Monday, October 24, 2011

Pengangkutan di Shenzhen dan Hong Kong

Rasanya tidaklah rumit sangat jika kita nak bercuti di Shenzhen dan Hong Kong kerana sistem pengangkutannya iaitu MRT dan subway yang lengkap yang menghubungi banyak destinasi. Sesiapa pun boleh ke sana tanpa banyak masalah untuk kemana-mana. Cuma kadar tambang adalah lebih mahal di Hong Kong berbanding di Shenzhen. Contohnya, kita hanya perlu ambil satu perjalanan sahaja dari Bao'an  International Airport di Shenzhen untuk sampai ke sempadan Hong Kong di Lo Wu.



Saya dan kumpulan akan mendarat di Shenzhen, tapi kami akan terus ke Hong Kong dahulu kerana di sana terdapat lebih banyak tempat menarik. Mungkin pada dua hari terakhir kami akan ke Shenzhen semula untuk ke Windows of The World sebelum balik ke Malaysia.


Penginapan kami di Hong Kong adalah di kawasan Tsim Sha Tsui. Sewanya boleh dikatakan mahal jika dibandingkan biliknya yang agak kecil. Tapi cukuplah sekadar untuk tidur. Lagipun masa akan banyak dihabiskan di luar.

Kepada Haris, rakan sepejabat yang akan ke Hong Kong pada bulan Januari tahun depan, tak ada apa yang perlu dirisaukan. Redah saja, insyaallah selamat.

13 comments:

  1. Salam mie..,

    bestnya.....wah haris pun nak kesana juga....

    takper lah nanti aku nyusul kemudian pula....Insyaallah.

    Semuga perjalan kesana dan selama disana dopermudahkan....insyaallah...aaminnn

    ReplyDelete
  2. TQ Man, satu hari nanti sampailah tu...

    ReplyDelete
  3. i belum penah gi shenzen... always wonder cam na rupa nye.

    hk metro senang sesangat kan...heheh

    ReplyDelete
  4. Lily pengembara yg hebat, memang semua tu kacang aje kan... hehe

    Ke mana destinasi seterusnya selepas Greece?

    ReplyDelete
  5. wuih, udah sering jalan2 ke mana2, sepertinya sudah waktunya nulis buku tuh hehehe,

    salam,
    Adie
    http://kisahhantulaut.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. TQ Adie kerana sudi memberi komen di sini.

    Rasanya cukuplah sekadar berblog. Dengan cara ini ianya dapat dikongsi dengan lebih mudah berbanding dengan menulis buku.

    ReplyDelete
  7. plan end this yr dubai sbb jordan byk riot. next yr negara scandi jek kot sbb i kene pull budget gi byk2 country dekat tuh ke scandi. its either i gi byk ngr asia or i gi satu ngr eu.... sigh...

    ReplyDelete
  8. SALAM,
    SERONOKNYA ! DULU, ADA PERNAH PERGI KE HK TAPI TAK BYK JALAN2.

    ReplyDelete
  9. Salam Tuan LF,

    Saya pun baru first time nak ke sana, kalau boleh nak pergi banyak tempat jika berkesempatan...

    ReplyDelete
  10. Salam Mie..nak minta tolong sangat2..

    wa akan ke Hong Kong , tapi turun airport Shenzen..nak tanya
    1. Kalau dari airport Shenzen tu terus ke HK senang tak ? sebab wa bawak 2 budak kecik ni...
    2. Naik bas tu ok ke ?..Senang naik bas ke naik train ?
    3. Jauh tak nak sampai kastam hk tu ?..rasa tak confident pulak ...
    Tolong la Miee..bagi tips banyak2...tak sempat nak study..tiket baru beli minggu lepas.nanti emel ke cendawan_liar@yahoo.com.my . Thanks

    ReplyDelete
  11. mie email to me too ok!mcm yg wa tanya tu!I be going there 1st dec.(salina@sunissa.com.my)
    tq

    ReplyDelete