Monday, June 2, 2014

Australia - Sydney and Melbourne

Alhamdulillah, selamat pulang ke Tanah Air tercinta pada 28/5/2014 dari lawatan ke Sydney dan Melbourne, Australia.

Kita tengok dulu foto-foto tempat lawatan yang sempat kami singgahi. Agak kecewa dengan mutu foto untuk trip kali ini walaupun cuaca amat baik sepanjang kami berada di sana.

SYDNEY

Opera House

Manly Beach

Harbour Bridge

Three sisters, Echo Point, Blue Mountain

Scenic World

Queen Victoria Building

Sydney Tower

Darling Harbour

Paddy's Market

MELBOURNE

Flinders Street Station

Yarra River

Queen Victoria Market

State Library of Victoria

Great Ocean Road

Wentworth Park

Twelve Apostle

Loch Ard Gorge

Maru Animal's Park

Panny's Chocolate Factory

Woolamai Beach, Phillip Island

Sarang penguin, Nobbies Center

Pelangi petang di Nobbies Center

Penguin parade

77 comments:

  1. Replies
    1. TQ en Din... ni sebenarnya main redah je...

      Delete
  2. Replies
    1. Hehe gitulah Cheq Sue... baru berpeluang ke sana...

      Delete
  3. Wah..best nya sah dapat lihat Vivit sydney kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang nampak banyak poster dan bunting Vivid Sydney tu... tapi tak perasan pulak apa sambutannya...

      Delete
    2. Lah...pergi tak opera house tu??bln march smp 8june ada petunjukan lampu suluh dkt opera house tu waktu malam.dia setahun sebulan ja.nanti update n3 cepat2 k.sebab tak berapa ari Cik Nun nak jejak sana gak..hehe

      Delete
    3. Oupss...silap..bkn march tp mei

      Delete
    4. Bila tu perginya? Kalau tak sempat update... boleh je saya emailkan itinerary saya...

      Delete
    5. Pak Lang Mie!..JM nk juga itie tu :-)

      Delete
    6. Boleh je...Wah ini mesti JM dah sambar tiket ke sana... ye dak...

      Delete
    7. 6 june ni.. bagi email boleh?nak tanya sikit...

      Delete
    8. email to alangsbs@yahoo.com...

      Delete
  4. Yesss!!! Sydney!!! cepat2 cite, nnti nak pi sydney gak..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak ke Sydney... pergi sekali ke Melbourne... sejam lebih je dengan flight...

      Delete
    2. gi 2 ari je tapi...lebihnye gi NZ..idok le dpt nak jenguk Melbi..huhu..gegamak sempat ke gi poya2 kalo 1 ari 1/2 je kat sana? tuju tmpt2 penting je kut..^^

      Delete
    3. Bolehlah cover Sydney city dan nyoping kat Paddy's market... kalau nak ke luar bandar memang ambil masa sikit..

      Wah nak ke NZ... bestnya...

      Delete
    4. aha!! ok le tuh..janji dpt pi tmpt2 penting..cam nak gi opera house and harbour bridge tu walking distance kan..eh..eh..tak sempat2 nak pi plak rase wpun pi 2 ari je..
      gitu le kekdahnye nak pi NZ sebenonye tapi sempat la singgah jap kat sydney nun sbb geng nak singgah situ lak ha..ikut ati nak direct NZ je..Jom poya2 NZ lak jom..ekekeke..

      Delete
  5. Wow bestnya dapat sampai ke Sydney dan Melbourne.. Melbourne tu kampung saya dulu he he
    Cantik-cantik gambar...pelangi tu macam miracle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... orang dah anggap Melbourne macam kampong sendiri... kita pulak baru je berpeluang ke sana. Pelangi tu hadir secara kebetulan... macam menyambut kamilah kiranya... hehe

      Delete
    2. Ini disebabkan dahulu saya tinggal, belajar dan bekerja di Melbourne. Anak-anak pula bersekolah di Melbourne sehingga tamat sekolah menengah. Kami layak untuk apply permanent resident tapi malaslah sebab kami lebih cintakan Malaysia.

      Baguslah alam dan keindahan Melbourne menyambut kehadiran Mie dan keluarga.

      Delete
    3. Betul tu... Malaysia tetap tanah air tercinta... walaupun negara orang indah sekali...

      Delete
  6. Pak Lang Mie!!!!! oohh..ke sini ropenyer..no wonder lah cakap 1 negara JM dah pegi dan satu negara lagi belum ahaksss...gambar tak cantik?..ok lah ni...better dari JM punye..free nanti update nk tahu story versi PLM pulak :-)

    Header dh tukar..baru nampak fresh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah JM belum sampai Melbourne kan... tapi tak dapat nak cover banyak tempat sebab cuti terhad. Kalau JM nak pergi saya cadangkan JM pergi Melbourne dan Adelaide sekali...

      Header tu... kenalah tukar juga... autumn in Melbourne katanya...

      Delete
  7. wahhh betul la saya teka ke ostolia..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandainyier zila... hehe. Melbourne dah katam... bila pulak zila nak ke Sydney...

      Delete
    2. Sydney?? InsyaAllah..nak tgk dulu review mie..kalo best..pasni saya pulak..hehe

      Delete
    3. Dengarnya Zila nak ke NZ... bolehlah jadikan Sydney tempat transit sebelum ke sana...

      Delete
  8. wowwww...bestnyee....teringin juga ke aussie nih..bilakah?? ~entah~ haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best... nanti pbp bolehlah menyusul... kan tengah sale tu... rembat je...

      Delete
  9. Replies
    1. Tempatnya cantik... tapi foto kurang memuaskan... Saya dah link blog Fazli ke blog saya. Kalau blog jalan-jalan memang cepat2 saya link kan...

      Delete
  10. Alhamdulillah dah selamat sampai. Naik pening lah skg ni nak pilih gambar kan. Lawa je pun yang tempek kat entri ni. Haritu kawan ajak gi both tempat ni gak tapi terpaksa cancel sebab tetiba terbeli tix ke tempat lain. Hampas betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei Bie kena pergi ke dua2 city tu. Banyak tempat menarik. Sekarang kan tengah ada offer tu... apa lagi.

      Memang tengah pening nak pilih gambar ni...

      Delete
  11. Blue mountain and Twelve apostle, pemandangan memang awesome banget Pak Mie. Kangguru dan burung tuh jinak juga ya Pak Mie ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul mas Gunadi... kedua lokasi itu memang tempat yang wajib dilawati kalau ke Sydney dan Melbourne. Kalau tak pergi, tak sah lawatannya... heheh

      Kanggaru tu jinak sebab memang di pelihara dari kecil dalam kawasan taman tersebut. Sementara burung tu adalah burung liar yang amat jinak sekali. Kalau ditempat kita mungkin hayatnya tidak panjang... habis ditangkap...

      Delete
  12. wah da pun balik malaya ye...jsuh dan banyak tempat Mie cover ye...untunglsh cuaca elok..kami pergi bulan mei. ...pukul 5 dah gelap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah Nekcik... dah balik pun. Banyaklah juga tempat dapat cover dan cuaca memang sangat baik. Tapi kalau dapat pergi dua minggu mesti lagi best.

      Waktu saya kat sana, jam 5 memang dah gelap, jadi aktiviti ronda2 agak terhad...

      Delete
  13. pengalaman yg menarik..penguin. kangaroo..burung2 di Wentworth Park..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sangat menarik... nanti nohas bolehlah ke sana pulak...

      Delete
  14. bape rm dapat tiket sydney n melbourne. naek flight ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. HD...KUL-SYD...RM275 SYD-MEL...RM150 (Tiger AIr) MEL-KUL...RM525 (AAX)

      Jadi total RM950 je...

      Delete
  15. wahhh saya tengok semua gambar2 cantik ni, terussss macam dejavu jer rasa....banyak tmpt en mie pergi ni saya pergi gak....rindu nya aussie....sana mendamaikan!saya plg suka sgt melben!tenang sangat...cantik pemandangan kan sana...harap ada rezeki ke sana lagi...teringin nak ke Tasmania pula nanti.... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya cuma tak sempat nak naik Puffing Billy sebab tak cukup masa. Melben memang best... suka naik tram... tak payah naik turun tangga macam subway kat Sydney tu...

      Wah nak ke sana lagi... bolehlah nyambung ke Adelaide sekali. Tasmania pun best jugak rasanya...

      Delete
    2. Sy pun x naik puffing billy...smpt pi amek gmbr b4 dia grk je...hehe en mie x pi sydney fish market?nyummeh...hehe

      Tu la ada rezeki nk gk tgk tmpt lain kt aussie tu...perth, adelaide, goldcoast...hehehe

      Delete
    3. Saya dah dapat tiket untuk salah satu tempat yg DJ sebut utk tahun dpn...hehe

      Delete
    4. hamboi ni nak jelesss ni....hehehe ni mesti latest promo ni kan?kan?hehehe saya dpt sambar yang dekat jer...hehehehe

      Delete
    5. Haah DJ.. terbooking pulak... :)

      Delete
  16. Wah... dh start entry sydney mie.... he..he.. saya jugak yg slalu lewat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaau ikutkan saya pun ada masalah malas tu...tapi tak mau nanti cerita trip tu jadi lemau...hehe

      Delete
  17. Errmmm... lama sungguh tak singgah ke rumah maya PLM ni. Tup-tup dah selamat pulang dari Aussie gituu.... Bestnyer. Insyallah boleh buat panduan farel tahun depan nak pi pulak. Destinasi pun sama. Nanti boleh la kirimkan Itinerary PLM eh.. hehe... ade ole-ole tak? hehehe.... Bape hari kat sama PLM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lamanya farel bertapa... kat mana agaknya. Wah nak ke sana juga...bagus.. bagus. Itinerary ... boleh je,,, tapi lama lagi tu.

      Nak souvenir... kebetulan masih ada lagi. Emailkan alamat farel kpd saya secepat mungkin. Saya di Sydney 3 hari dan di Melbourne pun 3 hari...

      Delete
    2. yeay!!! TQ PLM. lama bertapa di opiss je ni.. hehehe... ooo kiranya hampir seminggu la eh. sama la jugak dgn perancangan farel. ok alamat dah dikirimkan. TQ PLM...

      Delete
    3. Hait... mesej sudah diterima. Minggu dpn sampailah ru...

      Delete
    4. wahh!! TQ3x..... gumbiranya... lalala

      Delete
  18. Memang best..menunggu entri anda...sementara menunggu saya termimpi dah terbang bersama Koala Bear.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En Din.. offer tu masih ada tu... bolehlah sambar... tahun depan boleh ke sana...hehe

      Delete
  19. Sorang lagi citer pasal Sydney... bestnya bile la nak sampe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ren... orang bujang bebeila boleh pergi. AA offer tu pun masih on lagi... bolehlah merembat...

      Delete
  20. Mie..antara sydney ngan mel ni mana lagi best ek..teringin gN nk gi melbourne...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa... saya suka kedua-duanya. Lagipun tak jauh jarak antaranya. Rugi kalau pergi satu bandar je. Pilihan lain mungkin melbourne dan Adelaide... Istimewanya melbourne ialah tramnya, tak payah turun naik tangga...

      Delete
  21. Tengok gambar gambar ni...menggamit memori percuti di Sydney n melbourne...Saya suka sangat melbourne !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya suka kedua-duanya, tapi lebih Melbourne sikit kot... Yang best masa tu bukan musim hujan, macam masa cik Ta kat sana...hehe

      Delete
  22. Replies
    1. Tapi waktu siang kosong, takde penghuni. Waktu malam kawasan tu ditutup sebab ada kawasan khas yang disediakan untuk melihat penguin mendarat dan dikenakan bayaran...

      Delete
  23. ehemm.. oo ni rupanya pak lang mie yang selalu disebut2 orang. wah ganteng kau ya!
    sori KK baru dapat peluang menjenguk2 blog mie ni
    eksaited ada story melben hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Kiah... yg dalam foto kat atas tu... anak saya. Saya suka kat belakang tabir je...hehe. saya dah nak pencen dah... InsyaAllah tahun depan dapat menantu...

      Delete
    2. alamak! Melepas lah Jm dan Cik Nun
      Kak kiah, Jm pun sampei skrg belym tgk rupa PLM tu just assume rupa lebih kurang anak teruna nyer tu mesti ganteng jugak :-)

      Delete
    3. Alamak kantoi ngan JM pulak...hehe

      Delete
  24. Salam mie..bley x minta jasa baik mie email itinerary mie ke gmail sy..sy pn nk g mlbrne sydney may taun dpn.tp dh kena plan itinerary utk book mh kt dua2 tmpat ni..cuma beza trip sy 10 hari trmasuk prjlan g blk..ada idea x brp hari patut sy spend kt mlbourne n brp hr kt sydney?btw gmail sy rohayumarzuki@gmail.com

    ReplyDelete
  25. Salam mie..bley x minta jasa baik mie email itinerary mie ke gmail sy..sy pn nk g mlbrne sydney may taun dpn.tp dh kena plan itinerary utk book mh kt dua2 tmpat ni..cuma beza trip sy 10 hari trmasuk prjlan g blk..ada idea x brp hari patut sy spend kt mlbourne n brp hr kt sydney?btw gmail sy rohayumarzuki@gmail.com

    ReplyDelete
  26. salam mie, boleh share full itinerary tak ke sydney & melbourne? nk plan utk taun dpn..planning nk g melbourne dulu bru g sydney..pastu nk bwk infant..tgk budget mie tu cm sgt2 murah and affordable..huhuhu..klu leh share nnt emelkan kt yayanrahman@gmail.com ..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yayan... saya masih berada di China... InsyaAllah balik nanti saya emailkan...

      Delete
  27. Hai Mie, boleh emailkan kepada saya itinerary Sydney Melbourne juga? nurfazilawati@gmail.com. Terima Kasih.

    Adakah Mie, berlepas dari Sydney dan pulang KL dari Melbourne?

    ReplyDelete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...