. Replies
    1. Miss duk Korea ke... ramai orang yang suka ke Korea kan...

      Delete
  16. Bilala dpat sampai sini... agak2 berapa budjet???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je dwaty sampai sini satu hari nanti. Saya dapat tiket masa pelancaran destinasi baru... Busan... return ticket <RM600...

      Delete
  17. Agak2 berapa hari di Busan supaya berasa puas hati ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lima hari rasanya cukup en Din...

      Delete
    2. Hai abe mkl, baru blk dari jepun dh tannya pasa korea, org berduit kata nya kan pak lang mie lariiikkkkk

      Delete
    3. En Din@MKL nak releven kan dengan tag dia... kaki jalan... fulus pun lebat... hehe

      Delete
    4. JM dan PLM pun penuh poket......Diam2 ubi berisi...kikiki.

      Delete
    5. tapi abe MKL lagi byk..setahun 10x keluar negara heheheeh

      Delete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...