Friday, August 14, 2015

Perth, Western Australia Pt 7 - Kings Park & Caversham WIldlife Park

Hari ini adalah hari pertama di Perth setelah dua hari berada di luar kawasan. Rancangan utama hari ini ialah nak ke Caversham Wildlife Park yang terletak di dalam kawasan Whiteman Park yang terletak kira-kira 20 km dari Perth. Jika memandu, setengah jam saja kita dah boleh sampai di  sana.

Tapi kita orang keluar agak awal, jadi sebelum itu sempat singgah dulu di Kings Park. Taman ni agak besar dan terletak tak jauh dari pusat bandar. Lokasinya di atas bukit menghadap bandar Perth dan Sungai Swan.




Menghadap Swan River.

South Perth di seberang sungai.

Cuaca hari ini pun sangat baik.






Pemandangan Perth CBD dari Kings Park.


State War Memorial.


Kami sampai agak awal, jadi memang tak ada orang sangat di sini. Lagipun hari ini adalah hari bekerja. Tak sampai sejam pun kami di sini dan terus bergerak keluar untuk ke Caversham Wildlife Park.

Di Perth  ini ada juga zoo yang terletak di South Perth tapi mungkin kurang menarik sebab kebanyakan binatangnya terkurung. Walaupun Caversham ini agak jauh dan tiket masuknya lebih mahal tapi rasanya lebih berbaloi jika kita ke sini berbanding ke zoo.

Tempat letak kenderaan agak jauh dari pintu masuk utamanya.

Tiket masuk untuk dewasa AU$28 saja.

Taman ini dibuka dari jam 9.00 pagi hingga 5.30 petang.

Notis untuk pengunjung. Ada tandas dengan paip air yang untuk kemudahan pengunjung beragama Islam. Juga ada tersedia makanan halal. Jadi tak perlu risau jika ke sini.

Peta kawasan taman ini. Sila rujuk jadual tentang acara di sini supaya tidak terkejar ke sana sini.

Lebih separuh yang datang di farm show ini adalah orang Malaysia. Kebetulan waktu itu adalah cuti sekolah. Show di sini di adakan tiga kali sehari.




Di sebelah tempat show tadi ada satu kandang kambing dari berbagai spesis. Semuanya gebu dan bersih sebab terjaga. Ada yang bercorak karpet lagi dan saiznya agak lebih besar. Rasa macam nak duduk sini lama-lama tapi tak dapatlah sebab banyak lagi kawasan yang belum disinggah.




Antara tarikan utama di sini, berfoto dengan koala.

Koala ni memang binatang yang kuat tidur. Waktu tidurnya anggaran 20 jam sehari.

Boleh dipandang tapi tak boleh dipegang. Cuma boleh disentuh tapi dengan belakang tapak tangan.

Tasmanian Devil yang sentiasa berlari mengelilingi pokok bunga tu.

Llama pun ada.

Burung Kookaburra yang cuma terdapat di Australia.

Ini adalah tempat berfoto dengan wombat. Ramai yang menunggu giliran, jadi kami malas nak tunggu.

Snap gambar curi ni je. Lagipun tak adalah comel mana wombat ni. Macam vavi adalah... hehe...

Akhir sekali kita orang masuk ke kawasan  kangaroo. Kawasan kanggaroo mengambil ruang yang paling luas dalam taman ini. Beratus ekor banyaknya. Layan sajalah mana yang kita mahu, Makanannya pun disediakan, tak perlu beli lagi. 


Pandai posing kanggaro ni.

Kawasan kanggaro melepak... dilarang masuk.


Kecil besar tua muda semuanya ada.


Jam satu tengah hari kita orang keluar dari tempat ini. Ada beberapa tempat lagi di Perth yang kami nak pergi sebelum memulangkan kereta ke Bayswater pada jam lima petang.

30 comments:

  1. Kings park tu mcm biasa msuk dlm dramaaaa melayu je!hehehe wah ada tmpt solat dn mknn halal kt wildlife park tu.bgus sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yeke DJ... tak perasan pulak. Tempat solat tak pasti tapi makanan halal memang ada...

      Delete
  2. Replies
    1. Sebenarnya kalau berpeluang memang nak berfoto dengan wombat tu. Sour grape... hehe...

      Delete
  3. eh terus dapat kerja ke kat caversham wildlife ni..he..he
    iklan pun bahasa melayu..so xde hal lah..3 bulan nanti balik lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum pencenlah Nekcik... kalau tak boleh juga cuba nasib... hehe...

      Delete
  4. WAOH..benar2 sangat menawan gan tempat ni..
    maksih banyak gan atas infonya..sangat menarik dan sangat bermanfaat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas juga bisa ke sana suatu hari nanti...

      Delete
  5. Hahaha...pandai kangaroo tu pusing Mie...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kangaroo dia orang educated... tapi sebenarnya kekenyangan tu...

      Delete
  6. comel lagi girl yg pegang wombat tu..hehe..lebih baik beramah-mesra dgn kangaroo yg mesra pelanggan, cute je posing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang hairan ramai pulak yang sanggup menunggu giliran... nak berfoto dengan girl tu sebenarnya... hehe

      Delete
  7. King's Park tu nyaman dan tenang tapi x ada apa yg menarik...kalau berkelah pun best sini..waktu JM pergi ada org sedang 'bercinta' di atas padang rumput tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuma pemandangan dari sini agak menarik... yang lain-lain tu macam taman biasa je...

      Delete
  8. JM pergi Perth ZOO...tak BEST...sib baik PLM x gi..jika tak mmg FRUST

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pergi sini pun sebab dapat info dari blog JM... hehe

      Delete
  9. Vavi tu apa PLM ni eheheheh....tapi mmg betul pun...wombat tu menjadi tarikan walhal dari rupa paras JM lagi cantik kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vavi tu spesis baru... ini kes sour grape JM... hehe

      Delete
  10. yes jangan pergi zoo.. semua dalam sangkaq so tak puas..
    biarlah mahal sikit janji puas hati.. bukan hari2 pergi kan.. alaa CT nak gak dekat ngan koala gitu..
    yg CT tahu kat perth n adelaide ada boleh gak nak dekat2.. yg lain tngk dr jauh..
    or bayar extra.. pgg ngan belakang tangan pun jadilah !! aaaaa..

    ReplyDelete
  11. Kalau CT ambil tour ke Philip Island di Melbourne nanti memang akan singgah ke wildlife park... tapi nak berfoto dg koala kenalah bayar ekstra...

    ReplyDelete
    Replies
    1. PLM.. wildlife park ke maru koala yang best ?

      Delete
    2. Saya ke Maru... berfoto dengan koala kena bayar...

      Delete
    3. heheh CT pun tatau nak masukkan mana satu dalam iti.. dedua nampak best..

      Delete
  12. tempat ni interesting mie....jgn memnggigit sudah....hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semuanya jinak dan mesra alam man... so don't worry...

      Delete
  13. Saya tak pi sikit kot..dah puas main kanggaro, koala dan macam2 binatang semasa di Melbourne dan sydney.

    ReplyDelete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...