Sahabat

Thursday, April 7, 2011

Pekanbaru Riau

Selamat sampai  di Pekanbaru pada jam dua petang setelah menempuh perjalanan selama lebih kurang lima jam dari Bukittinggi. Terus ke lapangan terbang untuk menghantar salah seorang dari ahli rombongan kami yang akan balik sehari lebih awal kerana urusan kerja.

Kedudukan bandar Padang, Sumatra Barat dan Pekanbaru, Riau

Kami tidak menempah hotel  secara online sebaliknya cari apabila sampai di sana. Kami menyewa di sebuah hotel berhampiran kawasan membeli-belah Jalan Jendral Sudirman tidak jauh dari Mal Pekanbaru, Plaza Senapelan dan Gedung Ramayana.



Tidak sempat untuk keluar bersiar-siar pada sebelah petangnya kerana hujan lebat.  Hanya dapat ke Mal Pekanbaru untuk mengisi perut yang berkeroncong. Kami memesan bakso dan es teler sahaja kerana hari sudah agak lewat. Lagipun pada malamnya kami akan keluar makan. Mungkin ada yang belum pernah merasa minuman es teler ini. Ianya seakan-akan air batu campur di tempat kita. Airbatunya tidak diparut sebaliknya menggunakan air batu halus. Bahan-bahannya pula ialah buah nangka, avokado (di sini disebut buah alpukat) dan isi kelapa muda yang di campur dengan susu dan air kelapa. Boleh tahan sedapnya. Harga bagi semangkuk bakso ialah RP16,300 dan es teler pula RP12,700.

Bakso dan Es Teler

Kami berpeluang bersiar-siar pada keesokan harinya kerana penerbangan pulang agak lewat iaitu pada jam 4.15 petang waktu Indonesia Bahagian Barat. Pekanbaru adalah merupakan ibukota  yang berfungsi sebagai pusat pentadbiran bagi Provinsi Riau. Pekanbaru juga merupakan bandar yang ketiga besarnya di Sumatra selepas Medan dan Palembang. Pak Bobi sudah pulang ke Bukittinggi pada hari yang sama. Jadi kami menggunakan teksi untuk bergerak ke sesuatu lokasi.

Di antara lokasi yang sempat kami singgahi ialah Masjid Agung An Nur iaitu masjid yang terbesar di Riau. Masjid in terletak di Jalan Hang Tuah. Terletak bertentangan dengan Masjid ini pula ialah bangunan Fakulti Perubatan Universitas Riau.




Tempat yang sesuai untuk membeli cenderamata dan buah tangan untuk di bawa pulang ialah di Pasar Bawah yang terletak di Utara Kota Pekanbaru berhampiran pelabuhan Sungai Siak. Pasar ini tidak menjual barang-barang basah. Di bahagian bawah adalah kedai jualan untuk ikan yang dikeringkan sama ada ikan masin atau ikan salai. Sementara di bahagian lain di atasnya pula adalah kedai untuk kain-kain, perkakas dapur, beg, kasut, cenderamata dan lain-lain.


Jika di Provinsi Sumatra Barat, senibina Minangkabau yang seakan tanduk kerbau mendominasi bangunannya di Pekanbaru pula mempunyai ciri-ciri khas senibina budaya Melayu Riau terutama di bahagian bumbungnya yang banyak diterapkan pada kebanyakan bangunan.

Pasar Bawah

Dewan Perwakilan Rakyat Provinsi Riau

Bangunan pejabat

Fakulti Perubatan Universiti Riau

Bangunan Konsulat Malaysia di Pekanbaru

Kenderaan pengangkutan beroda tiga masih lagi digunakan di Pekanbaru selain daripada angkot vang memang menjadi kenderaan pengangkutan wajib yang ada di semua bandar besar di Indonesia. Di sini juga terdapat perkhidmatan Busway seperti yang terdapat di Jakarta, cuma ianya tiada lorong khusus. Bas ini mempunyai pintu yang besar dan tinggi dari paras jalan. Untuk menaikinya platform khas terpaksa digunakan.


Kami check out daripada hotel pada jam 12.00 tengah hari. Sebelum ke lapangan terbang perut perlu diisi dahulu. Kebetulan di sebelah hotel yang kami duduki terdapat sebuah restoran yang sesuai dengan citarasa kami.  Hampir jam dua petang kami bertolak ke lapangan terbang. Jarak tidak begitu jauh dan caj teksi yang dikenakan cuma RP35,000 sahaja.

19 comments:

  1. Good info sbb bulan 12 ni Insya Allah akan ke sana. Thanx ye.

    ReplyDelete
  2. Salam mie...

    macam sodap yo es teler tu....bakso tu dah biaso kek cni...

    ReplyDelete
  3. Nur Adibah: TQ, selamat bercuti.. hehe

    ReplyDelete
  4. azmnor: memang sodap, boleh cuba buat sendiri tu, ringkas je resipinya..

    ReplyDelete
  5. hei nak tanya bakso tu kalo harga malaysia bp ek

    ReplyDelete
  6. wanacesh: Ikut tukaran semasa lebih kurang RM5.70, iaitu harga biasa kalau di shopping complex macam kat tempat kita.

    ReplyDelete
  7. bestnya... dah jalan jauh2....
    dah follow...

    ReplyDelete
  8. dwaty: Oh memang best jalan-jalan nih.. TQ ikut...

    ReplyDelete
  9. Memang best kalu dapat berjalan2 ni, tambah2 lagi negeri org......kat mana tah dengar es teler ni....

    ReplyDelete
  10. Fazli: Es teler ni memang kira minuman signature kat Indon.. Kat sini mungkin dah ada, tapi kat tempat tertentu je kot..

    ReplyDelete
  11. saya akan ke pekan baru jumaat ni..banyak tak yang menarik..sb..kami masih lagi buntut apa perlu dibuat disana..dan fokus saya adalah untuk membeli barang2 kulit..hehe..biasalah popuan kan..

    ReplyDelete
  12. Anon: Saya tidak lama di Pekanbaru hanya semalam shj. jadi tak dapat cover banyak tempat, sekadar apa yg telah saya catatkan. Mungkin puan boleh dapatkan lebih info di airport nanti... Anyway selamat bercuti.

    ReplyDelete
  13. azimashaary.blogspot.com

    tetiba teringin bakso..:)

    ReplyDelete
  14. Ajim: Personally saya tak suka bakso kerana bau meatball yg tak berapa menyenangkan.. Anyway TQ for coming here. Blog Ajim sangat menarik dan berinformasi dan selalu datang menjengah ke situ.

    ReplyDelete
  15. jelesnya....dah lama teringin nk pegi pekanbaru

    ReplyDelete
  16. Kira: Pergi je Kira, flight pun tak sampai sejam. Lagipun org Indon mesra alam tak spt yang disangkakan..

    ReplyDelete
  17. hi.. bole minta emailkan no tepon pak supir di pekan baru? ke omboh_om@yahoo.com.
    thanks alot

    ReplyDelete

  18. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete