Friday, February 6, 2015

Surabaya > Bromo

Dalam posting kali ini saya akan menggunakan singkatan nama Mie sebagai PLM saja.

Kira-kira sepuluh hari selepas balik dari Guangzhou, PLM bersama dua orang rakan sekerja berlepas ke Surabaya pula. Kononnya sebagai misi Bromo. Rancangan asalnya adalah empat orang tapi atas sebab yang tak dapat dielakkan, jadi bertiga sajalah kami ke sana. Bila dah kurang ahli, jadinya kos pun bertambah terutama untuk pengangkutan.

Layan dulu sebahagian foto trip kali ini. Entry seterusnya menyusul selepas selesai posting Guangzhou > Hong Kong > Shenzhen.

Tugu Surabaya.

Masjid Mohammad Cheng Ho.

Jambatan Suramadu - menghubungkan Surabaya dengan Pulau Madura.

Monumen Kapal Selam (Monkasel)

Banjir lumpur Lapindo - mulai mengeras.

Jatim Park II - Kota Batu

Ladang Epal Kusuma Agrowisata - Kota Batu.

Muzium Angkut

Masjid Turen

Pemandangan Gunung Batok, Bromo dan Semeru dari Gunung Penanjakan.

Bersama rakan sekerja.

Gunung Batok (tempurung).

Menuju puncak Bromo.

Kawah Gunung Bromo.

Hanya jeep dibenarkan beroperasi di sini.

Savanna.

Kawasan pasir berbisik.

Penginapan - Lava View Lodge.

Pemandangan dari hotel penginapan


Subur betul bunga loceng di sini.

Lagi pemandangan dari hotel penginapan.

 Di kawasan Air Terjun Madakaripura.

 Banjir kilat di Surabaya.

35 comments:

  1. SS dah lama plan nak ke surabaya... Aduss... Masih belum berkesempatan dong... Cuci2 mata dulu kat blog PLM je laa nampaknye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Next trip bolehlah SS ke sana...kalau larat teruskan perjalanan ke kawah Ijen di Banyuwangi...

      Delete
  2. Perghh lawo bromo ni ek.. Tp mcm senang je naik tangga eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sangat cantik Kak Kiah. Pastu nak naik pun senang. Kalau orang yang lightweights macam KK... senafas je boleh sampai di atas...

      Delete
  3. Replies
    1. Memang setiap petang hujan di sana NR... hari terakhir sebelum balik terbanjir pulak...

      Delete
  4. Pak Lang Mie...kamu udah sampai di sana ya...wow..melopong jap...dalam 1 bulan 2 trip tu...gambar semua cantik!!...x sabar nk tahu citer perjalanan PLM ke sana..boleh JM rujuk sini je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebetulan je JM ada trip berganda... pastu kena rehat panjang... penuhkan tabung ayam lagi...

      Delete
  5. Replies
    1. Hehe.. TERberderet secara tak sengaja... boleh gitu...

      Delete
  6. Cantikkkk. Dulu supir saya cakap bunga loceng tuh namanya bunga jodoh. Kene kelentong ni. Tunggu entri surabaya Pak Lang Mie untuk rujukan jugak. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memanglah sangat cantik pemandangan di kawasan Bromo dan sekitarnya...Sebenarnya mudah je perjalanan kat sana...terutama bila dah ada supir...

      Delete
  7. Wah. Madakaripura waterfall dah ada signboard.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah PM... batu tanda tu baru dua bulan siap...

      Delete
  8. Replies
    1. Ramai orang cakap tempat ni cantik... bila sampai sana... wow... memang sah cantik...

      Delete
  9. Seronok walaupun "capek" bg aku yg dah 5 siries ni dgn stamina yg tak seberapa...memang antara terbaek...alami sendiri baru tak terkata....thanks Mie give me chance to join explore JATIM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan semua percutian memenatkan...tapi yang ini lain sikit. W'pun capek tapi tetap neninggalkan banyak kenangan. Harap tak serik untuk join lagi...

      Delete
  10. hihi lepas satu trip selesai menyusul satu trip lagi ya.. okaylah CT pun nak mula panggil pakcik PLM la =) masjid chengho tu dulu ada belajar.. tapi just blaja dalam buku hihi.. research sikit pasal islam adalah came across masjid tu..

    tugu surabaya tu patung buaya ke ? nampak macam buaya..

    ladang epal ? mak aaaih.. one of the places yg CT nak visit.. ladang epel ladang oren.. bestnya PLM.. waktu banjir kilat PLM ade situ ? huiyooo.. CT rasa truja ni tengok gambar. lebih cantik la kawasan surabaya ni daripada entry PLM yang lepas tu hihi..

    tunggu next entry ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebetulan ada member yang nak ke sini.. jadi PLM pun join sekali.

      Masjid Cheng Ho tu kecil je dan terletak di kawasan kpg China...

      Tugu tu kombinasi dua binatang...ikan yu dan buaya...

      Kebanyakan tempat yg cantik terletak di luar Surabaya... keba travel jauh sikit...

      Foto banjir tu PLM ambil dari dlm mpv...di kawasan banjir...

      Delete
  11. Salam Pak Mie aka PLM, hebat Pak PLM jalan-jalan terus. Walaupun gambar diburamkan, saya tahu kalau Pak PLM itu yg pakai kaos hijau di tengah, betul kan Pak PLM ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada rezekinya saya jalan-jalanlah... kalau tak berehatlah di rumah saja... hehe

      Ahh mas Gunadi jangan sembarangan menembak...nanti tersasar...

      Delete
  12. Cantik!
    Saya dah sampai ke kebanyakan tempat yang Mie/PLM tunjukkan di sini. Saya rasa sangat teruja.

    Bunga loceng itu dipanggil Bunga Trompet di sana. Memang banyak di sepanjang jalan ke Bromo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik terutamanya di kawasan Bromo... Wah nampaknya NA mendahului saya... Saya baru berkesempatan ke sana... itupun dengan rakan-rakan...

      Delete
  13. Assalam Mie, subhanallah....cantiknya walaupun hanya dekat dengan kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sangat cantik... Indonesia bertuah kerana dikurniakan dengan pelbagai bentuk muka bumi...

      Delete
  14. masyaa Allah pic pic nya bagus2. pernah 1 x ke Bromo. terimakasih membuatku rindu ingin ke Bromo lagi. Specially great moment menikmati sunrise di Pananjakan... brrr dinginnyaaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau rindu boleh saja mengulang ke sana mbak ML... Memang pemandangan dari Penanjakan sangat cantik sekali...terutama jika cuaca baik...

      Delete
  15. Amboi En Mie, dari China ke Indonesia pulak neh... sakan nehh...;)
    gunung batuk tu mcm kecik ja nampaknya.... cantik area en mie duduk ti...nanti bg review ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebetulan ada member ajak ke sana... ikut ajelah sebab belum pernah sampai...

      Gunung Batuk tu memang kecil dan comel je. Mungkin disebabkan terletak kat tanah tinggi jadi dipanggil gunung walaupun sebenarnya macam bukit.

      View dari tempat penginapan saya memang sangat ohsem cik Fari...

      Delete
  16. Halo Admin / Blogger :)

    Saya sangat suka dengan postingan foto-fotonya :)
    Perkenalkan, saya Dewi dari tim kumpulbagi. saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi foto-foto,video,menggunakan disk online yang lain dengan tujuan berbagi informasi ? :)
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Anda bisa dengan bebas mengupload foto-foto,video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    Terima kasih.

    Salam.

    ReplyDelete
  17. wah, coba main ke sudut indonesia lain :D ada PAcitan, hidden paradise java :D keren keren banget om fotonya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah... bestnya Pacitan... suka sekali dengan Pantai Banyu Tibo @ Pantai Air Jatuh,,,

      TQ for coming here azam...

      Delete
  18. Salam.. Boleh minta contact number agent/ supir di surabaya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. En Anon (kalau ada nama pun best jugak)...

      Saudara/I boleh hubungi Pak Nizam +6285868639988. Boleh WhatsApp saja lebih senang...

      Selamat bercuti...

      Delete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...