Friday, January 23, 2015

Trip mengulang

Trip kali ini merupakan trip mengulang kecuali ke Guangzhou.  Mulanya kami cuma nak pergi empat orang sekeluarga ke Guangzhou dan pulang melalui Shenzhen. Tapi plan kami nak bercuti telah terbocor. Jadi ada beberapa orang lagi rakan sekerja telah menyatakan minat untuk menyertai trip ini. Pada saya tiada masalah, cuma dia orang mahu ke Hong Kong sekali. Jadi layan sajalah walaupun bajet akan bertambah bila kita masuk ke Hong Kong.

Layan dulu foto-foto yang sempat dirakam sementara menunggu mood memblog datang lagi.

 Di reject untuk menginap di sini walaupun sudah booking awal melalui Agoda.

 Berhampiran dengan Beijing Lu pedestrian street.

 Zhujiang River cruise

 Yuexiu Park

 Sate kambing yang lazat.

 Manisan

 Masjid Shabi Abi Waqqas

 Jemaah menuju masjid

 Tiket keretapi dari Guangzhou ke Hong Kong.

 Hari Sabtu dengan suhu 16 darjah.

 Tiket masuk Disneyland mencecah hampir HKD500

 Bandaraya Hong Kong dari The Peak.

 Star Ferry Terminal

 Feri antara Pulau Hong Kong dan Kowloon.

 Ladies market di Mong Kok.

 Masjid Kowloon di Nathan Road.

 Mengekori Scdha Sein (SS) di Nathan Road.

 Restoran Cina Muslim berhampiran Dong Men shopping street, Shenzhen.

 Sampai juga di Jepun.

Akhir sekali sampai di Niagara Falls.

60 comments:

  1. ini lah trip selisih SS tu ek.

    Mahal kan HK tapi still my fav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah Jea... dia yang buat liputan group kami yang terperangkap di autogate tu... Setuju HK memang best walaupun semuanya mahal...

      Delete
    2. Patutlah masa baca entry yang terperangkap dalam autogate (versi PLM), terus rasa eh macam pernah baca lah citer ni. Rupanya kat blog si SS.

      Delete
    3. Haah Bie, SS ada buat liputan... Ada dua tiga kali saya ternampak SS di HK tapi tak pasti lagi masa tu. Dah balik baru confirm...

      Delete
  2. ooohh terjumpa SS ka.... ooo ni trip yg ramai kt air port tu..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe kebetulan terjumpa tapi tak menegur pun sebab tak berapa pasti. Bila entry dia keluar barulah tau... so saya snap dulu foto dia dulu...

      Delete
    2. Jaga-jaga giliran JM pulak...hehe

      Delete
    3. CT pun perlu berhat-hati... hehe

      Delete
  3. Replies
    1. Ya en Din... dari airport dah perasan dah... tapi kami lain destinasi...pastu ternampak lagi di HK...

      Delete
    2. ada 'jodoh' nama nya tu PLM sbb jumpa lasgi...tapi kalau PLM terserempak dgn JM..tegur tau...x nk snap gambar curi2 tu but kita bergambar berdua ahahahah

      Delete
    3. Tu lah sampai tiga kali saya ternampak dia...orang kampong saya kot...hidup JDT... hehe

      Delete
    4. Nanti kalau jumpa saya tegur ye....sama2 kita bergambar....sama sperti JM.

      Delete
    5. Kalau en Din memang dari jauh saya boleh kenal... don't worry...

      Delete
  4. Hahaha untung la semua org duk bjumpa travel blogger masa travel...hehe bestnya HK!antara best trip saya.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya cam dia pun sebab banyak foto dia kat blog...Kalau DJ sah-sah saya kenal... hehe

      Delete
    2. ohh..DJ PLM kenal...kalau PLM x kenal JM..siap lahhh.....eheheeh

      Delete
    3. Kalau JM... baru nampak kaki pun saya dah kenal...hehe

      Delete
    4. Doa saya kita akan jumpa di suatu masa nanti..Insyallah.

      Delete
    5. ala..apa susah...Abe MKL turun KL call je PLM tu ajak ngeteh then jgn lupa include me in heeee

      Delete
  5. belum ada rezeki sampai HK... insya allah.. doa-doakanlah ye.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila ada offer terus beli... simpan lelama sambil penuhkan tabung...insyaAllah boleh...

      Delete
  6. Satu kali trip banyaknya tempat yang dikunjungi Pak Mie. Terbaik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi agak meletihkahkan mas Gunadi...capek...macam amazing race...

      Delete
  7. Ha Ha Ha Ha Ha Ha.... Tergelak besoooooo SS kat sini... Adoiiiiii laaaaaaaaaa... Tak sangka ada paparazi.... SS memang perasan ada beberapa orang Malaysia kiri kanan... Sepanjang kat Mirador Mansion... Ladies Market... Nice Pic...
    * Muka tak malu SS cilok gambar kat sini ek... TQ... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just to confirm orang itu adalah SS. Bila dah sah barulah keluarkan fotonya...hehe. Sori yek terpaparazi... No hal ambil je mana yang SS mau... tak ada water mark pun...

      Delete
  8. Saya belum sampai ke Guangzhou dan Hong Kong walaupun pernah tinggal di China..Bertuahnya Mie...diberi rezeki dan kelapangan oleh Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillan NA...satu hari nanti sampailah tu...tapi kena tinggal kat satu-satu tempat lebih lama supaya dapat menikmati percutian dengan tenang...tidak terkejar2 macam kita orang...

      Delete
  9. Guangzhou again? PLM jadi tour guide ke. Ohh..ke sini rupanya semasa ada kes kelam kabut di Imigresen seperti di ceritakan oleh SS tu...huntunglah dapat jumpa SS..

    psst : SS..nko perasan tak Pak Lang Mie..ke dia jadi Paparazi :-)

    part Penginapan kena reject tu JM nk tahu sgt..why?

    Satay Kambing lagi? yeee haurs cuba mkn keranna SEDAP sgt!

    Ohh..PLM dari Papa RADZI ye..itu SS ke berbaju BIRU..nko x perasan ke SS ahakss

    Tori Gate dan Niagara Fall tu JM tahu kat mana heee

    Cepat PLM..update jgn jadi mcm JM huhhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guangzhou pertama kali saya sampai JM...takde maknanya tour agen...sesuka saja bantu kawan yang selalu pergi guna pakej.Dia orang nak merasa cuti cara redah...dan semuanya agak puas hati dan seronok walaupun penat...

      Betul tu JM.. beberapa orang ahli group saya terperangkap hamper 15 minit...

      Memang kena reject... kemudian cerita...tapi nasib baiklah...

      Sate kambing...terkenyang kita orang kat situ...

      Tempat mengulang... lambat sikitlah postingnya JM...

      Delete
    2. Ye JM... Kalu SS terserempak dengan JM nanti... SS pelok2 JM ketat2... Ha Ha Ha...

      Delete
    3. Wah JM....Nanti jumpa saya nak peluk JM ketat2.....salah tulis...nak peluk Mie ketat2...hahaha.

      Delete
    4. Amboi.... Amboiii.. Amboiiii... Abam MKL... Ada hati nak pelok JM... Nanti SS repot dengan Madam... He He He...

      Delete
    5. Apa? kakak Chenta! cer tengok abe MKL ni nak peluk JM pulak....terus lari sembunyi belakang Pak Lang Mie :-)

      Delete
  10. china masih belum ada dalam plan..blum terpanggil rasanya nk g sana..haha..tp mane tau tetibe rezeki nk g sana, dah tau dah blog mana nk terjah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena cuba ke China Yayan.. .kos percutian agak rendah macam ke Indonesia...lagipun agak selamat...

      Delete
  11. Salam..Guangzhou tmpt shopping popular bagi para peniaga.wlupun saya ada diberi tiket murah tp msih xdpt nk gi jugk..mngkin satu mas nnti bila keadaan mengizinkn akn smpi juga ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi saya lebih suka Shenzhen kalau nak shopping. Satu hari nanti Niezam sampailah tu...

      Delete
    2. Shenzen klu xsilap sy bnyk brg electronic murah2 kn.InsyaAllah hrp dpt gi dilain msa.disbbkn buat msa trdekat ni sy xdpt nk gi mna2 tmpt kt luar negara jd cadang nk jual je tiket yg sy dpt ni kpd sesiapa yg brminat.

      Delete
  12. belum pernah ke China...mcm best je Hong Kong..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekali nohas ke China pasti jatuh hati... Hong Kong memang best tapi kos di sana lebih tinggi...

      Delete
  13. Menarik..dari ghuangzhou ke hk ke shenzhen ... x singgah macau? Agreed! Hk best... saya pon klu ade masa or duit terlebih or tiket termurah, nk p hk blik... hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami tak ke Macau sebab tak cukup masa.. lagipun pernah sampai ke sana. Saya pun setuju HK memang best... tapi kena siapkan duit lebih...

      Delete
  14. kak, tnye ckit..(off topic) cane nak tau sate kambing tu halal..?sbb problem kalau travel ni susah nak cari makanan halal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat saya makan sate kambing tu di kawasan masjid dan semua peniaga di situ beragama Islam. Kalau di tempat2 lain biasanya peniaga berkopiah... jadi agak mudah untuk kita mengenalinya...

      Delete
    2. Muiz...pembetulan...penulis ini adalah seorang gentleman and macho man or abg sado....so u can call him Abg Mie eheeh

      Delete
  15. Whoaa trip mengulang ..lepas ni kena pergi daftar travel agent ye..kalau rasa perlu tour guide tu kami berdua boleh jer..insyaaallah..dah 3x HK Shenzen ni..boleh lah ulang lagii...siapa nak beli langsir mmg murah giler..siap jahit lagi ye..so sukat siap siap..pintu tingkap semua ye!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok tu Nekcik dah promosi... so sesiapa yang berminat nak ke sana bolehlah pm Nekcik...hehe.

      Tapi Nekcik airport Shenzhen dan pindah tempat baru. Train tak sampai sana... kena berhenti kat stesyen Hourui dan sambung dengan bas...

      Delete
    2. Pastu airportnya dah guna aerobridge... tak payah naik bas macam dulu...

      Delete
  16. comel gilaaaa entry ni ngan entry SS hahaha.. CT da bace da entry SS orang terperangkap tu.. wut a small world kan.. patutnya pakcik buat2 tersedak sket huum huk huk SS huk huk.. kot dia toleh betol la tu..

    dalam banyak2 gambar.. tang sate tu menyeksa jiwaaa sungguh haih.. sampai ati T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu tersedak... sebab memang ada bertentang mata... cuma tak pasti...lepas balik baru confirm...

      Sate tu CT pernah merasa di Shanghai/Hangzhou kan... memang mabeles...cuma kat sini agak besar sikit satenya...

      Delete
    2. kalo kenal bertentang mata mesti lagi havoc kan kan.. hehe.. iyeee pakcik sate itulah yang menjadi igauan siang malam..
      huurm kawan cakap ade org jual sate china di wangsa walk.. kena cari ni.. lepas rindu kat china..

      ikut hati nak saja beli tiket ke hangzhou skali lagi tngh promo ni.. panjangkan langkah ke xian pula hehehe.. tapi apakan daya. sedar diri poket dak tebal T.T

      Delete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...