Thursday, May 15, 2014

Busan dan Jeju : Part 9 - Taejongdae

Lokasi terakhir kami hari ini ialah Taejongdae. Tempat ini merupakan kawasan taman alam semulajadi yang terletak di penghujung selatan Pulau Yeongdo.

X - Tempat menunggu bas.

Untuk ke sana, dari stesyen Nampo ambil exit 6 dan jalan ke bus stop yang bertanda X. Ada dua bus stop di sini. Bus stop untuk ke Taejongdae ialah yang kedua dan terletak lebih dekat menghala ke arah jambatan.

 Ambil bas bernombor 8. Tambangnya 1200 won. Boleh guna kad T-Money.

 Pemandangan di sepanjang perjalanan.

Tak perlu risau nak turun di mana. Bas ini memang berakhir di Taejongdae. Atau tunggu je pemandu bas menjerit ke arah kita suruh turun semuanya macam kena kat kitaorang.

 Turun di sini. Stesyen bas terletak disebelah kiri.

Jalan lebih kurang 200 meter untuk sampai ke pintu masuk. Dari sini jalan lagi untuk sampai ke stesyen danubi train. Mengah jugalah sebab jalannya agak mendaki. Tiada bayaran dikenakan untuk masuk ke sini.

 Stesyen danubi train, tambangnya 1500 won untuk sehala sepusingan. Waktu operasi dari 9.00 pagi hingga 6.00 petang.

Train ini akan berhenti dibeberapa perhentian. Turun saja di Observatory untuk melihat pemandangan sekitar. Ada disediakan teropong peninjau di sini dan dikenakan sedikit bayaran. Lepas tu bolehlah teruskan perjalanan untuk ke perhentian light house.

 Info Taejongdae cliff di kawasan light house.

 Jalan menuju ke perhentian light house.

Yeongdo lighthouse

Kucing sapa lah ni... sebab memang takde rumah orang kat sini.







Memang cantik pemandangan kat sini. Kita boleh turun hingga ke kawasan batu menegak tu tapi agak azab bila nak naik balik ke atas. Khabarnya Taejongdae ni merupakan satu lokasi suicide yang agak popular di Busan.









Macam berani tapi ngeri-ngeri...

Dari Taejongdae, kami terus balik semula ke Jagalchi. Nasib baik tak terlepas danubi train yang berakhir jam enam petang. Sampai di hotel pun dah malam. Seharian kami berjalan hari ini. Letih sesangat sampai tak sempat nak pergi ke salah satu pantai yang ada di Busan ni.

Malam tu rilek je kat hotel sambil packing sebab awal pagi esoknya dah nak balik. Terasa sekejap sangat. Patutnya kena ambil cuti panjang-panjang macam JM tu. barulah puas berjalan... ye dak.

Beli tiket biasa je, sebab duit kat kad T Money pun dah paras hidung.

Selamat tinggal Busan.

37 comments:

  1. Replies
    1. Semuanya pun cantik kat sana... terutama pemandangannya...

      Delete
  2. tempat orang bunuh diri?erk...seram kalo nakpi senja2 tuh...hehuuuu model berani-berani ngeri tuh mesti ketar dalam hati tu...bila laaa nak abes posing nih...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. OK je sebenarnya DJ... sebab kalau ikut kata Bibie...popular spot untuk suicide tu ada kat observatory je... Tempat model posing tu sebenarnya jauh dari tebing... tapi nampak macam dekat kan...

      Delete
  3. Tempat popular bunuh diri kat Observatory tu, stop before Lighthouse ni. If xsilap info lah sebab ada tugu diorang dirikan depan bangunan tu. Nak peringat sesape yang berniat nak bunuh diri, ingat kasih ibu yang melahirkan.

    Haritu xpuas round Taejongdae, so kalau datang Busan nanti memang nak gi sini lagi insha Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus juga ada juga tugu tu... mungkin ada yang tak jadi nak terjun bila nampak benda tu... tapi saya tak perasan kat mana...

      Nak ke Busan lagi Bie... ye lah kampong kedua katanya...

      Delete
    2. nanti saya cari tugu kasih sayang ibu tu..

      Delete
  4. Ngeri dan gayat tengok gambar model tampan duduk atas batu tempat "bunuh diri" tu eee...
    Kesian kat kucing tu...tak sejuk ke dia?
    Boleh bayangkan reaksi Mie dan keluarga apabila pemandu bas tu jerit suruh turun he he he....memang pernah rasa macam gitu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat posing tu sebenarnya jauh dari tebing tinggi...kat depannya ada kawasan mendatar... Kucing tu tentu tak sejuk sebab bulu tebal dan banyak lemak dia.. hehe

      Kami semua tak turun bas tu sebab ada beberapa mamat Korea yang slumberland je duduk macam belum sampai lagi... Driver tu tak marah cuma suara tinggi sikit... biasalah...

      Delete
  5. Pak Lang Mie tak gi jalan-jalan atas batu tepi laut seperti dalam gambar tu ke...rasa gayat je kan..tapi jalau JM mahu buat lompat bintang kat atas tu ahahaha (mcm lah berani)

    Per cuti panjang mcm JM? heee yolah..alhamdulillah rezeki JM cuti tahunan lebih kurang dalam 50 hari (cuti tahunan + carried forward)..opss ada yg jeelez lak bila dgr nanti heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboih banyaknyaaaaa cuti JM...................jelessss.................................

      Delete
    2. Nampak tak PLM...mesti ada yg jeelssss punyer heeeee...ala DJ..Alhamdulillah..maybe rezeki JM dari segi tu..kalau lah boleh jual cuti tu nak je bagi ke DJ sikit heee

      Delete
    3. Taklah gayat sangat sebab semua tangga berpemegang, cuma kat kawasan bawah je agak terbuka... nak melompat memang tak dapeklah...

      Delete
    4. Semua orang pun memang jeles dengan DJ... ambik cuti panjang2 pun masih boleh carry forward lagi...

      Delete
  6. Replies
    1. Memang cantik sekali pemandangannya...

      Delete
  7. Replies
    1. Nanti kalau AAX ada offer, cepat2 booking tiketnya... tapi perlu transit di KLIA...

      Delete
  8. arca tepi laut tu..unik..siap ada jarum lagi...begitu simbolik...tak cukup, boleh repeat lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun kurang pasti apa fungsi objek tu... nak repeat... lambat lagi lah nampaknya. Nohas bila pulak nak buat 2nd trip..

      Delete
    2. Belum ada planning lagi..best jg Busan..

      Delete
  9. Blogwalking sekali lagi.., pasal blog anda wonderful..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betullah en din ni kakitravel... hehe

      Delete
  10. Tingginya tebing batu-batu, Subhanalloh. Untung ombak lautnya tenang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tinggi tapi bila sudah sampai di bawah rasa ngeri tu hilang begitu saja... Lautnya tenang masa tu, tapi bila terfikir fasal feri Sewol yang karam tu... takut juga...

      Delete
  11. Bestnya..brjalan di Busan..
    Kitorang tak sempat nk g mana pun..sehari je duk sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best tapi tak dapat cover habis pun. Wah niL ada alasan untuk ke sana lagi...

      Delete
  12. Running man pernah buat pengambaran kat sini... cantinya... hope ada peluang g sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ke ... saya tak berapa ikut siri tu... memang cantik bangat tempatnya. Datanglah ke sini pada spring atau autumn... memang ohsem...

      Delete
  13. salam..buat lalu lintas jap!!..pantang tgk org pi koya mesti nak nyibuk gak..hehe..
    ritu kami tak pasan ade train bleh bwk naik atas light house tuh..so gi follow ajuma ajushi naik bot pi pusing keling2 tu ha..hehhehe...nway busan mmg bestkan...nnti nak pi lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naik bot pun best jugak... dapat rasa pengalaman yang berbeza. Tapi kalau explore sendiri kat situ lagi best ... naik train boleh... jln kaki pun boleh...

      Memang best Busan ni... rasa macam nak mengulang lagi...

      Delete
    2. ngulang2..sila!
      ade try makan sotong raw tak? perghhhh...femes katanye kat situ..
      member try, erkk!! sotong tu still kriut kriut lagi..ahakkkk...

      Delete
    3. Jom ngulang... tunggulah lenkali pulok...
      Den memang tak lalu benda2 macam tu.. sushi pun susah nak telan...

      Delete
  14. jom kita jejaki lagi Mie...jeju do nekcik blom sampai lagiik

    ReplyDelete
  15. salam kenal, saya blogwalking kat sini. Jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

    ReplyDelete
  16. memang penulisan simple dan menarik..pasal itu saya ulang baca di sini...

    ReplyDelete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...