Sunday, June 14, 2015

Perth, Western Australia

Layan dulu sebahagian foto tempat-tempat yang sempat kami singgah.

 Bandaraya Perth

Peta perjalanan untuk trip Perth, Western Australia.

 Kereta yang digunakan semasa keluar dari Perth.

 Mencari bekalan di Pasar Fremantle.

 Terjumpa kereta JM di sebelah bilik semasa di Augusta. Tapi tak nampak pun dia sampai kami check out.

 Cape Leeuwin light house.

 Margaret River Chocolate Company.

 Ladang anggur di hujung musim.

 Busselton Jetty

 Jalan yang lurus berkilometer dan lengang dari Kojonup ke Katanning, Berselisih satu kenderaan dalam beberapa minit.

 Biri-biri yang comel.

 Masjid komuniti Melayu Katanning.

 Giant Ram Park, Wagin.

 King's Park di pagi hari.

 Bersantai dengan kangaroo di Caversham Wildlife Park.

 Masjid Perth.

 Feri ke Rottnest Island.

 Rottnest Island light house.

 Longreach Bay Beach.

 Windmill

 Swan Bell

 Perth Station

London Court

Cukuplah dulu buat intronya. Minggu ini pun dah nak puasa. Mungkin lambat lagi posting seterusnya.

71 comments:

  1. Replies
    1. hehehe kan dah kata.. Akak JM dah khatam..

      Delete
    2. Betul tu... JM dah sampai tapi destinasi kita berbeza...

      Delete
  2. Perth...klau tanya JM nak repeat tak? hurmm...sekali sudah mencukupi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kalau ada orang nak sponsor... no hal... memang sanggup pergi lagi...

      Delete
  3. cantik no plat keta tu 1E JM 037...JM mmg x de sbb itu kereta sewa...ada org sewa kereta tu kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi orang tu tak keluar2... mana tau orang Malaysia juga...

      Delete
  4. kiranya Australia...PLM belum terjah Cold Coast n Brisbane kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Canberra tak ada apa CT...cuma pusat pentadbiran...

      Delete
    2. Adelaide pun belum JM... jom...

      Delete
    3. ni ajak2 ayam ke ajak2 itik Pak Lang Mie :-)

      Delete
  5. suka australia kerana langitnya BIRU

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan setiap hari cerah macam tu... sebab adakalanya hujan dan mendung masa kitaorang kat sana...

      Delete
  6. Bestnya pi perth...sy nkpi gak...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best tapi saya tak dapat cover Albany dan Cervantes...sebab cukup masa...huhu

      Delete
    2. PLM x ke Cervances sbb x cukup masa kan...agak rugi sbb view sgt cantik....saje nk 'panaskan' PLM tu hiksss

      Delete
    3. Tapi JM tak ke Rottnest Island... banyak Quokka yang comel kat sana...hehe...

      Delete
    4. arghh..PLM ni..buat JM tergugat je lah

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. hehehe dah teaser dah !!! excited nak bacaaaaa next entry.. oh my PLM !! CT suka part bebiri tuuuu gebunyaaa.. manja x semua bebiri tu ? and ladang anggur.. suka sngtla trip2 ke kebun la vineyard semua ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bebeiri tu kekadang pelik tengok kita...tapi ada juga yang manja... Ladang anggur tu cuma skodeng tepi jalan je... lagipun dah habis musim berbuah dan dah nak masuk musim sejuk..

      Delete
    2. a ah kan dah mula winter kat sana.. hehehe.. usually yang famous cherry australia kan during summer.. alaaa omeynyaa lahai bebiri.. gebu2..

      Delete
    3. Haah CT dah nak masuk winter... tapi taklah sejuk mana. Ceri memang ada tapi mahal yakamat...

      Kat sini ada spesis bebiri besar yang bulunya sebijik dah macam karpet.. siap warna kuning hitam putih lagi...

      Delete
    4. sbb bukan musim kot mahal gitu.. kawan ckp kalo musim mmg hari2 bleh makan ceri..

      amboi kaler gitu.. da mcm bendera perak =P kalo manja bleh pelok2 lagi best kan.. btw CT singgah lagi nk wish.. selamat berpuasa ye untuk PLM dan family =D

      Delete
  10. Dah lama bercita-cita nak ke Perth. Kawan saya di Perth dah lama mengajak, tapi sampai sekarang tak sampai-sampai. Nampaknya Mie dah sampai dulu. Best tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best juga Perth ni NA... Kalau saya dah ada orang ajak memang tak tangguh lagi dah... boleh jimat tang lodging... hehe..

      Delete
  11. Terubat rindu SS ni kat Perth... Tapi tak rasa nak pegi lagi... Cukup lah sekali... Hu Hu Hu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cukuplah sekali... banyak lagi destinasi yang belum diterjah...

      Delete
  12. Salam tuan tanah..

    tengok gambar2 saja pun hati dah tertarik nak ke sana..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan NS... tak menyesal punya. Masa saya di sana ramainya umat Melayu bercuti di Perth... sebab cuti sekolah agaknya...

      Delete
  13. banyak masjid di sini....drive sendiri lebih seronok rasanya..jalan lengang, boleh check out countryside..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya cuma ke masjid Perth. Yang di Kattaning tu letaknya hampir 300 km dari Perth...

      Memang syok memandu di sana... jalannya cantik.. susah nak jumpa lubang...

      Delete
  14. Australia belum pernah kusampai laei..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trip seterusnya bolehlah ke sana Ciku...

      Delete
  15. bial pula rezeki nak ke sana , negeri sejuk2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je sampai sana NR...tapi kena tengok musimlah.. jgn kena musim panas... basah ketiak nanti...

      Delete
  16. Orang oozz da balik ye...mana kangaroo yang nekcik kirim..ha..ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kangaroo yang boleh ditepek adalah... tunggu...

      Delete
  17. Panjang nye langkah !!! Kerap betul terbang ye ?
    Dah ke selatan pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sejak dah ada sayap ni...kenalah terbang selalu... hehe

      Delete
  18. Assalam mie,
    hamboooiiiiiiiiiiiiiiiiiiihh sakan landing dengan kangaroo :)
    next entry please he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...bukan selalu ada peluang...lagipun kangaroo tu semuanya mesra alam yakamat...

      Delete
  19. Rindunya dengan Perth...tenang, damai je,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Ren... banding dengan kota besar lain di OZ.. Perth memang lebih tenang...

      Delete
  20. selamat menjalankan ibadah puasa Pak Mie. maafkan saya kalau ada kesalahan ya. terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa juga buat mas Gunadi sekeluarga. Begitu juga dengan saya... kalau ada komen di blog yang tidak menyenangkan... mohon dimaafkan...

      Delete
  21. wah...boleh le saya trejah di sini...boleh buat panduan ke Perth..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best en Din Perth ni...agak tenang kotanya...

      Delete
  22. Replies
    1. Bolehlah buat destinasi kembara en Din seterusnya... best memandu kat sana...

      Delete
  23. Terlupa pulak terima kasih di atas panduan ke Busan dan Jeju Island. Blog PLM banyak membantu saya......semua tempat dalam blog Mie saya terjah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tentu en Din dapat cover lebih banyak tempat...terutama kalau ada supir di Jeju...

      Delete
  24. Replies
    1. Selamat menjalani ibadah puasa juga buat en Din sekeluarga...

      Delete
  25. Salam PLM... wah ke OZ lagik PLM sekeluarga ya...!

    ReplyDelete
  26. Wsalam Fari...ada rezeki jln2 lah kita...

    Selamat menjalani ibadah puasa buat Fari sekeluarga...

    ReplyDelete
  27. Selamat berpuasa Pak Lang Mie! Suka tengok kangaru tu. Ikut posing sekali.

    ReplyDelete
  28. salam mie ,
    saya nak ke perth gak bulan 11 ni , nak tanya psal caversham wildlife park tu , berbaloi tak pergi sana , apa tempat lain lagi utk tgk kanggaroo n koala kat perth

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berbaloi xplorer sebab kita boleh main-main dengan kangaroo dan boleh sentuh koala dan pegang wombat. Tempatnya pun tak jauh dari Perth. Tiket masuk cuma AU$28/pax untuk dewasa. Makanan halal pun boleh dapat kat cafe di situ.

      Tempat lain mungkin di zoo Perth tapi tentu lain situasinya.

      Delete
  29. Tgh baca iti Perth. Nak ke sana bulan sept 2016.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah hampir semua bandar utama kat Australia en Din dah pergi..

      Delete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...