Monday, March 25, 2013

Jom ke Shanghai

Antara tempat-tempat menarik di Shanghai...

Elevated pedestrian di Lujiazui, tempat melopong tengok bangunan pencakar langit.

Tea House di luar Yuyuan Garden

The Bund, deretan bangunan bersenibina Eropah menghadap sungai Huangpu

China Pavillion di tapak World Expo 2010 yang telah dijadikan muzium kebudayaan dan sejarah China.

Jika berkesempatan mungkin akan ke Hangzhou juga...

West Lake, Hangzhou

Hefang Old Street

Hangzhou Phoenix Mosque

Fuhh... sakit pinggang mula melanda. Nak kena bawa backpack lagi ni. Nasib baik trip kali ni saya dan cik wife ada bawa seorang 'bodyguard'. Moga-moga tak ada apa-apa masalah bila di sana nanti.

41 comments:

  1. Wahh..bestnya Shanghai..kalau mcm ni perlu masukkan Shanghai dlm Travel Calender ni :-)

    En Mie, jumpa nanti di Guilin yeaaay :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengikut blogger Naramas Aman Shanghai memang best. Kenalah merasainya sendiri nanti.

      Saya tak ke Guilin. JM riki tempat yang menarik kat sana, mana tahu satu hari nanti saya akan ke sana juga...

      Delete
  2. Ni Mie pergi sendiri je ke... free and easy eh??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah memang pergi sendiri je. Setakat ini kalau jalan-jalan belum pernah lagi guna pakej...

      Delete
  3. Replies
    1. Unik dan pavillion yang termahal semasa World Expo 2010 dulu...

      Delete
  4. shanghai satu lagi bandar metropolitan di china yg best!

    * hari tu terjumpa uncle jual bag di pertama complex, dia baru balik bercuti di shanghai. katanya kota itu lawa. terus meroyan nak ke sana jugak. adehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. PM nak ke China jugak kan minggu ini. Selamat bergumbira...

      Delete
  5. Wamboii patutle senyap jer.....da sampai shanghai rupernyer....ok ok kutip sgala info utk member low cost traveller..cheap n easy....hepi holilay ma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nekcik saya belum sampai Shanghai lagi. Flightnya esok 26/3.

      Traveller berkeluarga macam kita ni memang berbelanja tinggi untuk bercuti, jadi kenalah cari semuanya yg low cost... hehe

      Delete
  6. Semoga bergumbira di Shanghai. Jangan lupa makan lamien dan jiaozi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya akan cuba cari nanti dan satay 12 cucuk tu... hehe

      Delete
    2. He he he Satay 12 cucuk di masjid Xiaotaoyuan/Masjid Wanita pada hari Jumaat je :). Don't miss it!

      Delete
    3. Hari Jumaat saja ke? Susah juga nak set masa tu. Tengoklah kalau ada rezeki nanti...

      Delete
    4. Hoyee dapat merasa satay tu, memang tak dinafikan, sangat sedap tapi tak sampai 12 cucuk pun... hehe

      Delete
  7. tudia...bestnyer mie, dah start berjalan nanti, mesti tak terlupa pasal backpack tu, hehe...dah balik sini, baru cari tukang urut...susah-susah sangat, pass jelah dekat bodyguard kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah Orga, sakit tu datang tiba-tiba je, salah membongkok kekadang terus tangkap. Tapi nak berjalan punya pasal, sakit2 pun tahan aje la...

      Delete
  8. Gambar ke-2 itu sebenarnya bukan Yuyuan Garden tapi Tea House di luar Yuyuan Garden. Tempat orang minum teh dan orang sentiasa sesak di situ sebab nak lalu di jambatan zig zag dan tak mahu bayar tiket masuk ke Yuyuan Garden :)

    Gambar pertama itu pula ialah tempat yang kita boleh tengok Pearl TV Tower dan menara-menara tinggi yang membuatkan mulut kita terlopong :O

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yeke, foto pun cilok uncle Google punya. Harap2 kalau masuk secara berbayar tidaklah sesak sangat tempatnya...

      Pedestrian tu rasanya baru je siap, tu yang ramai sangat orang melopong kat situ... Takpe nanti saya join sama...

      Delete
  9. Salam Yeop

    HUH...tension keme tengok gambor2 tu.....gatal terus tapak kaki ni ha nak teghobang....tapi apo kan dayo, den tak do cuti...huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Yong ASP,

      Hehe kumpul cuti banyak2 dulu, nanti bolehlah berholiday sampai 11 hari macam Jari Manis tu...

      Delete
    2. Uikss..patutlah JM nak terbatuk tadi..upenya ada org sebut2 nama JM ehh..ehehe

      Yong ASP,
      Kalau tak dpt pergi tahun ni tahun depan ado laie :-)

      Delete
  10. hello...1st kot mengkomen kat sini...
    kiranya Shanghai ni bandar maju jugak ye..siap ada elevated pedes walkway,hebat...tgu cerita mie nanti la,mesti seronok..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. PBP, rasanya Shanghai ni lebih besar dan maju berbanding Beijing. Mengikut blogger yng pernah ke sana, Shanghai memang best. Kebetulan ada tiket murah sempena pelancaran baru, jadi sambar je lah...

      TQVM for visiting here...

      Delete
  11. Wahh makan angin lagi...alhamdulillah harap Mie enjoy di Shanghai nanti......:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah dah lama tak jalan-jalan. AQ pulak ke mana projek seterusnya...

      Delete
    2. Mie

      Buat masa ni tak kemana2 insyaallah ada rezeki saya jalan2 lah lagi....

      Delete
  12. Uiii nak ke shanghai ye...selamat bercoti. Semoga mudah segala urusan di sana

    ReplyDelete
  13. Haah, harap2 semuanya berjalan lancar. Kalau best tempatnya nanti bolehlah Rozita menyusul ke sana...

    ReplyDelete
  14. huh..cantiknyaeppy holiday...jeleznya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ CT, baru balik pagi Ahad ni... overall tercapai itinerary yg disediakan..

      Delete
  15. selamat bro..
    terasa nak follow mengembara ke China plak. mcm nak dok setahun dua kat China tu
    explore habis2an kat negara tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe TP... ada berani, bolehlah mencuba... boleh kongsi cerita nanti...

      Delete
  16. assalam, amboi bro Mie, bile nye nak berangkat ni? ini mau pusing seminggu lebih ni baru puas ati. ye dak?

    *sakit pinggang tuh petua sy dan suami stop minum ais. hehehehehe insyaALLAH mujarab betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah habis jalan dan pun, baru balik pagi tadi...

      Camna yek, ais tu favourite... Yelah kena kurangkan sikit-sikit...

      Delete
  17. Assalam...
    Insyallah bulan oct sy ngn kawan2 sekelas akan ke shanghai untuk trip lawatan pembelajaran..So, sy nk tny makanan halal senang x nk dpt kat sane...?? sbb 5 hari kami dok kt sane..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam aienur,

      Kalau baca semua entry saya, mungkin dapat gambaran serba sedikit tentang makanan halal kat sana. Ada banyak juga restoran makanan halal china muslim kat Shanghai ni, cuma kena mencarilah. Jangan lupa makan mee tariknya dan kalau dapat sate kambing juga. Sangat sodap okay...

      Delete
  18. wah, teruja, insyaAllah bulan 8 ni pergi, lepas raya, tak sabarrrrr!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best gi Shanghai ni Wan... Jangan lupa untuk ke Hangzhou sekali... naik bullet train...lebih 300 km sejam speednya...

      Delete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...