Monday, March 9, 2015

Guangzhou > Hong Kong > Shenzhen Pt 5 - Berlepas ke Hong Kong

Hari ini adalah ketiga kami di bumi China. Pagi ini kami semua akan bergerak ke Hong Kong pula. Stesyen kereta api untuk ke Hong Kong ialah di Guangzhou East. Mulanya rasa nak ke sana dengan dengan metro saja tapi atas bantahan majoriti terpaksalah kami cari alternatif lain. Lagipun banyak beg besar yang perlu diangkut.

Jadi kami minta pekerja di kaunter carikan van. Terpaksalah ambil dua van sebab ahli jemaah kami yang ramai. Sampai di stesyen Guangzhou East pada jam 10.00 pagi. Ingat nak dapatkan tiket pada jam  sebelas pagi, jadi tak payah tunggu lama untuk check in hotel bila sampai di Hong Kong nanti. Jangkaan kami sangat meleset kerana tiket perjalanan untuk sebelah pagi semuanya sold out. 

Aduh... macam mana ni...

Dari pembacaan blog, ada yang cakap senang je nak dapat tiket. Tapi terlupa pulak yang hari itu adalah hari Sabtu. Sepatutnya tiket dibeli pada petang Jumaat iaitu sehari sebelumnya. Tiket yang kami dapat ialah pada jam 3.38 petang. Terpaksalah ambil juga sebab itulah cara paling mudah untuk ke sana. Melangutlah kami kat dalam stesyen tu. Itinerary pun lari.

Stesyen kereta api Guangzhou East.

Kaunter jualan tiket terletak di bahagian dalam di mana kita perlu melepasi laluan pengimbas beg. Itulah masalahnya sebab beg-beg kami semuanya sudah masuk ke dalam Sepatutnya boleh je survey dulu dan tinggalkan beg di luar. Ini kes konfiden punya pasal .Yang bagusnya tiada seorang pun merungut.

Tempat menunggu terletak di tingkat paling atas.

Sudut ini kami kuasai sepenuhnya. Di situlah juga kami bersolat kerana kereta api dijangka akan sampai di Hong Kong menjelang maghrib.

Bergerak ke hadapan kerana giliran hampir sampai.

Penumpang kereta api Z825 jam 3.38 pm mula berbaris.

Sampai di stesyen Hung Hom, Hong Kong selepas dua jam perjalanan.

Lokasi stesyen Hung Hom di Kowloon.

Dari Hung Hom kami ambil line dua untuk ke East Tsim Sha Tsui dan seterusnya menapak ke Tsim Sha Tsui untuk ke bilik penginapan kami di Mirador Mansion.

Selesai check in terus ke Chungking Mansion yang terletak bersebelahan untuk makan.

Muka-muka yang kelaparan.

Lepas makan terus bergerak ke Avenue of Stars.

Terlepas untuk menikmati persembahan Symphony of Lights.



Clock Tower.

Hari Sabtu jam 9.28 malam.

Suhu waktu itu 16°C.

Star Ferry Terminal.

Singgah sekejap di Bonjour... supermarket minyak wangi.

Masjid Kowloon yang sangat strategik kedudukannya.

Balik ke bilik penginapan. Berbaris di depan lift. Cuma ada dua lift di sini tapi diasingkan mengikut tingkat genap dan ganjil.

47 comments:

  1. Gemerlap kota Hongkong. ini Kota terbesar di dunia kan Pak Mie ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang bergemerlapan dengan lampu pada waktu malam. HK ni rasanya bukan kota terbesar tapi antara yang terpadat dengan penduduk...

      Delete
  2. part lift tu yang paling malas sekali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi yang di Mirador Mansion agak cepat liftnya... mungkin sebab tidak setinggi Chungking Mansion...

      Delete
  3. Replies
    1. Mula-mula sudut tu penuh orang juga... bila dia orang dah naik train kami pulak ambil alih... pastu takde orang berani masuk... hehe

      Delete
  4. Replies
    1. Tapi kenapa en Din tak buat postingnya...

      Delete
  5. di sinilah bermula nya tugas PLM as a papa razi iye!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum lagi JM... dua hari selepas tu sebenarnya...hehe

      Delete
    2. ehehe dah standby camera.. tunggu nak action and snap saja..

      Delete
    3. Sebenarnya dari aiport lagi dah terperasan macam dia...tapi lain destinasi...tak sangka pulak dua tiga kali ternampak di HK...snap pun curi2... hehe

      Delete
    4. biasalah PLM baru nk belajar jadi paparazi itu sbb masih takut2..kalau jumpa JM terus tegur kita sefpy hihihhihi

      Delete
    5. betul tu.. kalo jumpa Akak JM x cam tak tegur memang xtaulah.. akak gojes semua orang kenal ehehe.. CT xpela malu2 kucing aje.. blogger picisan eheh..

      Delete
  6. Ramainye ahli rombongan!!!
    Semua dengor kata tak ? haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai dan meriah kan... ada juga yang cerewet... tapi kita orang ikutkan je kerenah kak Kiah sorang tu...

      Delete
  7. Wah..hebat tekong ni ye...pencen nanti leh buat travel travel lah Mie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya susah juga pergi ramai-ramai ni Nekcik...sebab banyak benda yang nak diuruskan...

      Delete
  8. wah en mie conquer satu kedai makan...betul2 rombongan cik kiah namanya ni...hehehe
    amboi tak abes lg sopping perfume?yang beli di aussie dah abes pakai ke...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rombong Kak Kiah katanya...sekali masuk restoran terus penuh...

      Haah DJ perfume OZ ada banyak lagi... tapi koleksi kena tambah... hehe

      Delete
  9. penginapan sempit, lift sempit..mmg HK sungguh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau bilik tak sempit dan mahal bukan Hong Kong namanya Jea... tapi best...

      Delete
  10. Best....bila boleh wisata ke sana pula....mmmm tunggu bunos tahun ni kot...hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu bisa diatur... tapi kena cari lain destinasi...

      Delete
  11. ramai wanita dlm rombongan ni...maknanya dari 10.00pg hingga ke maghrib x makan, mmg lapar mcm tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rombongan atas permintaan kaum ibu... Makan biskut je...*nanges*...

      Delete
  12. bila jalan ramai2 gitulah hihi.. kena ada tolak ansur..
    alhamdulillah CT dapat tiket on the spot berlepas.. dalam 20 min lagi ketapi sampai..
    tercungap2 gak berlari..

    makan lambat ? ayoyo.. mau merana perut kalo cemtu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin kalau bukan hari Sabtu... senang kot dapat tiket...silap plan lah ni...
      i
      Taklah sampai kebulur giler... sebab banyak jajan beli kat masjid semalamnya...

      Delete
    2. takpe PLM yang penting pengaaaalaman yang mahal itu =)

      Delete
    3. Betul tu SYM... hehe... dah macam iklan motor SYM pulak...

      Delete
    4. Siti Yang Menunggang...fuhhhh...JM sedang membayangkan nih eheheh

      Delete
    5. CT...jika Siti Yang Menunggang (SYM).. Jari Membonceng (JM) manakala Pak Lang Menyorak (PLM) ahahaha

      Delete
    6. Wah... ngam jugak kan JM...hehe

      Delete
    7. aaaaa uols sekalian.. CT tak reti naik moto ye jadi xde Siti Yang Menunggang.. ehehe..
      plus Safi yang menunggang tu yang tiru nama CT.. ciskek ahaha..

      Delete
  13. Tak pernah sampai Guangzho lagi... nanti nak pi lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Satu hari nanti sampailah tu...tak jauh sangat pun...

      Delete
  14. Pak lang Mie...bawak rombongan cik kiah kali ni ek..mesti happening ni.. tak perasan pulak clock.tower tu hari tu......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happeninglah juga... tapi kerenah pun banyak juga... Clock tower tu dekat dengan jeti Star Ferry...

      Delete
  15. Urmm..Hong Kong..PLM bagi tips banyak2 sikit...Cik Nun bulan 8 akan kesana..hehe
    Bonjour kedai minyak wangi tu murah2 tak?dekat tak dengan Avenue of star?makanan dekat area mana ada yg halal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Cik Nun... macam nama makcik saya kat kpg... hehe

      Saya tak cover banyak tempat di HK tu. Kalau nak detail masuk je blog Scdha Sein (SS) yang juga baru balik dari sana. Wah bulan lapan nak ke sana... musim panas tu... tak selesa rasanya.

      Selain kedai Bonjour... ada juga kedai yg lebih murah...Goodyear Perfume Center...

      Avenue of Stars...lebih kurang setengah km dari Mirador Mansion....

      Makanan halal pulak banyak di dalam Chungking Mansion... di sebelah Mirador je...

      Delete
  16. Wsalam.. hehehee ttiba rasa diri dah tua...

    Owh..nanti kena terjah blog SS.lihat suhu bln 8 lebih kurang malaysia ja PLM.Dapat tiket return rm150 sebab tu beli.hehehe

    Tq for tips..jom sambung entri lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Murah giler return tiket tu. Tapi kalau nak selesa macam duduk dalam aircond memang kena bayar lebih sikit...biasalah tu...

      Delete
    2. eeh eeeh Cik Nun nak pegi Guangzhou ke ? peergh tiket murah tu..
      huurm suhu cem Malaysia ? alaaaa nak sejuk ehehe..

      Delete
  17. Bila tengok gambar kat HK, terus tetiba rasa eh rindu pula jalan2 tepi sungai tu. Haritu gi musim summer, memang panas melekit tapi malam nye sejuk berangin. Insha Allah ada rezeki nak repeat gak sebab banyak tempat xsempat gi. Manatau lajak ke Guangzhou pula kan nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaki jalan mana boleh diam kan... asyik ada saja plan. Memang boleh lajak ke Guangzhou... senang sebab ada train terus ke sana dari HK...

      Delete
  18. Kedai makan yg juga menjadi pilihan kami sekeluarga.....good info...thanks....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebetulan... bila agaknya en Deen ke sana tu...

      Delete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...