Wednesday, October 29, 2014

Trip ke Solo > Semarang > Magelang > Jogjakarta

Layan dulu foto-foto untuk trip kali ini.

Lapangan Terbang Adisutjipto, Jogjakarta

 Rumah makan Sendang Ayu
 
 Masjid warna
 
 Candi Prambanan
 
 Jambatan Sungai Bengawan Solo
 
 Pasar Gede, Solo
 
 Stesyen Kereta Api Semarang
 
 Kota Lama, Semarang
 
 Lawang Sewu, Semarang
 
 Masjid Agung, Semarang
 
 Masjid Agung Demak
 
 Candi Borobudur, Magelang
 
 Dieng Plateau, Wonosobo
 
 Kampung di atas tanah tinggi Dieng Plateau
 
 Ladang kentang, Dieng Plateau
 
 Telaga Warna, Dieng Plateau
 
Kawah Sikidang
 
 Istana Air Taman Sari, Jogjakarta
 
 Dataran Alun-alun Kidul
 
 Keraton Ngayogyakarta Hadiningrat
 
 Kereta kuda/andong di Jalan Malioboro
 
 Gumuk pasir, Parangtritis
 
 Pantai Parangtritis
 
 Papan tanda jalan yang glamer
 
Di depan kampus UGM, Jogjakarta

53 comments:

  1. SubhanAllah...cantiknya gambar2 tu...

    Entah bilalah kakcik berpeluang ke sana agaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakcik kan dan pencen...takde masalah pasal cuti lagi... nanti bolehlah plan untuk ke sana ... TQ singgah di sini...

      Delete
  2. wahh..dari utara ke selatan...menarik kubah Masjid Warna tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah... tapi tak jauh mana pun jika dibanding barat ke timur... Kubah tu macam bangunan di Moscow rasanya...

      Delete
  3. Replies
    1. Berencik bagai Meng ni... Trip cuma 5H4M... tapi tamak nak pergi banyak tempat... Ada beberapa tempat yang tak sempat di singgahi. Patut tambah dua tiga hari lagi...

      Delete
  4. cantik...lagi2 Dieng Plateau. masuk wishlist dah ni. hihi. thanks for sharing. thanks jugak entry psl medan. saya buat rujukan dat day

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik pemandangan kat Dieng... kalau dapat bermalam pun bagus sebab udara nyaman macam Cameron Highlands...

      Delete
  5. wah.....mengimbau kenangan lalu buat saya. Thanks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom en Din kita ke sana lagi... rasa macam tak puas pulak...hehe

      Delete
  6. wow pakcik kasi teaser dulu nampaknya dengan kasi kami cuci mata tengok gambar gambar. bila baca nama nama tempat macam sebut dalam bahasa tagalog pulak.. mcm kat filipin hihi.. eh eh bangunan kaler-kaler tu macam kat moscow. st basil.. wah wah.. banyak tempat pakcik pegi ni..

    CT tunggu entry lagi.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya hampir-hampir tak akan ada entry pasal trip ni sebab kameranya mandi dan terus jem...nasib baik memory cardnya tak rosak... guna card reader untuk upload foto-foto ni...

      Bangunan masjid kat sana memang berbagai bentuk dan ragam... kreatif diaorang ni...

      Delete
    2. =O haaaa camera mandi ? eerk.. tapi yeaaah pakcik beli camera baru laaa lepas ni hihihi.. barang lama usah dikenang.. kekeke..

      tak boleh.. kena ada entry baru jugak. tengok ni ramai dok tunggu.

      Delete
    3. Entry baru memang akan ada tapi lambat sikit ye cik CT... sabo..

      Delete
  7. parangtritis macam menarik, nampak macam dekat padang pasir. masjid warna pun unik...wat lah cerita sikit pak lang, jauh-jauh ke tempat-tempat ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu baru permulaan Orga... tempat-tempat tu ada yang dekat dan juga jauh sebab terletak di empat kawasan yang berlainan...

      Delete
  8. eh memula baca trip solo...dah kagum dah....hahaha tapi bestnya dapat pi semarang tuh..saya teringin nakpi masjid agung dia yg diorg cakap ada payung seakan masjid nabawi tu....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde mananya saya nak trip solo DJ...hehe. Masjid tu tak buka pun payungnya kecuali untuk solat Jumaat... Tapi boleh naik menaranya untuk tengok panorama bandar Semarang...

      Delete
    2. Ooo yeke...cmtu klo nkpi kna plan hari jumaat lg...hehe menarik nih...hehe

      Delete
    3. Nak mengulang lagi... perghh. Ambil je flight terus ke Semarang... pastu ke Pulau Karimunjawa...boleh bermanja dengan jerung kat situ... hehe

      Delete
  9. pon nak tanya kenapa tak bwk famili (trip solo katanya) maluuu...

    teringin nak g pantai tu ( dgn sabar menanti full entry)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jea... trip ke Solo(Surakarta) bukan trip solo... belum teringin pun nak trip solo macam Meng tu...hehe. Pantai tu kurang sesuai untuk mandi sebab ombaknya agak kuat dan tinggi...

      Delete
  10. wahh patutl lama menyepi, p jejalan rupanya hehehe..

    En.Mie, ada try warung cendawan tak dekat uni gadja mada? semua makanan di warung tu berasaskan cendawan, katanya paling femes sate cendewan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jalan dekat-dekat je Zilla...belum mampoo ke NZ lagi...

      Tak tau pun ada warung cendawan tu...kalaulah Zilla beritau lebih awal kan bagus... hehe

      Delete
  11. aduhaii Mie..tngok entry ni rasa nak pgi lagi lah ke jogja....kena tunggu tabung kuceng penuh dulu...n tiket murah. .he..he
    haritu cover jogja n surabaya only

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom la Nekcik kita pergi lagi... saya pun rasa tak puas sebab ada tempat tak dapat pergi...hehe

      Delete
  12. Jom pegi Jogja sambil nyanyi lagu Bangqawan solo masa ke Semarang singgah dulu di Rumah makan Sendang ayu .... lalu solat dulu di 3 masjid .... lihat candi di Magelang terus lawat kawasan tinggi yg indah-indah akhirnya keletihan depan gerbang Universitas Gadjamada..... aduhhhh pak kapan bisa kesana ni......gawattt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welkambek... lama kau tak singgah sini. Bole saja kita set untuk ke sana dengan member-member kita yang lain...

      Delete
  13. Wah Pak Mie jalan-jalan ke Jogja, ngak ajak-ajak saya..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry... tapi saya rasa mas Gunadi tentu pernah sampai di Jogja. Banyak tempat menarik di kawasan Jawa Tengah ni...

      Delete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Selamat datang di tanah kamk.., Enjoy Yogyakarta. hehe

    ReplyDelete
  16. Cantiknyer Masjid warna tu...jarang tengok Masjid yang kubahnyer tinggi cam bentuk menara tu...

    Salam hujung minggu...Salam ukhuwah dari BUNDA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju...memang cantik masjid tu. Banyak masjid berbentuk unik di sana... TQ singgah di sini...

      Delete
  17. Pre order bagelen @brownies kartika sari @brownies amanda
    Whatsapp ina 0192633431

    ReplyDelete
  18. Replies
    1. Akan diusahakan...oh JM belum ke sana kan...bolehlah plan untuk next trip... banyak tempat menarik...

      Anyway... selamat kembali ke tanah air...hehe

      Delete
  19. wah cantiknya masjid tu. Sangat colorful dan boleh jadi trademark untuk kawasan tersebut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik masjid tu siti, tapi saiznya agak kecil. Memang selalu disinggahi pelancong sebab tidak jauh dari situ ada sebuah candi lama...

      Delete
  20. Terima kasih berkongsi. boleh jadi panduan utk hana nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergilah ke sana Hana... memang best... tapi tambahlah dua tiga hari lagi... boleh cover lebih banyak tempat...

      Delete
  21. Oohhh..ke Indonesia rupanya... saya bru ni sempat nk jengah2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah cik Fari ke seberang je... teringin juga nak ke negara Asean yang lain... tapi partner pulak kurang suka...

      Delete
  22. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami dapat bagi harga yang berpatutan tentunya dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga tidak mengikat, kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

    1st day (pusat kerajinan gerabah Kasongan, Parangtritis beach, Pusat kerajinan kulit Manding)

    11.15-11.45 airport
    11.45-12.15 goto localresto
    12.15-13.00 lunch
    13.00-13.30 go to hotel c/in
    13.30-14.30 istirahat sejenak di hotel
    14.30-15.15 go to pusat kerajinan gerabah kasongan
    15.15-16.00 kasongan
    16.00-16.30 goto parangtritis
    16.30-17.30 parangtritis
    17.30-18.15 go to pusat kerajinan kulit manding
    18.15-19.00 manding
    19.00-19.30 go to local resto
    19.30-20.00 dinner
    20.00-20.30 drop hotel

    2nd day (Borobudur, Lava tour merapi using jeep, chocolate Tugu / monggo, Masjid mataram kotagede (bole diganti dengan pusat kerajinan batik), Pusat kerajinan perak kotagede)

    08.00-09.30 go to borobudur
    09.30-10.30 borobudur
    10.30-11.30 goto local resto
    11.30-12.00 lunch
    12.00-13.00 go to lava tour merapi
    13.00-14.30 lava tour merapi
    14.30-15.30 menuju chocolate monggo
    15.30-16.00 chocolate monggo
    16.00-16.15 go to masjid mataram kotagede
    16.15-17.00 masjid mataram kotagede
    17.00-17.15 menuju pusat kerajinan perak kotagede
    17.15-18.00 pusat kerajinan perak kotagede
    18.00-18.30 menuju local resto
    18.30-19.00 dinner
    19.00-20.00 drop hotel

    3rd day (Kraton, Tamansari, Goa pindul, Indrayanti beach, Bukit bintang)

    08.30-09.00 go to kraton
    09.00-10.00 kraton
    10.00-10.15 go to tamansari
    10.15-11.30 tamansari
    11.30-12.00 go to local resto
    12.00-12.30 lunch
    12.30-14.00 goto goa pindul
    14.00-15.00 cave tubing goa pindul
    15.00-16.00 goto indrayanti beach
    16.00-17.00 indrayanti beach
    17.00-18.00 goto bukit bintang
    18.00-19.00 bukit bintang
    19.00-19.30 dinner @bukit bintang
    19.30-20.30 drop hotel

    4th day (drop airport, bole mampir tempat oleh2)
    tba c/out hotel
    tba drop airport

    Price start from: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete
  23. Tour In Medan
    - Makan Sedap .....
    - Tidur Nyenyak .....
    - Shopping Banyak .....
    - Harga Murah .....
    Nak Tengok Harga Budget dan Standard
    Semua ada disini .....

    Dapatkan penawaran khusus untuk paket grup / corporate
    Call/WhatsApp : +62821 6201 7001
    Email : tourinmedan@gmail.com
    Atau Harga And Itinerary Boleh Tengok Di
    http://agentpelancong.blogspot.co.id/2015/05/pakej-muslim-medan-4-hari-3-malam.html

    ReplyDelete
  24. wahh.. nice entry.. dah setahun nih agak-agak ingat lagi tak??
    kakak nak tanya travel naik keta ke camne?? dieng tuh xdan pulak nak pegi last year..
    nak pegi jogja lagi dan lagi.!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Supir yang bawa kami ke semua tempat tu... Boleh like facebook Round Java untuk info...

      Delete
  25. kota yogyakarta memang benar benar indah sekali mba.. apalagi tempat wisatanya..

    ReplyDelete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...