Monday, November 10, 2014

Trip Jawa Tengah 1 - Dari airport terus ke Solo dan Semarang

Percutian kali ini hanya 5H4M, tapi banyak bandar yang ingin dijejaki. Hasilnya ada beberapa tempat menarik yang tak sempat kami pergi kerana asyik keluar masuk hotel. Kalau cuma tinggal di Jogja saja mungkin lain ceritanya.

Perjalanan hari itu agak lancar dan sampai di Lapangan Terbang Adisudjipto, Jogjakarta mengikut waktu. Pak supir yang di booking pun sudah sedia menunggu. Awal-awal lagi kami dah beritahu, jangan singgahkan kami di mana-mana candi kecuali Borobudur sahaja. Entah kenapa, tapi memang rasa kurang selesa untuk menatap binaan semacam tu. Pak supir kata lagi bagus sebab menyenangkan tugas dia. Oh ya Pak Supir kami bernama Nizam. Nama yang kurang unsur keJawaan, padahal Jawanya pekat sekali, suka speaking dan boleh berbahasa Melayu cara orang Malaysia. Memang terbaik...

Peta perjalanan untuk trip Jawa Tengah.

Ruang ketibaan antarabangsa Jogja Airport yang agak sempit. Di situlah juga terletaknya kaunter imigresen dan pengambilan bagasi.

Dari airport kami singgah di Restoran Sendang Ayu untuk makan tengah hari.

Agak unik pengangkutan yang disediakan dari kawasan parkir untuk ke restoran. Ada dua unit di sediakan tapi kenalah tarik sendiri.

Menunggu pesanan makanan.

Semua tempat makan di sini adalah cara lesehan. Nasib baik semasa kami sampai di sini orang tidak berapa ramai. Kalau tidak tentu lambat servisnya kerana kedudukannya yang terpisah-pisah seperti pulau dan keseluruhan restoran ini yang agak luas. Yang bestnya tempat ini dikelilingi air dan memang bersih kerana sumber airnya adalah dari sungai yang sentiasa mengalir.

Selesai makan kami singgah solat di Masjid An Nurumi atau lebih dikenali sebagai Masjid Warna.

Lalu di luar candi Prambanan.

Dari Jogjakarta perjalanan diteruskan ke bandar Solo atau dulunya dikenali sebagai Surakarta. Di bandar inilah asalnya Presiden Indonesia sekarang iaitu Joko Widodo. Tempat pertama yang dibawa singgah oleh supir ialah Keraton Surakarta Hadiningrat.

Pintu gerbang untuk masuk ke kawasan Keraton

Cuma sempat berfoto tapi tak dapat masuk ke dalam.

Sampai di sini sudah jam 2.30 petang dan waktu lawatannya sudah pun ditutup. Cepat banget tutupnya.

Di Indonesia ini, setiap bandar ada makanan khasnya. Di Solo makanan khasnya ialah Srabi. Ada sederetan kedai di dalam bandar ini yang menjual makanan ini. Bahagian luar kueh srabi ini seakan-akan apam, tapi ada intinya dan digulung dengan daun pisang. Yang best ianya dimasukan ke dalam kotak khas walaupun kueh ini cuma dapat bertahan satu dua hari saja. 

Srabi biasa dan yang berinti coklat dalam satu kotak.

Bas hop on hop off bandar Solo. Tapi yang naik kebanyakannya orang tempatan.

Sungai Bengawan Solo yang merentasi bandar Solo. Sungai ini adalah sungai yang terpanjang di Indonesia.

Tak banyak tempat yang kami pergi di bandar Solo ini. Pak supir ada mencadangkan kami berhenti di Pasar Klewer tapi kami tak berminat. Cukuplah konsep 'been there' sudah tercapai. Waktu malam agak cepat di kawasan Jawa Tengah ini. Jam 5.30 sudah masuk waktu maghrib. Perjalanan diteruskan untuk ke destinasi berikutnya iaitu bandar Semarang, bandar kelima terbesar di Indonesia.

Lebuh raya tol Salatiga ke Semarang. Perjalanan dari Solo ke Semarang melalui Salatiga mengambil masa hampir tiga jam.

Makan malam ringkas di kawasan Simpang Lima, Semarang bersama supir. Jam sudah hampir jam 9.00 malam dan makanan sudah banyak yang habis.

Kawasan Simpang Lima agak meriah pada waktu malam. Sempat mencari kad prabayar untuk berinternet. Tak lama kami di sini sebab bilik hotel sudah memanggil-manggil.

 Check in di Quest Hotel, satu km dari kawasan Simpang Lima.

41 comments:

  1. 5.30pm dah maghrib..mmg tak sempat nak buat mcm2 bila waktu mlm lebih cepat.

    bestnya restoran tu..sumber air sungai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah Ujie... dah macam kat Australia pulak rasanya... Restoran tu memang best dan bersih... makanannya pun OK...

      Delete
  2. kena tarik sendiri naik rakit tu ke resto..nampaknya lepas makan lapar semula ye PLM

    Trip kali ini PLM bawak anak yang mana eh..x pernah muncul dalam blog pun..semua hensem..mesti ayah nya pun x kurang juga ya

    Jauhnya perjalanan PLM dalam satu hari dari Jogja terus ke Solo then ke Semarang. Abis di Solo tu x de melawat mana2 tempat lah ye..kecuali Keraton yg dh tutup awal tu

    ahaha..kelakar bila baca entri ni cara penyampaian ada sleng indon giteww

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat je jarak feri tu dengn tebing JM....

      Saya bawa anak kedua...dulu sekali ada jadi bodyguard ke Shanghai...

      Tujuannya memang nak ke Semarang dan itinerarynya pun Pak Supir (Nizam) yang tolong susunkan...

      Delete
  3. Yes ade pic saya ( nizam ) +6285868639988

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah Nizam pun skodeng blog saya... mana tau ni... hehe

      Delete
    2. Nizam... kalau ada info yang salah... tolong beritau ye... hehe

      Delete
  4. Cukup hanya untuk meninggalkan jejak....bagus konsep begitu ya Pak...haha
    Enggak ade pondok ka yang bisa dilawati di sana ya...asyik nya ke candi sahaja ?....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya begitulah ibu ASP... sebab sebenarnya memang nak terus ke Semarang. Tu lah kat sana banyak sangat candi lama... tapi pesantren pun banyak juga. Nanti ibu ASP bolehlah menyusul ke sana pulak...

      Delete
  5. Ok part naik rakit gi resto tu memang unik. Resto kat Indonesia memang kebanyakkan suka buat style pulau kan. Makan kat Bandung haritu pun macam ni gak. Tapi best ah, lain dari yang lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Bie.. makanannya pun murah dan kena dengan selera kita...Kira Indonesia ni food heaven lah bagi kita...

      Delete
  6. Replies
    1. Cuma Jogja... belum sampai NZ lagi... huhu

      Delete
    2. ahaks!! nnti sampai le tuh en mie ke NZ ye..best kut!!

      Delete
    3. InsyaAllah... cuma lambat sikit nak penuhkan tabung ayam tu...

      Delete
  7. uiks..... penumpang ke y kne tarik boat tu sendirik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah LP... ringan je feri tu... eh feri ke..

      Delete
    2. menarik jugak tarik feri tu... kat mesia takde agi kan..? (feri pon boleyh... ahaks! =p)

      Delete
    3. Rakit je sebenarnya LP... hehe

      Delete
  8. Ohh....macam mana nak tarik kenderaan tu p lang mie....hehehe...taksangka sini pun ada bus hop off tu... ngeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ada tali di ikat hujung ke hujung... so tarik sajalah. Haah... ada juga bus tu. Dulu ada train yang digunakan untuk tujuan seperti itu... tapi tinggal relnya saja...

      Delete
  9. nekcik pun suka jugak jogja ni...tapi nekcik taklah cover bnyak tempat cam Mie tu..kami naik train terus ke surabaya jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe Nekcik... ada masa boleh mengulang lagi... AA tengah offer tu... takde merembat tiket ke mana-mana ke...:)

      Delete
    2. Tahun depan langkah terhad lah Mie...puteri bungsu nekcik ni tahun depan ambik PT3....bukan boleh tinggal tu..waktu bertenang untuk isi tabung.he.he

      Delete
    3. Sabor je la Nekcik... demi masa depan anak...Nanti tabung dah penuh bolehlah teruskan misi POP tu...hehe

      Delete
  10. Replies
    1. Tak sempatlah en Din... sebab nak terus ke Semarang hari tu juga...

      Delete
  11. Replies
    1. Ye lah en Din nak bagi dia glamour sikit...Mana tau nanti pelanggannya makin bertambah... bolehlah saya minta diskaun bila ke sana lagi..hehe

      Delete
  12. wahh..satu hari sampai tiga bandar...sekejap sangat di Jogja, akan pulang ke Jogja semula ke? Gambar Borobudur takde..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tujuan utama memang nak ke Semarang dulu tapi pak Supir cadangkan singgah di Solo sekejap.. Akan ke Jogja semula untuk dua malam terakhir...

      Delete
  13. Konsep "been there" itu yang saya suka Pak Mie. Saya pun kalau travel tak suka lama-lama di satu tempat. Konsepnya memang manfaatkan waktu yang terbatas untuk mengunjungi tempat sebanyak mungkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe kita serupa nampaknya...yang penting saya sudah menjejakkan kaki di sana...

      Delete
  14. wow masjid tu mmg mcm di rusia hihi.. eh kalau CT pun rasanya tak singgah kot candi. pegi yang famous then cabut lari. kat cina pun rasa serba salah aje.. bleh ke masuk tokong tokong diorang.. tak pasti hihi.. CT bukan spesis kaki nak tengok history sangat. kalau ayah CT bleh spend hours kat muzium. CT tidooo da kot rasanya.

    okay restoran tu unik tapi hihi.. kena tarik sendiri ? huurm.. kalau tngh lapar tak de tenaga lepas tu nak kena tarik menarik pulak.. hurm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik masjid tu tapi cinonet je... betul tu CT tengok lebih kurang candi tu sudahlah... tak perlu nak kagum sangat...

      Ringan je sebenarnya rakit tu... sorang pun boleh buat...

      Delete
  15. Eloklah tak melihat candi...banyak tempat lain yang menarik rupanya di sini seperti Masjid warna-warni tu.

    Sedap tak Srabi tu?

    "Bengawan Solo, riwayatmu dulu, sedari dulu jadi perhatian insani...." lagu evergreen yang masih sedap didengar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya memang rimas dengan binaan macam tu... sama juga dengan di Bali...

      Sungai Bengawan Solo tidak seindah dulu... terutama yang melintasi bandar besar seperti Solo ini...Lagunya memang syahdu sekali...

      Delete
  16. Terbaik la... solo kan ... jeles betul la..
    Insyallah nak conquer indonesia solo jugak la.. :ad

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde solonya Afif... Solo tu nama dulunya Surakarta... Dengan usia saya ni nak gi secara solo rasanya kurang sesuai...

      Delete
  17. Lesehan tu ape ya? Unik restoran tu... cpt btl keraton tutup.. mkanan halal mmg ada di mna2 ya en mi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lesehan tu cara makan duduk di lantai tapi makan kat meja juga... macam orang Jepun...

      Restoran cantik... makanan pun sedap. Makanan halal memang mudah dapat sebab kat Jawa Tengah ni penduduk Islamnya tinggi...

      Delete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...