Monday, August 18, 2014

Sydney and Melbourne - Bajet

Di sini saya senaraikan perbelanjaan untuk seorang selama lapan hari ke Sydney dan Melbourne. Mungkin boleh dijadikan panduan kepada sesiapa yang hendak ke sana. Perbelanjaan ini tidak termasuk makan, jajan dan shopping kerana setiap orang berlainan kemahuannya. Keseluruhannya saya agak berpuashati kerana dengan perbelanjaan kurang daripada RM3K saya dapat pergi ke dua bandar utama di Australia sekali gus.


Kos mungkin dapat dikurangkan jika kita memilih untuk tinggal di hostel. Pakej lawatan yang lebih murah terutamanya di Melbourne juga boleh didapati tapi mungkin berbeza sikit aturcaranya. Tak percaya boleh tanya DJ, Cik Nun dan Kak Kiah.  Untuk tiket penerbangan mungkin agak susah untuk mendapat tiket semurah itu lagi. Bayaran yang lain adalah agak standard.

100 comments:

  1. kalau termasuk makan, beli barang souveniar, shopping nie, lebih lagi nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kena ekstrakan sikit untuk perbelanjaan sampingan...

      Delete
  2. lepas beli belah , makan2 shopping segala, brape abis abg mie?

    ReplyDelete
  3. Amat berbaloi dan jimat banyak. Pandai sungguh Mie mengatur trip untuk kedua-dua tempat ini.

    Dulu semasa saya balik ke Melbourne, tambang kapal terbang saja RM2,700 (pergi-balik). Saya naik Singapore Airline, sebab masa itu MAS dah kehabisan tiket, Air Asia pula belum beroperasi ke Melbourne lagi. Budget Flight yang lain pun mahal-mahal sebab masa tu peak season.

    Trip ke Great Ocean Road dan Philip Island yang Mie pilih juga menjimatkan, sebab saya rasa saya belanja dua kali ganda dari Mie semasa ke sana.

    Good job mate :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kalau ke tempat yang berkos tinggi kita kena rancang betul-betul. Itu pun ada beberapa tarikan di sana yang saya tak dapat pergi kerana tempoh cuti terhad.

      Maknanya dengan kehadiran AAX ni telah banyak membuka peluang orang-orang macam kami untuk ke sana. Kalau nak harapkan MAS belum sampai lagilah jawabnya...

      Hairan juga ya, macam mana sekarang ni harganya jauh lebih murah berbanding dulu...

      Delete
    2. tak pandailah CT nak survey harga. selalu memang check MAS or AA saja.. huurm. nak beli tiket pun terkial kial lagi.

      Delete
    3. Memang bergantung pada nasib juga CT...kekadang harga yang murah tidak sesuai pulak dengan tarikh yang kita hendak...

      Delete
    4. Saya hanya book tiket melalui Kayak.com atau Onetravel.com untuk international trip. Memang jauh lagi murah. Hanya direct guna Malindo/AirAsia/MAS/Fireflyz untuk domestik .

      Delete
    5. Good info siti... akan dicuba nanti untuk trip yang akan datang...

      Delete
    6. Bru balik dr melbourne slm 7 days..sgt2 best tp 7 days cm lm sgt plak di melbourne..nyesal xg sydney..

      Delete
    7. Memanglah rugi sebab dah dekat sangat... cuma sejam lebih je dengan flight...banyak juga tempat tarikannya...

      Delete
  4. waahh..kemasnya ..tq for sharing this info.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu adalah sebagai asas je, mungkin lain orang lain pula kaedahnya...

      Delete
  5. bagusnyaaa info ni ncik mie...tq for sharing..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi untuk tiket flight tu mungkin susah nak dapat semurah tu lagi...

      Delete
  6. Semalam DJ utarakan cadangan gi Australia. Sebab saya komplen tix gi Korea mahal. Hihi tengok bajet ni macam ok. Plus minus for food & shopping rasanya lepas kot. Goncang2 tabung ayam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yezza bajet sy klo x msuk mkn pun gituu rasanye en miee...hehe tp en mie klo msuk bajet perfume the chemist, sy gerenti melambung2 kosnye tuuuuu..hahaha

      Ohoi bibie, silaaa laaaa pi aussie!hahaha

      Delete
    2. Ye lah Bie... cukup-cukuplah dulu pergi Korea tu...Saya pun setuju dengan cadangan DJ... Pergilah negara lain pulak, mana tahu nanti jatuh cinta dengan Ostolia. Tabung ayam pun dah padat tu...

      Delete
    3. Sebab tu benda-benda sampingan saya tak masukkan... sebab yang itu sendiri mau ingat la... Perfume tu OR punya ongkos...

      Haah Bie apa lagi... heret sekali DJ tu... mesti dia mau... hehe



      Delete
  7. Semurah-murahnya bajet ke Australia memang terasa mahal lah buat saya. Cukup baca pengalaman Pak Mie di Australia, sudah terasa sampai di sana...hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Janganlah macam tu mas Gunadi... Insya Allah saya pasti satu hari nanti saya percaya mas Gunadi akan berjaya menjejakkan kaki di sana...

      Delete
  8. OK nampaknya budget ni utk 8 hari...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak lebih selesa letak je bajet sebanyak AU$2K...

      Delete
  9. hurmm jenuh shin nk menabung kalo segitu laaa #nanges

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang trip macam ni perlu perancangan masa yang agak panjang sikit shin... #hentikantangisanmu

      Delete
  10. Replies
    1. Tapi kalau dapat cuti yang lebih panjang... macam dua minggu ke... lagi puas hati en Din...

      Delete
  11. En.Mie, nak tanya sikit pasal Myki..misal kata kalau nak guna cuma sehari aje agak2 berapa byk kena topup ya??

    *sorry off topic ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau guna sehari Zilla top up dulu AU$10, pastu kalau tak cukup boleh tambah kat mesin tambah nilai yang ada banyak kat stesyen tram...

      Delete
    2. Ok, En.Mie..terima kasih byk sebab sgt membantu..doakan perjalanan saya berjalan lancar ye En.Mie..nervous sgt ne lama tak jalan jauh...

      Delete
    3. OK ZIlla... selamat pergi dan kembali... nak menyeberang ke NZ ke... hehe

      Delete
  12. agak semat juga bajet ni. Hotel Ibis tu memang banyak membantu backpakers separuh badan. Murah dan berbahloi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dengan Kapten... Ibis Budget memang antara hotel termurah di sana....lokasinya pun not bad terutama yang di Melbourne...

      Delete
  13. Pak lang mie dah expert dah bab bajet membajet ni he he he, tak gitu ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takdelah expert sangat wa... tapi kalau pergi dengan ahli keluarga kenalah cari yan paling murah sekali sebab kosnya agak tinggi berbanding pergi solo. Cuma bab yang standard tu memang tak dapat dielakkan... Tentu wa setuju...

      Delete
  14. Puas hati lah dengan bajet flight...murah sangat tu PLM...bajet Cik Nun lebih kurang ja..kalau di Melbourne tu 1k pun dah cukup kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiket flight tu agak murah... tapi dah tak boleh dapat lagi sekarang ni. Memang kalau pergi satu bandar je memang cukup belanja lebih kurang RM1K tu...

      Delete
    2. Cik Nun lihat tiket flight PLM pun rasa jales sangat ni..sebab murah sangat. Hehehe...

      Delete
    3. Dah rezeki... Tahun depan pun dah ada tiket Aussie cuma lain destinasi... hehe

      Delete
    4. Hurm...lain destinasi...ni sah ke Gold Coast!!!haaaa...tol tak..bestnya...

      Delete
    5. Tak betul... hehe. Gold Coast tu untuk golongan remaja macam cik Nun memang sesuailah...

      Delete
    6. Hahaha...kata nak pergi dengan family...tu ingat nak ke GC...tak pun perth or adelaide....Cik Nun trigin nak p perth.. main lonsor pasir

      Delete
    7. wow PakCik nak gi Aussie lagi. huuuurm.. sob sob. kena tinggal kat mesia lagilaa nampaknya ni.

      Delete
    8. Tu projek tahun depan CT... lama lagi... sempatlah penuhkan tabung ayam dulu...

      Delete
  15. info yang menarik, jangan lupa kunbalnya ya

    ReplyDelete
  16. semoga suatu hari nanti saya bisa menjajakan kaki disana Amiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah suatu hari nanti tentu Putri boleh sampai di sana...

      Delete
  17. mmg kna budget sebeum pergi..klau pergi dgn family slalunya budget lari. ..he.he
    betul Mie.alhamduliah baik ada AA merata tmpat dapat sampai..ngan anak anak sekali..syukur lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dengan Nekcik, pergi dengan family dahlah bajetnya besar pastu memang tak sama seperti yang dirancangkan. Ada je kena tambah itu ini...

      Bila Nekcik punya next trip, dah lama tak jalan-jalan tu... hehe

      Delete
  18. Wow, murah sekali. Kos all in untuk perjalanan ke Australia sama dengan kos tiket pesawat saja ke Eropah. Hehehe... :D

    Mie, jika ada waktu, boleh minta tolong update "Blog Seberang"? URL-nya diganti ini

    https://www.blogger.com/feeds/4563762881035917099/posts/default

    Jika sedang tak sibuk saja. Maaf ya kalau merepotkan. Hehehe... Terima kasih :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya agak murah jika pergi seorang mas Indra, tapi saya pergi bertiga. Itu belum termasuk perbelanjaan lainnya...

      Saya akan cuba update, tengoklah macam mana nanti hasilnya...

      Delete
    2. Terima kasih Mie. Minimal sudah tidak broken link lagi. Sambil saya mencari cara untuk memperbaiki URL Feed secara otomatis :)

      Delete
  19. Mie, nak tanye le..yg rege gate pass tuh bukan $16.50 ke? yg kat bajet $27 tu untuk 2 way gate pass kah? heksaited nih sbb next month nak pi dah wpun takat sehari je landing kat sydney..thehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miss, kalau ikut yang terbaru caj untuk gate pass domestic dan international adalah sama iaitu AU$12.60 sehala. Yang saya sampai AU$27 tu sebab masa nak beli tiket dia caj sekali ke destinasi kita. Macam saya turun di Central cajnya termasuk gate pass ialah AU$16.40. Itu yang jadi AU$27 tu...

      Delete
  20. lama tak menulis dah 2 minggu berlalu...saje singgah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah en Din... begitulah nampaknya...kalau tak ada jalan-jalan maka tak adalah entry baru...:)

      Delete
  21. Dh sampai bajet dh en mi? Hehe....ok bajet tu tp bak kta u la,,mungkin masih bolh diminimakan lg.. apa projek lps ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah cik Fari... semua dah settle... Tahun ni tinggal satu je trip... tu pun yang dekat-dekat je. sebab ada urusan keluarga yang sangat penting untuk diuruskan...

      Delete
    2. Haha..nk dapek menantu ke en mi? Ok tu, trip dkt2... saya pon takde plan lg 4 next year.. slalu dh ade.. rsa mcm slow sikit thn ni saya...

      Delete
    3. Hehe cik Fari.... Tapi tahun depan dah ada dua trip dah...aduh kekadang pelik juga... asyik nak jln2 je....

      Delete
  22. hye PakCik.. CT singgah sini lama dah tak singgah sini. huuurm boleh tahan jugak kan duit yang kena prepare kalau nak ke sana. itu belum tambah sampingan sampingan godaan nafsu nak membeli itu ini. tapi itulah seronoknya travelling. kumpul kumpul duit then melabur and travel.

    doakan tabung CT nak ke korea dapat dipenuhkan by januaaary ke pakcik ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau pergi sorang bolehlah dengan bajet macam tu... Saya pun selalu jenguk rumah CT sebab nak dengar bebelan... hehe

      Tentu boleh penuh tabung tu sebab sekarang ni dah ngajor...masyuk tu... lagipun duduk dengan emak ayah... semua FOC...hehe

      Delete
    2. hihi part duduk dengan mak ayah tu terpaksalah CT stuju. makan minum free hihi. alaa pakcik guru ganti saja tapi alhamdulillah dapatlah nak penuhkan tabung nanti. CT nak hunt snow. mudah mudahan ada rezeki dan ada teman yang nak temankan kesana.

      Delete
    3. Gigih sungguh CT kan.... InsyaAllah dapatlah berguling-guling kat salji nanti. Tak ada kawan... ajak je mak ayah...hehe

      Delete
    4. amin amin amin :D memang nak geguling kat salji. huuurm.. menanti tiket murah sikit kot-kotlah AA or MAS nak turunkan harga sikit saja jadilah hihi. tercekik rasa tengok harga sekarang ni..

      Delete
    5. Rasanya sebelum akhir tahun nanti... ada lagi offer untuk tahun depan...rajin-rajinlah skodeng website dia orang....

      Delete
    6. itulah.. berharap agar adelah promo lagi. yang sekarang ni tak ada pulak ke korea.. sabar menanti.. pakcik rasa la kan.. kalo tiket time winter ke korea dalam 1500 return tu mahal ke..?

      Delete
    7. Mahal tu CT...kalau <RM1K tu ok lah rasanya...

      Delete
  23. ni blom masuk budget makan n souvenir lagi ek...adehh..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang belum Hazreen... tapi itu semua boleh di kawal bajetnya...

      Delete
  24. Bagus share gini, jelas gitu. Bolehla buat rujukan kot2 satu hari nanti ada rezeki ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah tujuannya Ujie... sebab kos ke sana memang agak tinggi berbanding ke negara lain. Lebih-lebih lagi tiket flight semurah itu memang susah nak dapat lagi sekarang ni...

      Delete
  25. Oh ... TQQQ TQQQQ Mie... buleh buat rujukan nanti.... pas ni ke mana pulak ye... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bajet tu adalah yang paling jimat sekali.sebab duduk hotel murah dan pakej trip pun yang paling murah. Pastu kebetulah return tiket pun dapat yang murah juga....

      Delete
  26. Sy pun ada buat lebih kurang camni jugak utk rujukan..bleh check brapa total perbelanjaan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu... boleh juga buat rujukan kasar kepada sesiapa yang nak ke sana...

      Delete
  27. Wah info yg padat!

    btw kami 3 sekawan baru je launch travel blog. Kalau ada masa, singgahla, boleh tinggalkan komen dan feedback ;) blog kami www.thetravelling3o.com kalau dpt exchange link pun ok. 1st entry kami psl backpacking di New Zealand. Ada jugak buat pasal kos2 ni hehe

    Terima kasih!!

    ReplyDelete
  28. hai en mie,

    nak tanya berkenaan dengan hotel ibis, book melalui agoda ke online?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agoda ke online? Saya booking direct melalui website ibis. Pilih ibis budget... Nak guna agoda atau booking.com pun boleh... Kalau guna ibis.com diaorang akan terus kenakan caj melalui kad kredit. Guna Agoda atau booking, cajnya beberapa hari sebelum check in...

      Delete
  29. salam..hi en.mie
    Menangis tengok tiket flight tu..tsk tsk..
    boleh share berapa lama jarak masa beli tiket sebelum bertolak? smpai boleh dpt murah mcm tu..huhu

    Tina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih kurang 10 bulan... lama tapi berbaloi... boleh sempat memenuhkan tabung ayam dulu...

      Delete
  30. Salam En Mie..tq for sharg info ke Oz..sy nak tanya so far buat visa dgn cik Intan ok kah?
    Dan dr web mana n bilakah tempoh from travelg date En Mie book bilik utk ibis mel..coz murah gile 115 for 4N... sy x dpt price serendah itu..adakah terlalu lewat coz sy nak ke sana dlm tempoh sebulan lg..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy tlg jwb yer..ok sgt cik intan..da slmt p n balik..

      Delete
    2. Aeish... betul kata Mazura...buat visa dengan cik Intan memang OK dan lebih murah. Perkenalkan diri dulu sebelum berurusan. InsyaAllah takde hal...

      Harga bilik hotel tu AU$115 adalah untuk seorang selama 4 malam. Saya ambil bilik triple yang berharga purata AU$87/malam. Itu hotel paling murah yang saya dapat dan booking terus melalui website Ibis.

      Delete
  31. Pn Mazura, tq atas maklumat..lega sikit n senang hati mendengarnya

    En Mie,

    Sy dah email Cik Intan dan beliau telah respond :)..In Shaa Allah akan proceed dgn beliau

    oo..ok..kira satu bilik Au87/night...huwaa sy check2 ni rate AUD149/nite.....:(

    ReplyDelete
  32. As salah mie, mama dan papa ingin sangat nak pergi sydney dan melbourne, ada tak pakej murah?
    Terima kaseh mie. Ma dan papa nak pergi Bulan september

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam mamaruzi...

      Saya pergi tak pakai pakej...jadi memang tak tahu jika ada pakej yang murah...

      Pergi sendiri macam saya, rasanya jauh lebih murah... cuma kena buat research sikitlah...

      Delete
  33. Dengan pembentangan bajet ini, ia akan menjadi semangat utk meneroka Australia...heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Australia memang best...sebenarnya bajet boleh dikurangkan lagi kalau Rei stay di hostel...

      Delete
  34. Awak..best lh blog awk ni.sy n asben pn nk g mlborne n sydney next year.pn sm 8 ari + 2 ari dlm flight..rs cam blh copy itinerary awk sebijik2 ni..nk tny skit ni.klu stakat brdua mmg lg untung guna pakej tour ek dari sewa keta utk ke tmpat2 luar city?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tengok dari pakej tour kat Melbourne tu agak mahal. Rasanya kalau sewa kereta lebih murah walaupun berdua. Mungkin boleh sewa kereta dua hari untuk trip yang jauh tu. Yang sekitar Melbourne boleh redah sendiri dengan kenderaan awam.

      Di Sydney memang boleh redah sendiri...

      Delete
  35. Salam, homestay Sydney (free Halal breakfast) or food delivery to hotel, e-mail kay.abubakar@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
  36. Berbaloi tak pi melbourne dan adelaide sekali gus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good idea tu en Din... cuma kena cuti lebih panjang sikitlah...

      Delete
  37. Replies
    1. Terima kasih... semoga en Din pun begitu juga... supaya dapat melawat lebih banyak tempat untuk menikmati keindahan ciptaan Ilahi...

      Delete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...