Thursday, December 5, 2013

Jakarta Bandung Pt 5 - Pasar Baru dan Trans Studio

DAY 4

Program untuk hari terakhir kami di Bandung cuma nak pergi dua tempat je iaitu ke Pasar Baru Trade Centre dan Trans Studio sebelum bertolak semula ke Jakarta pada keesokan harinya. Seperti biasa ambil saja teksi yang memang ada di hadapan mall.

Walaupun sampai agak awal di sini tapi orang sudah agak ramai. Kat sini boleh kita berjumpa orang Malaysia kat segenap pelusuk. Patutlah susah nak dapat free seat untuk ke Bandung.

 Nak memilih juga..

Buat persiapan ke..

Beg-beg. Ori ke..

Perfume pun ada. Sembur setengah botol baru wangi.

Menikmati es teller sebentar.. tapi agak kureng sikit..

Selesai urusan di Pasar Baru, kami pulang dulu ke hotel untuk menghantar hasil rembatan di sini. Selepas berehat dan lunch kami keluar semula. Tujuan kami pada sesi petang ini ialah ke Trans Studio untuk melayan dua orang budak remaja tu.


Sedikit info mengenai Trans Studio Bandung.

TRANS STUDIO BANDUNG adalah Indoor Theme Park terbesar dan yang ke dua di Indonesia setelah Makassar. Trans Studio Bandung lebih spektakular dan lebih dahsyat dari Trans Studio yang ada di Makassar sehingga menjadikan Trans Studio Bandung tidak hanya terbesar di Indonesia tapi juga terbesar di dunia.

TRANS STUDIO BANDUNG menyajikan 20 wahana permainan dan bermacam bentuk hiburan yang terdapat dalam 3 kawasan dengan tema yang berbeza dan unik. Para pengunjung dapat merasakan bagaimana menjadi seorang bintang di depan kamera serta menjadi orang – orang di belakang layar dari tayangan – tayangan favorit TRANS TV dan TRANS 7, seperti Dunia Lain, Jelajah. Si Bolang, dan masih banyak wahana menarik lainnya.

Tentang Trans Studio Bandung Theme Park
Selamat dating ke dunia penuh keajaiban yang khusus diciptakan untuk anda. Membawa mimpi anda menjadi kenyataan, dan anda bisa bertemu langsung dengan karakter-karakter idola. Nikmati persembahan 20 wahana permainan yang mencabar dan mendebarkan juga hiburan dengan gaya Broadway yang terkenal.

Dibagikan kepada tiga tema utama

Studio Central
The Famous Hollywood! Kawasan Hollywood di depan mata anda. Berjalanlah menyusuri kawasan ini dan lihat siapa artis yang ada di Walk of Fame? Anda akan dimanjakan oleh pelagak Hollywood bergaya 60-an. Anda seolah melangkah di pusat negeri hiburan. Temukan juga bintang favorit anda  seperti Merilyn Monroe, Elvis Presley, Michael Jackson dan lain-lain.

Lost City
Di kawasan ini anda akan menempuh perjalanan yang hebat. Selamatkan Kru Trans TV dalam ekspedisinya, masuki hutan rimba dalam safari track. Semua petualangan menarik akan menjadi bagian dari penjelajahan anda. Explore the Lost City!

Magic Corner
Keajaiban bermula dari sini. Sentuhan Magis yang akan mempesonakan perjalanan anda. Anda akan hanyut dalam sensasi magic yang ada di zon ini. Suasana magik akan menyihir anda seketika dan membuat anda begitu yakin terhadap hal magik yang terjadi disini. Satu - satunya tempat penuh keajaiban yang menggembirakan dan menakjubkan.

 Sampai di sini hampir jam 3 petang.

Kaunter jualan tiket. Agak lengang hari tu.

Harga tiket masuk dan pelan kawasan.






Banyak permainan yang boleh dicuba di sini terutama untuk orang muda. Ada juga diantaranya yang sesuai untuk orang yang berusia. Terdapat juga pertunjukan yang diadakan mengikut masa. Untungnya masa kami ke sini, orang tidak ramai kerana hari bekerja.


Menuju puncak...

Lady Gagah...

Parade kereta berhias dan pertunjukan oleh karakter yang ada di sini.

Berfoto selepas parade dan persembahan.

Kedai cenderamata
 
Dinner kami pada hari tu..

Apa yang tak best tentang taman tema bertutup ni ialah suasana terasa macam waktu malam memanjang. Memang tak sedar tau-tau dah hampir jam lapan malam  masa kami keluar. Di laluan keluar disambut dengan deretan kedai makanan segera seperti yang ada di tempat kita. Untuk kelainan kami mencuba makan di Studio Chicks. Sodaplah juga..

Malam tu berfikir-fikir macam mana nak pek hasil-hasil rembatan di Bandung ni. Nasib baik dah beli satu beg troli yang besar masa di Pasar Baru. Kalau boleh memang tak mahu bawa banyak beg sebab kami akan naik kereta api lagi untuk ke Jakarta pada keesokan harinya. Tak mahu bersusah payah nanti. Tu lah, nak sangat tiket free seat..

Keesokan harinya memang dah tak ada apa-apa agenda lagi. Jam 10 pagi bergerak ke stesyen kereta api Bandung. Sampai di stesyen Gambir, Jakarta terus ke Sukarno-Hatta Airport. Alhamdulillah semuanya tepat mengikut masa yang telah dirancangkan. Jadi selesailah trip terakhir kami untuk tahun ini.

29 comments:

  1. Menarik ni Mie...kna masuk budget 2014
    Insyaallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sapalah Nekcik kalau tak berjalan-jalan kan... hehe

      Delete
  2. Mie brape juta yea utk masuk the park tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takdelah mahal sangat... weekdays Rp150K.. weekend Rp250/pax...

      Delete
  3. Pergi Bandung kalau tak shopping, tak sah..beg pun beranak-pinak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Off course... kan kita jutawan kat sana... hehe

      Delete
  4. Klau JM ke TranStudio ni mmg sesuai lah eh sbb ada byk game tu org muda..ahahah..perasan lah muda kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi macam tak berapa happening macam US Singapore... eh JM masih OK lagi tu...

      Delete
  5. Wah best nyer jenjalan yer PLM. dulu masa pergi xde lagi transstudio tu. jelesnye tgk die.. hehehe
    siap ade studio sendiri ye PLM (studio mie) hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah nampaknya farel kenalah mengulang lagi ke sana.. jutawan beb.. Den kayo sbb dah ada studio sendiri -:perasan:- .... hehe

      Delete
  6. Lady Gagah! Ha ha ha...makan apa agaknya sampai gagah begitu sekali.

    Es Teler tak sedap kalau tak ada nangka dan santan. Tetapi sesetengah tempat taruh kordial, itu yang buat rasanya lain macam sikit.

    Bertuahnya ada Studio Mie.

    Saya belum sampai di Trans Studio Bandung. Tapi saya dah pernah tengok Marilyn Monroe palsu, Elvis Presley palsu dan Micheal Jackson palsu...semua di negara yang berlainan: Marilyn Monroe di USA, Elvis Presley di Canada, Micheal Jackson di London...ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lada Gagah Malaysia banyak makan belacan... hehe

      Memang betul tu. Kalau nak dapat es teler yang paling sedap kena pergi ke kedai fancais es teller 77...

      Kalau studio tu saya punya... semua member blogger boleh makan free kat situ...

      Haah semua karakter artis tu biasanya ada kat Madame Tussauds wax museum. Wah hebat tu, semua kat negara yg berlainan...

      Delete
  7. ok jugak tu pak lang, kalau pi bandung transtudio mungkin masuk dalam itinerary, macam syok je, ahaha...lepas penat-penat shopping siang nya, petang-petang sikit round-round sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi orang muda memang syok sebab boleh main semua game kat situ. Bagi yang dah berumur tu kena faham-fahamlah. Nanti longgar semua sekru... hehe

      Delete
  8. wah, enak ya jalan-jalan ke Bandung,
    salam kenal saya dari Medan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tentu sekali mas Yudi, terutamasekali untuk shopping. Makanannya juga enak.

      Delete
    2. iya, wisata kuliner Bandung sangat mengasyikkan,
      wah, nanti kalau ada rezeki saya ke Malaysia mungkin kita bisa bertemu bang Mie,
      di tunggu foll back nya ya.. :)

      Delete
  9. Shoping...shopping...memang rambang matakan en. mie !!!
    Suka transbandung tu....Dulu, kami masuk jugak ke situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah tujuan kebanyakan orang ke sana. Tapi banyak juga tempat lawatan alam semulajadinya yang menarik... tapi di luar kota Bandung...

      Delete
  10. welcome to bandung \m/
    kapan-kapan kalo ke bandung lagi berkabar, nanti saya ajak ke tempat wisata alam, belanja murah, plus kuliner :)

    salam kenal
    http://rpdksm.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. TransStudio bandung keren euy...
    Mari jadikan wisata lebih berkesan bareng Maheswara Tour

    ReplyDelete
  12. Tgh cari cerita lembeng...entri sebelum mie kata ada sesuatu yg mencemaskan. Hihihi.

    ReplyDelete
  13. Ini baru namanya jalan-jalan di Trans Studio Bandung, sudah berapakali main disini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru first time mas Mulyana... Masih banyak tempat di Bandung yang belum explore lagi...

      Delete
    2. bandung memang banyak banget tempat wisatanya, khususnya wisata alam dan kuliner, gak bakalan habis dalam waktu 1 bulan buat datengin satu-satu, :D hehe, selain Trans Studio ada banyak lagi tempat menarik yang baru setiap tahunnya..

      Delete

  14. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...