Tuesday, April 29, 2014

Busan dan Jeju : Part 6 - Gukje Market

Balik dari Masjid Al-Fatah terus ke guest house untuk check in. Lepas selesai semua urusan, petang tu kami keluar semula untuk ke Gukje market. Ini bukanlah pasar basah tapi tempat shopping macam Namdaemun market di Seoul.

Memang terbaik lokasi penginapan (X) kami kerana dekat dengan Gukje Market, Busan Tower, Jagalchi market dan Jagalchi metro station. Gamcheon cultural village pun boleh nampak dari sini.


Jalan untuk ke Gukje market melalui BIFF square (Busan International Film Festival).

Antara metal palm prints di atas jalan di BIFF square ini.

Kawasan ini dipenuhi dengan peniaga makanan. Ringkas dan kemas.

Kedai-kedai di kawasan Gukje market.

Macam-macam ada kat sini... pilih saja...

Souvenirs...

T-Shirt... lebih 20 helai berjaya di sambar.

...dan beg troli terpaksa di beli kerana terlebih shopping sudah...

Sebahagian hasil tangkapan...

Ramai orang berbaris untuk membeli kueh berinti kacang di sini dari siang sampai malam... tak surut-surutnya. Kami pun tumpang sekaki berehat kat pentas bulat tu.

Tapi bila lalu semula pentas tu dah tenggelam pulak...



Tak perlu risau soal makanan. Kalau tak lalu makan makanan Korea... ada banyak kedai Paris Baguette di sini...

Singgah sebentar di Jagalchi market walaupun dah tutup.

Pemandangan di bahagian belakang Jagalchi market.

Deretan kapal-kapal nelayan.

Sempat menyambar sekotak stroberi yang berharga lima ribu won.

 Makan malam kami... burger udang dari Lotteria. Besar dan mengenyangkan... seketul 4500 won.

38 comments:

  1. Replies
    1. Memang sedap shrimp burger tu... patut ada juga kat tempat kita...

      Delete
    2. Burger tak elok...penyebab cancer...kikiki

      Delete
    3. Burger udang ni tak macam beuger lembu atau ayam yang banyak campuran...Yang ini sedap banget...

      Delete
  2. Replies
    1. Mana ada stroberi yang betul-betul manis... tapi taklah semasam yang di Cameron Highlands...

      Delete
  3. Cantik sudu & garfu tu. Di sini ke Mie belikan souvenir Korea untuk saya? :)
    Wah borong sakan nampak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah kat situlah... kantoi sudah... hehe

      Delete
  4. hamboi stawberry tu sgt menggoda ye...murahnya banyak macam tu 5 ribu je?nak makan straberry celup coklat....sedapnyaaa....heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sana memang murah... tapi mungkin ikut gred kot...

      Delete
  5. wahh..best shopping disini..lagi murah kot dari Namdaemun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga barang lebih kurang sama je dengan di Namdaemun... cuma kat sini kurang crowded...

      Delete
  6. Shopping tak hengat ni..sampai kene beli extra luggage hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah memasing ada kawan nak bagi buah tangan... belum yang mengirim lagi...

      Delete
  7. tak sempat nak explore Busan hari tu, nampak gayanya kena repeat balik la ni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun banyak tempat yang tak dapat cover sebab cuma dua malam je di Busan...

      Delete
  8. Wowww..nampak nya confirm JM akan book accom kat sini coz lokasi menarik leh jln kaki je kan ke semua tempat tu..

    20 pasang t-shirt?...mesti murah bangat tu..ntah FM ri tu pun mesti PLM beli kat sini..terima kasih PLMie...dek kerana sobiner yg byk tuk semua reader tu..terpkasa beli extra luggage...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah memang terbaik dari segi lokasi... cuma kena ingat tempat tu bukan hotel bintang2 ye..

      Lebih 20 sebenarnya... hehe. Agak murah cuma 3500 won sehelai...

      Delete
  9. Makanan asli Korea mesti enak-enak ya Pak Mie ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah mas Gunadi... saya kurang suka makan makanan Korea... yang saya suka cuma bibimbap dan bulgogi saja... Tapi ikan bakarnya sangat sedap...

      Delete
  10. Sakan shopping ya.... sampai kena belik bag xtra...he..he... slalu belik korean strawberri kat aeon supermarket...rm11 sekotak tp x lah sebanyak tu...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada la siki-sikit Fari... buat kawan2 dan anak2 lain yang tak dapat join trip ini... Saya kalau ke negara empat musim memang akan cari stroberi dan makan puas-puas... hehe

      Delete
  11. Sebenarnya xjumpa Gukje Market aritu. Boleh? Nak cari alasan; sejuk sangat otak xdapat berfikir cari arah. Hahaha padahal sibuk duk ronda pasar malam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat tu atas sikit je dari BIFF Square tu Bie... Dah sampai ke FM tu... sebab ada yang tak sampai rasanya...

      Delete
    2. Haritu x explore sangat sebab sibuk kat tamu. Hahaha.

      Alaa xsampai lagi. Duk cek postbox. Kiriman JM & ada si Aza pun xsampai. Yang pelik postcard untuk diri sendiri dari Jepang dah sampai.

      Delete
    3. Macam mana ni... takpe lah bulan Mei ni saya ada trip lagi... Mungkin takde rezeki Bie untuk dapat yang Busan punya...

      Delete
  12. strawberry depa manis sungguh...sedap. ....shopping sakan....terbaik...mesti best barang2 di sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ikut lidah saya takde lah manis sangat stroberi tu en Din... tapi memang habis semua kami belasah... Shopping tu untuk barangan souvenirs je...

      Delete
  13. Gukje Market??? ok akan dimasukan dalam bucket list hahahaa.. burger shrimp tu memang terbaik la.. desert strawberry lak tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang Afif kena pergi kalau ke sana, sebab banyak kedai souvenirs...burger tu sbb susah nak cari makanan halal dan stroberi memang tak pernah miss kalau ke negara empat musim...

      Delete
  14. stoberi dengan shrimp burger rasanya wajib beli kalau ke korea hehe
    wah-wah boleh tahan juga PLM memborong sampai kena beli extra bag

    ReplyDelete
  15. Haan memang saya setuju... Sebenarnya takdelah borong sangat cuma terbeli je... hehe

    ReplyDelete
  16. waduh Pak Mie..borong sakkan ye...tapi nekcik pun camtu jugak..kira mssa ni lah boleh beri kat kaum kluarga walaupun kecik kecik jer sbb list penerimanya berjela jela..jgn gelak nekcik siap beli ikan timah masin dgn ikan kod frozen lagi..add on luggage 20 kilos..ha..ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah Nekcik lagi hebat sampai beli makanan bagai. Memang gitulah kita kalau jalan2... kenalah beli apa2 yang patut untuk dijadikan buah tangan...

      Delete
  17. Omoooo beg biru yg tulis 'TRAVEL' tu cam lawa le..beli kat ne? koya kah??? ^^V

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beg tu diaorang bagi FOC je sebab kami beli barang banyak... yg dijual pun ada....

      Delete
  18. wah...pendek je trip PLM ye..keseluruhan berapa hari ye.

    ReplyDelete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...