Tuesday, January 13, 2015

Taiping > Kuala Kangsar > Ipoh

Kami cuma semalam saja di Perlis. Selepas check out pada jam 10.00 pagi tu, sempat lagi kami singgah di pusat bandar Arau untuk bersarapan lagi sebab tak kenyang makan di hotel. Selesai semuanya perjalanan pun diteruskan. Destinasinya ialah Taiping. 

Sampai di sana sedang elok untuk waktu makan tengah hari. Teringin pulak nak makan mee udang yang agak terkenal di Kuala Sepetang. Dengan menggunakan aplikasi Waze kami cari Warung Mak Jah yang agak terkenal tu. Senang saja nak jumpa lokasinya iaitu terletak di kiri jalan kira-kira dua kilometer sebelum pekan Kuala Sepetang.

Mee udang Mak Jah, sikit sangat mee nya. Agak mahal... RM13 semangkuk.

Lima ekor udang besar untuk setiap mangkuk. Licin...

Kebanyakannya orang luar yang datang ke sini.
 
Di sekeliling warung ini ada beberapa gerai kecil yang menjual cucur udang dan beberapa bahan gorengan yang lain. Memang kena beli juga sebab memang mee udang tu tidak cukup mengenyangkan perut kita orang. Selesai makan kami terus ke bandar Taiping untuk check in. Kebetulan sudah menghampiri jam 2.00 petang.

Tune Hotel yang baru dibuka di Taiping.

Semuanya masih nampak cantik.

Ada disedaikan meja dan kerusi. Rasanya yang di Danga Bay tak ada.

Dekat dengan beberapa pusat membeli-belah.

Tak lama selepas check in, hujanlah pulak. Jadi sempatlah kita orang membuta dulu sebelum keluar semula pada petangnya walaupun hujan masih belum berhenti.

Hanya buat lintas hormat saja di kawasan Taman Tasik Taiping.

Masing-masing tak berminat untuk turun.

Bergerak ke Bukit Larut. Hujan pun dah berhenti.
 
Tapi operasi kenderaan 4 wheel drive di hentikan buat beberapa hari kerana ada tanah runtuh.

Malamnya kami keluar untuk mencari tempat makan. Sebenarnya kami memang tak tahu tempat ini. Hasil pertolongan uncle gugel, katanya lokasi medan makan yang best kat Taiping ada di belakang stesyen bomba.
 
Banyak gerai jual Yong tau Fo di sini.
 
Agak luas kawasannya. Ini baru sepertiga rasanya. Ada lagi banyak gerai di bahagian kanan.
 
Nasi goreng ayam special
 
Chicken chop
 
Yong Tau Fo sos hitam
 
Pagi ini adalah perjalanan untuk balik ke Shah Alam. Dari Taiping kita orang ikut jalan lama untuk ke Kuala Kangsar. Best ikut jalan lama ni. Kenderaan kurang dan jalannya pun sudah dilebarkan di setengah tempat. Boleh jimat duit tol lagi.
 
Sampai di Kuala Kangsar
 
Jeti di seberang sungai. Sudah kurang digunakan semenjak siapnya jambatan merentangi sungai ini.
 
Jambatan Sayong
 
Gerai kraftangan
 
Masjid Ubudiah
 
Antara masjid tercantik di Malaysia
 


Muzium di Raja Perak
 
Ditutup kerana kerja-kerja penambahbaikan.
 


Istana Bukit Chandan
 
Galeri Sultan Azlan Shah
 
Singgah di medan cendol dan laksa tepian sungai Kuala Kangsar.
 
Laksa Kuala Kangsar. Sikit sangat laksanya...
 
Gandingan yang mantap
 
Selesai sesi mengisi perut, perjalanan diteruskan. Masih ikut jalan lama lagi melalui Sungai Siput untuk ke Ipoh. Di Ipoh kita orang singgah di Taman rekreasi Gunung Lang. Kali pertama sampai di sini.
 
Taman rekreasi Gunung Lang
 
Ada macam Guilin... Halong Bay?
 
Berhenti waktu rehat
 



Niat asalnya memang nak naik boat untuk ke seberang tapi terpaksa dibatal. Ada empat buah bas rombongan kanak-kanak tadika dah siap menunggu kat jeti. Operasi bot masa tu sedang rehat. Kalau nak tunggu giliran memang lambatlah. Ronda-ronda sekeliling kawasan tu lebih kurang, lepas tu kita orang cabut balik ke Shah Alam.

40 comments:

  1. ait..hahaa..entri sama sbb ada gunung lang tu!

    tasik taiping..cantik, saya pun cuma lalu gitu je masa ke sana dulu. Tak sempat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebetulan... tapi saya memang tak puas hati masa kat Gunung Lang tu...

      Kalau tak hujan mungkin kita orang meronda juga kat Taman Tasik Taiping tu...

      Delete
  2. tetiba rasa nak makan laksa plak..gluuppp. Cantik betul gunung lang tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laksa tu rasanya macam lain sikit dengan laksa asam yang selalu saya makan...

      Delete
    2. laksa beras kut..dah lama saya tak makan laksa beras..laksanya lembut

      Delete
    3. Mungkin juga... tapi kuahnya memang agak berbeza sikit...

      Delete
    4. Laksa kat Kuala Kangsar tu dibuat dari gandum..bukan beras

      Delete
    5. Laksa kat Kuala Kangsar tu dibuat dari gandum..bukan beras

      Delete
  3. terujanya tengok ABC yang tinggi mencecah awan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sodap... tapi tak boleh selalu... manis sangat...

      Delete
  4. Wah best tu jalan ikut jalan dalam kan...byk tempat boleh singgah tu...hehe laksa tolo goreng xtry ker...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah DJ memang best... jalan pun tenang je sbb kurang kenderaan...Laksa tolo tu tak teringat pulak nak singgah...

      Delete
  5. wah...banyak tempat singgah....ada masa singgah Tanjong Malim...hi3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak cukup masa nak singgah en Din...lain kali kot..

      Delete
  6. JJCM Pak Mie. makanan nampak sedap-sedap semua. Masjid Ubudiah itu saya pernah baca di Blog Prof Nara juga, tapi tak tahu itu mesjid yang sama atau bukan. Tasik Taiping memang tampak seperti Halong Bay.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali JJCM di daerah berlainan mas Gunadi...sedap jugalah. Betul... itu masjid yang sama dan dia berasal dari daerah yang sama. Itu buka tasik Taiping tapi tasik di taman rekreasi Gunung Lang di bandar Ipoh.

      Delete
  7. Mee Udang...RM 13 ?..boleh tahan mahalnyaa tu...nasi goreng ayam tu nampak sedap Mie... dah lama tak makan nasi goreng ayam macam tu.... :)
    Taman rekreasi Gunung Lang... cantiknya view ..semua tempat ni Wa belum pergi lagi..tak tahulah bila nak sampai....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga boleh tahan tapi mee nya sikit sangat...memang tak kenyang. Makanan yang lainnya tu semuanya sodap...

      Next cuti sekolah bolehlah Wa ke sana...tak jauh mana pun...

      Delete
  8. nasi goreng ayam special tu, banyak lauknya..berapalah harganya..boleh singgah sini kalau gi Tepeng..

    Ikut jalan lama memang banyak tempat boleh singgah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila nohas balik Kuala Kangsar nanti... bolehlah ke Taiping. Harga dah lupa sebab bayar ikut bil sekaligus...

      Delete
  9. Jenjalan Perlis Perak ye..

    Besar2 udang dia tu.. macam sedap je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah Yan.. sesekali jalan dalam negara pulak...

      Kalau udang kertas lagi sedap... udang ni udang yang kulit keras tu...

      Delete
  10. yong tau foo belakang stesen bomba tu memang sedap! kalau ke taiping saya mesti singgah..

    tak cuba makan Doli Char Kuey Tiow? ngan Popia di market Taiping..

    saya tak sampai lagi masjid ubudiah tu. mesti nak pergi juga lah nanti.. cantik sangat!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tak tau...sampai di sana peniaga rekomen utk makan YTF tu...mmg sodap...

      Pasal doli CKT memang tak tau langsung...boleh mencuba lain kali...

      Masjid tu dah tak jauh dari Taiping... satu hari Azim kena sampai sini...

      Delete
  11. Dah ade tune di taiping ek? Baru tau ni... museum kt chandan tu, dh bp tahonnyer dok renovate x siap2.. kt area tu juga ade public pool.. siap ade wading pool... ank2 saya klu blik sana, mmg suka p pool tu.. besar dn bersih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hotel tu baru dibuka... tempat memang strategik. Owh..dah lama ke renovation tu... kenapa la lembap sgt buat kerja.

      Delete
  12. Mee Udang 13 hengget?
    Mahal sangatt!

    Yong tau foo tu nmpak sedapp!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah niL mahal dan sikit isinya...mmg tak kenyang... YTF tu memang sodap...

      Delete
  13. kuala sepetang dh belum terjah... kuala kangsar pon belum... yg lain semua saya dh sampai... yongtaufu mmg sedap

    ReplyDelete
  14. Dulu masa kerje kat kuala kangsar dpt la gi jalan2 ke kuala kanfsar n taiping. Sekarang langsung dah tak pergi dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. La kenapa pulak... kan ada memor kerja kat sana... JJCM sekali...

      Delete
  15. Replies
    1. Itulah misi bercuti sambil JJCM kat tempat orang...

      Delete
  16. Selamat datang ke kampungku :) Mengapa tak beritahu nak datang? Bolehlah saya belanja makan laksa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tahu masa tu NA ada kat kampong... kalau tak boleh juga mengeteh sambil makan laksa..

      Delete
  17. uuish mee udang mak jah tu memang famous untuk orang luar sebab orang sana dak brapa pi sangat.. CT suggest makan akt zetty memang marveles.. dekat saaaangat dari exit changkat jering haaa pakcik tak bace entry CT eh.. situ mee sedap udang banyak kuah sedap.. hahaha..

    wow tune maju dah dengan kasi meja kerusi pula.. kalo tidak masuk brdua da sempit hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh lebih mabeles ke...nanti bila mengulang ke sana boleh singgah kat tempat yang CT cadangkan pulak... masa tu kita orang ikut exit Taiping...

      Tune Hotel Taiping agak besar sikit biliknya...nak solat pun agak senang...

      Delete
    2. yup disitu.. next trip jangan lupa naaa..

      Delete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...