Monday, October 29, 2012

Hanoi - Lalu lintasnya

Lalu lintas yang lintang pukang di kota Hanoi.....

video
 
video
 
Yang bagusnya jarang sekali berlaku kemalangan. Kalau nak melintas jalan, jalan saja dengan rentak yang seragam, jangan teragak-agak. Motorsikal akan mengelak kita dengan sendirinya. Cuma perlu berhati-hati dengan kereta. Kena pekakkan telinga kerana membunyikan hon adalah cara mereka dijalanraya. (Sorry tiada audio)
 

28 comments:

  1. Sama macam medan kan?? macam dorg salah kalo tak bunyikkan hon..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Medan lebih mudah sebab pemanduannya sebelah kiri mcm tempat kita.
      Di Hanoi pemanduan sebelah kanan, jadi memang selalu kita tersilap pandang...

      Delete
  2. hon sana,hon sini...aduh, rimas!!! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mereka dah terbiasa dengan cara itu, jadi kita kena sesuaikan diri...

      Delete
  3. peratus kemalangan kat sana mmg rendah sbb kenderaan besar punya speed limit 40-50km/j je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kalau di jalan besar, laju jugak dia orang pecut...

      Delete
  4. perrhh...respect giler dengan minah pakai topi yang cross jalan tu, langsung tak tengok kiri kanan...gerun pun ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang itulah cara sebenarnya. Kalau kita tengok kiri kanan memang jadi takut nak melintas...

      Delete
  5. hahah main redah je kan dorang nnt. tp yg penting selamat. abes cerita... tp mcm tak tersusun pn ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sangat tak teratur tapi sesuatu yang menarik bagi kita untuk mengalaminya...

      Delete
  6. Salam,
    Lebih kurang sama dengan Hoh Chi Minh kan? Tapi jaga kesihatan baik-baik, asap dan debu terlalu banyak. Kalau boleh pakailah "mask".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sebijik sama dg HCM City. Masa saya di sana cuaca sangat berjerebu, tapi alhamdulillah sehat2 je masa balik di Msia...

      Delete
  7. kagum......tapi kalau sekali kemalangan mesti babit byk pengguna jalan raya kan bro

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin... tapi impaknya tidaklah teruk sbb mereka pandu agak perlahan.

      Delete
  8. Serabot gak nmpak mika2 nih... Sama ja mcm kat HCM... Tp, memang dh cara pemanduan mereka begitu agaknya kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dua kali lima dengan HCM City...

      Delete
  9. Replies
    1. Mula-mula memang takut, tepi lama-lama jadi seronok pulak...

      Delete
  10. Hulk aloh!! hai hedek lah nekcik camni..nak bawak bendera budak sekolah lah nanti!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan risau Nekcik, mesti dapat lulus ujian tu nanti....

      Delete
  11. Replies
    1. Itulah hakikatnya, mana nak sama dengan Jepun kan... :)

      Delete
  12. Wah dah sampai ke Hanoi..bestnya dapat jalan-jalan sokmo..

    ReplyDelete
  13. takutnya.. ok ke kalau i ke sana. mau tak gerak ke mana2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yan, mula-mula memang risau, tapi saya dah experience di HCM City jadi OK sikit. Tapi bila kita dapat lepasi motorsikal tu, kita rasa semacam puas... Cubalah nanti ye...

      Delete
  14. assalammualaikum
    nak tanya soalan ini sebab akhir bulan jan ni saya akan ke hanoi tapi maklumat xbanyak lagi ni. nak tanya pergi memang ambil pakej dari sini atau urus kat sana je?? perjalanan camne?pergi x halong bay? saya jenis redah tapi nak la juga kumpul maklumat dulu huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam En Anon,

      Saya ke sana main redah sendiri, tapi sebelum pergi cari info dulu. Untuk pakej tanya saja pada kaunter hotel termasuk trip ke Halong Bay. Tapi untuk tempat yang dekat2 bandar saya ambil teksi saja atau kenderaan awam lain...

      Delete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...