Tuesday, July 10, 2018

Lombok, Nusa Tenggara Barat

Trip ke Lombok ini disertai empat orang ahli keluarga, tapi anak yang seorang tu menyertai group lain untuk mendaki Gunung Rinjani selama 4H3M. Jadi kami jumpa semula pada hari terakhir di airport. 

Kita tengok foto-foto dulu lah ye... 

Lombok International Airport.

Lombok, Pulau Seribu Masjid.

Lombok Signature Dish, Ayam Taliwang.

Kampung Sade, Sasak Tradisional Village.

Pantai Tanjung Aan.

Bukit Merese.

Pantai Kuta.

Gili Nanggu.

Gili Nanggu.

Gili Nanggu.

Lunch di Gili Sudak.

Gili Kedis.

Gili Kedis.

Pelabuhan perjalanan feri Lombok ke Bali.

Dari menara Masjid Hubbul Wathan.

Masjid Hubbul Wathan, Mataram.

Sembalun View Point.

Bersama peminat JDT di Sembalun.

Sembalun.

Lesehan di Sembalun.

Sasak Tradisional  Village, Sembalun.

Sembalun.

Sasak Tradisional Village.

Arashiyama?

Masjid kuno.

Jeti Gili Trawangan.

Pantai Ombak Sunset, Gili Trawangan.

Pantai Ombak Sunset, Gili Trawangan.


Masjid Agung Baiturrahman, Gili Trawangan.

Sunset di Pantai Ombak Sunset.

Malimbu View.

Malimbu View.

Villa Hantu.

Pusat oleh-oleh Lombok.

26 comments:

  1. ada gak peminat JDT di Lombok...masjid kuno menarik senibinanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia pernah kerja dan tinggal di Johor selama 17 tahun... masjid tu dah beratus tahun usianya...

      Delete
    2. Masjid Kuno ni lantainya tanah, hanya digunakan setahun sekali je. Saya pernah tulis pasal masjid ini dalam blog saya.
      http://nota-kembara.blogspot.com/2013/07/lari-ke-lombok-2-pelik-di-mataku-tapi.html

      Ramai orang Lombok berkerja di Malaysia.

      Delete
  2. Kerennn.... lebih menarik lombok daripada bali!

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Makanannya kena dengan citarasa kita tapi sambalnya pedas yakamat...

      Delete
    2. Tapi saiznya kecil sangat... macam burung puyuh..

      Delete
  4. Replies
    1. Kebetulan cuaca sangat cerah sepanjang berada kat sana...

      Delete
  5. Hari ni dah 2 posts baca pasal lombok...hmmm... adakah ini satu invitation untuk ke sana? hihihih.....

    ReplyDelete
  6. banyak lagi yang menarik rupanya kat situ.. nampaknya saya kena repeat lombok ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dengan GB... memang banyak lagi tempat menarik di Lombok terutama pantainya... tapi kedudukannya jauh... susah nak cari temapt penginapan... semua kena balik hari...

      Delete
    2. Tempat untuk dilawati tu memang jauh-jauh. Sehari hanya dapat 2-3 tempat je.

      Delete
  7. Replies
    1. Wah rupanya banyak lagi tempat yang saya tak sampai...

      Delete
  8. tengok tuuuuu PLM.. !! jejak Lombok pula. jeles laaa cemni.. hahaha..
    panaih lit lit tak ? baru baik sunburn hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat je CT Lombok tu... ajak mamiZ pun sesuai... Sunburn? ke mana tu...

      Delete
    2. perhentian je PLM.. tupun jenuh sunburn teruk T.T

      Delete
  9. Sekarang kena gempa berkali - kali. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lombok sedang di uji... simpati dari kami di sini... moga kedaaan akan bertambah baik...

      Delete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...