Wednesday, December 17, 2014

Trip Jawa Tengah 9 - Pantai Parangtritis

Petangnya kami ke Pantai Parangtritis pulak. Sebelum itu singgah dulu di Manding untuk mencari barangan kulit. Kalau di Bandung pusat barangan kulitnya di Jalan Cibaduyut, di Jogjakarta pusatnya ialah di Manding. Harga barangan kulit di sini agak murah tapi kedudukannya agak terkeluar sikit dari kota Jogjakarta.

Keluar dari kawasan Manding.

Perjalanan diteruskan ke Pantai Parangtritis.


Sebelum sampai di pantai Parangtritis terdapat satu kawasan berpasir yang luas seperti gurun yang di panggil gumuk pasir. Kebetulan semasa sampai di situ terdapat pasangan pengantin yang sedang membuat photo shooting. 

Seperti padang pasir.


Kalau ada unta lebih real.




Di Indonesia biasanya bayaran akan dikenakan untuk memasuki kawasan pantai.

Sampai di Pantai Parangtritis hampir jam empat petang. Ombak di sini agak tinggi, mungkin disebabkan kedudukannya yang menghadap lautan terbuka. Nampak macam kurang sesuai untuk aktiviti mandi-manda walaupaun pantainya agak landai.


Ramai orang di sini tapi, tapi tak ramai yang mandi.


Mandi pun kat tepi-tepi...

Aktiviti lain yang ada di sini, kereta kuda dan ATV.

Tak lama kita orang kat sini sebab macam tak berapa menarik tempatnya. Nak makan jagung bakar, tapi belum ada yang memulakan perniagaan.  Kami ajak Nizam balik semula ke Jogja. Sebelum itu untuk makan malam sebelum pulang ke hotel kami singgah di Restoran ayam goreng Suharti.

Restoran ayam goreng Suharti di Jalan Laksda Adisucipto.


Restoran Suharti ada banyak cawangannya di Indonesia. Terkenal dengan ayam gorengnya. Rasanya memang spesial tapi ayamnya agak kecil. Order seekor untuk makan tiga orang pun tak cukup. Cuma yang kurang best ayam tu digoreng dengan kepalanya sekali. Cepat-cepat kita orang potong dan letak kat tempat lain.

Sampai di Jogja dah malam. Cuma sempat ambil foto tugu Jogja dari dalam kereta.. Dah kerimasan sebenarnya.

Turun semula selepas mandi sebab nak ambil foto tanda nama Jalan Malioboro ini.

Esok paginya, hari terakhir memang tak ke mana-mana lagi. Singgah di hadapan Universitas Gadjah Mada untuk berfoto dalam perjalanan ke airport.

UGM... antara universiti terbaik di Indonesia.

Singgah juga di kedai Amanda. Kebetulan terletak di jalan menuju airport juga.

Dapatlah menyambar empat perisa kek yang berlainan. Semuanya sedap.

Selamat berlepas pulang.

Kepada sesiapa yang mahukan perkhidmatan supir yang awesome boleh berhubung dengan Nizam melalui facebooknya Round Java. Tapi kenalah booking seawal mungkin sebab ketat jadual dia ni.

50 comments:

  1. Replies
    1. Bolehlah... cuma tak dapat explore habis... banyak lagi tempat menarik sebenarnya...

      Delete
    2. x cukup masa ke PLM sbb x habis explore habis

      Delete
  2. signage Jln Malioboro tu memang femes...macamana ayam goreng sekali dgn kepala..nak makan pun kesian tengok ayam tu..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah.. ada je orang nak berfoto kat situ. Tu lah ayam di goreng dengan kepala sekali... macam tragis pulak... hehe

      Delete
  3. mie, kat manding ada beli tak? kedai-kedai barangan kulit kat sana berkelompok atau berselerak merata-rata?

    ingat kat bandung/jakarta je ada kedai Amanda tu.. bakpia jogja tak beli ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuma beli sling bag je kat Manding tu Zul... Kedainya agak tersusun di sepanjang jalan... kalau ada masa memang boleh survey dulu sebelum beli. Amanda pun ada kat sana. Ada juga beli bakpia tapi macam tak kena dengan tekak...haish..

      Delete
  4. Unibersiti Gajah Mada...kenangan gitew..
    Gumuk pasir tu kalau tinggi macam kat padang pasir mesti best tangkap gambor kan....ketika matahri mau tenggelam....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ASP pernah study kat UGM ke... Haah gumuk pasir tu tak ada formasi macam kat gurun yang sebenar...kalau tak memang real habis...

      Delete
    2. tak la. ikut rombongan uni program dedulu kala jer....

      Delete
    3. Mengimbau kenangan lalu gamaknya...hehe

      Delete
  5. wow bestnya..tak pernah sampai indon lagi. Huhu

    Salam Perkenalan. Follower #436

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibu Zarith...cubalah yang dekat-dekat dulu... macam ke Medan ke...

      Delete
  6. Boleh putus selera saya dgn kepala ayam goreng sekali tu..hehee. Tapi tu lah, lain tempat lain caranya kot.

    ReplyDelete
  7. Tu yang kena buang cepat-cepat tu...Tapi keseluruhannya makanan Indonesia boleh diterima tekak kita..

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Memang kurang bersih persekitarannya dan ombaknya pun besar..

      Delete
    2. kalau camtu pantai ni boleh exclude dari itierinary kan PLM

      Delete
    3. Ada banyak pantai kat sini... bolehlah pergi salah satunya... tapi Parangtritis agak popular..

      Delete
  9. kerana baca blog Mie ni lah nekcik tergoda ke seberang...klau idak nekcik da ke shanghai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesiannya Nekcik... takpelah nanti AA tentu ada offer lagi... Shanghai memang best...

      Delete
    2. Nggak apa Pak..suka banget ke jogja!!
      kalau terindu ikan gurami akan ke sana lagi!!!
      insyaallah

      Delete
    3. Wah... tetiba suka ikan air tawar... hehe. Hebat penangan Jogja ni...

      Delete
  10. en mie dah abes citer yogja!lepas ni nak ke mana plak?hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada trip akhir Januari 2015 nanti DJ...tapi dekat2 je... hehe

      Delete
    2. dah tahu PLM ke mana....boleh lihat header yg baru tu...ada jawapan di situ heee

      Delete
  11. Kitorang kat pantai parangtritis tu bila hari dah gelap. Sebelum tu sukat pantai lain dulu. Restoren ayam suharti itu ada juga singgah masa hari last otw ke airport. Tapi tak sorang pon order ayam goreng. Saya makan nasi gudeg. Sedap!

    Kedai amanda tu... tak pegi sebab tak tau. Kek lapis ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitaorang pun sekejap je kat sini... Kedai Amanda tu banyak jual brownies pelbagai rasa...

      Delete
  12. Perjalanan yg indah belaka..
    Kek tu empat perasa.. waaa sedap tu.. kalau tak silap mcm pernah makan member bawa balik dri sana dulu..

    Teringin nak jalan2 di indon... bilakah hhhuhuu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolehlah Afif... empat perasa dari empat kek yg berlainan...

      Macam tak percaya yang Afif belum ke Indonesia...betul ke...

      Delete
  13. Jogja emang sellau di hati ya mas...mantap mas... ke jogja lagi ams kapan" josh dah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ke Jogja baru sekali tapi kalau ke Indonesia sudah lebih sepuluh kali. Jogja memang best cuma tidak kecukupan masa untuk explore semuanya...

      Delete
  14. brownies amanda tu mmg sedapkan... rupanya kat semua area ada branches eh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap cik Fari...kebetulan nampak kedainya masa nak ke airport... di bandar lain kurang pasti...

      Delete
  15. Pak Mie, ayam goreng Ibu Suharti tue mmg femes. Tapi ramai orang dah pesan, kalau nak order kena bagitau siap2, suh buang kepalanya. Kang tak lalu pulak. Btw, masa saya ke Yogja dulu, tak sempat ke Pantai Parangtritis ni sbb dah tak sempat masa tue.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya memang tak sangka macam tu... kalau tahu memang awal2 lagi dah pesan... tapi habis juga seekor ayam kitaorang bedal... hehe. Zara kena mengulang lagi nampaknya...

      Delete
  16. kepala ayam..?? wuuut..?? hahaha orang sana mesti da biasa kan or diorang sebenarnya makan kepala ayam tu..? if not tak kan dia nak serve sekali kan. turn off nyaa tetiba ada kepala ayam pulak.. huuurm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin dia orang sudah biasa...Kalau tahu kami ni bukan orang tempatan mungkin kepalanya sudah siap dibuang sekali...Tapi sedap punya pasal... habis seekor... hehe

      Delete
    2. memang makan kot kepala ayam tu ? hahaha kelakar aje cecepat potong and letak tempat lain. aaa takleh bayang kepala ayam kena goreng :/

      Delete
    3. Salam Maulidur Rasul dan tahun baru juga buat CT sekeluarga...

      Delete
  17. Hahahha...boleh imagine cam mana Mei potong kepala ayam tu..sbb kitorg pun buat perkara yg sama masa kat bandung.... :-)

    ReplyDelete
  18. Cantik dan menarik padang pasirnya.

    Saya juga agak gerun apabila ayam goreng dihidang dengan kepala sekali, tak dipotong. Tapi pengalaman ini saya dapati di Jakarta baru-baru ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang agak unik, ada kawasan padang pasir di sana...

      Oh kalau macam tu memang dah cara dia orang, kita je yang rasa pelik dan janggal...

      Delete
  19. waktu jalan di atas padang pasir yg luas tu kan PLM..pasir tu rasa panas ke sejuk sbb pasir di Lancerlin Perth sangat halus dan sejukKKK!!

    ala...kiranya x tunggu sunset ke di pantai parangtritis tu..ye lah kan ..takkan nak tunggu 3 jam kat situ ek semata2 nk tunggu sunset

    apa? ayam goreng berkepala? erkk...sabor jelah

    ok noted..JM akan book Nizam atas nasihat PLM nih :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Padang pasir tu panas JM.. maklumlah kat kawasan tropika...

      Untuk sunset kenalah datang lewat sikit...

      Sebab dah tahu nanti JM boleh pesan dari awal...

      Nizam memang terbaik tapi kena booking awal sikit...sbb dia punya jadual agak ketat..

      Delete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...