Tuesday, September 22, 2015

Perth - Bajet


Bajet ke Perth (6H5M) untuk seorang. Sekadar  untuk panduan...

Kadar tukaran masa itu ialah AU$1 = RM2.97.

1. Flight (return)  -  RM717 ( Masa tu surcharge agak mahal RM290)
 
2. Penginapan   -  RM445
 
3. Sewa Kereta (3H) termasuk insuran, GPS dan caj luar kota -  RM202
 
4. Minyak kereta   -  RM81
 
5. Entrance Fee :
 
          Busselton jetty  -  RM32
         
          Caversham Wildlife Park  -  RM83
         
          Rottnest Island  -  RM228
 
6. Visa (Cik Intan Azlyna)  -  RM20
 
JUMLAH  =  RM1808
 
Kos yang agak berpatutan. Semasa di E Shed, Fremantle kita orang ada berjumpa ramai ahli rombongan yang datang dengan pakej. Dia orang beritahu kos untuk 5H4M ialah RM3500.
 
     
*Perbelanjaan tidak termasuk makan, souvenirs, jajan dan parking. Itu semua sendiri mahu ingat....
 
 

 

39 comments:

  1. Itu la..ramai gak yang Fidah tanya...better g travel tak payah pakai pakej..sebab pakej mahal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang berbalui2 pergi sendiri...yang pergi dengan pakej jadi mahal sebab naik MAS kot ngan hotel berbintang bagai...

      Delete
  2. Ok dh tu kos dia enmie.aussie kn.mna nk murah lg.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dah murah sangat tu... tapi pergi dengan family memang rabak jugalah...

      Delete
    2. Pandai Mie berbelanja...memang betul kalau pergi dengan family memang rabak juga sebab banyak yang kena keluar dari poket sendiri.

      Delete
    3. Setuju... tapi kalau dia orang dah bekerja memang kena bayar sendirilah jawabnya kalau nak ikut sama...

      Delete
  3. Replies
    1. Sekadar untuk panduan... sebab harga kerap berubah mengikut masa...

      Delete
  4. bawah RM2,000...kira ok ni..berbeza sungguh dgn pegi ikut pakej...visa murah je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang banyak bezanya... lebihan pakej tu boleh buat shopping sebenarnya... hehe

      Delete
  5. mmmmm.....sekarang ni lagi tambah mahal laa mie....RM dah turun lagi...huhuhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apo nak buek man... Harap2 adala tempias RM2.6b masa bajet Okt nanti... hehe

      Delete
  6. tak sampai RM2000 sorang Pak Lang Mie...mmg murah...pandai PLM buat budget...ye lahkan..time ni rate masih rendah kalau nk buat trip sekarang huhuh...poket basah cepat ke kering

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang terpaksa bajet bebetul JM sebab bawa family belanja agak besar... lainlah macam JM...hehe. Nampaknya tahun depan akan mula kurangkan aktiviti jalan-jalan ni... huhu

      Delete
    2. huuurm.. takot pulak CT nak buat budget nanti hehe.. macam over tapi tapi currency exchange rate beza.. ehe..

      Delete
    3. CT kena bentang juga bajetnya nanti... boleh buat perbandingan...

      Delete
  7. orang kata visa buat dgn cik intan tu skang dah tak boleh dah. hmmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ke John... saya buat masa Mei 2015 masih OK lagi... Tapi ada satu lagi alternatif yang saya dapat dari blog en Khairuddin kaki jalan tu...

      Linknya di sini... Visa RM20 Australia

      Delete
  8. Thanks for the info bos,

    akan take this budget projection kut2 la ada rezki ke sana. hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh buat perbandingan... sebab lain tahun sudah tentu lain harganya...

      Delete
  9. macam tak nampak jalan nak sampai perth ni...pakej redah sendiri pun rasanya tak teredah.dengan rm yang menjunam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya kos pergi Nippon lebih mahal Nekcik... maknanya bolehlah ke sana juga satu hari nanti... trip untuk next birthday kot... hehe

      Delete
    2. xpelah. .. nekcik nak balik kampong jerlah klau ada jekki nanti...ha ha..insyaallah

      Delete
    3. Pergh.. nak ke Koya lagi lah tu... hehe

      Delete
  10. Jauh banget bedanya harga pakai agen dan jalan sendiri. Itulah kenikmatannya Pak Mie. Bisa ngirit

    ReplyDelete
    Replies
    1. OK mas Gunadi boleh cari tiket ke sana. AA sudah ada flight dari Bali ke Perth...

      Delete
  11. yeaaaah itu semua sendiri mau ingat kaaaaan..
    ya rabbi CT dapat tukaran wang sngt tinggi.. nangis2 daku disudut sepi..
    tapi apakan daya..

    uish jauh beza tu dengan pakej.. tp trancang. tu je la pro n cons nya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT pergi solo masih OK lagi tu...

      Pakej memang agak teratur tapi kekadang dibawanya ke tempat yang kita tak suka... lagipun rasa macam OKU pulak... huhu

      Delete
    2. ehehe pegi solo tp macam berdua bertiga.. 1. diri sndiri.. 2. perot 3. perot 4 dan seterusnya perot jugak.. habis banyak beli makanan ngeh3..

      Delete
    3. OK lah tu janji puas hati... Ada orang kata buat apa perabis duit sebab jalan2... Tapi memori jalan2 tu melekat sampai bila2... kalau beli barang... jadi buruk lepas tu buang je...

      Delete
  12. TENGAH MEMBACA UNTUK MEMBENTUK ITI KE PERTH. tHANKS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila perginya tu en Din... dah nak puasa ni...

      Delete
  13. Thanks ...Jasamu di kenang...telah mendapat idea sebelum berlepas pada cuti bulan September nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak lama lagi tu en Din... jangan lupa ke Albany...

      Delete
  14. salam...boleh tau x sewa kereta tu di mana? nak pergi october ni...

    ReplyDelete
  15. salam..kalu travel solo female nak drive kat sana okay tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. OK je cik Safarina... tapi kena setkan masa betul2 supaya sampai di sesuatu destinasi sebelum gelap...

      Delete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...