Monday, May 18, 2015

Surabaya > Bromo Pt 7 - Lava View Lodge, Cemoro Lawang

Sebelum meninggalkan Bromo, saya kongsikan sedikit gambaran mengenai tempat penginapan semasa di Taman Nasional Bromo Tengger Semeru ini. Kedudukannya kira-kira lima kilometer untuk ke Penanjakan.

Anak panah menunjukkan lokasi Lava View Lodge. Betul-betul di tepi bukit. Lokasi yang sangat best kerana gunung Bromo dan Batok dapat dilihat dengan jelas dari sini.

Antara hotel penginapan terbaik di kawasan Cemoro Lawang.



Banyak pilihan biliknya bergantung kepada keperluan.




Jalan menuju ke bilik penginapan.

Bilik penginapan kami, satu double dan satu single bed.


Pemandangan dari hadapan bilik.



Sesekali awan melintas di hadapan bilik.


Pemandangan dari tebing.

Sangat di rekomen untuk tinggal di sini kerana pemandangannya yang cantik. 

42 comments:

  1. cantiknyaaa view kat sini...masa kami pi, awal setahun carik bilik area cemoro lawang ni tapi dah penuh...sadis betul laaa rasa...tu terpaksa duk jauh....huhuhu tapi takpela, takde rezeki...nama nak dtg balik, takde dah kot...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sangat cantik. Lodging ni supir yang carikan... senang je dapat sebab booking pun sebulan sebelum pergi. Saya pun rasanya tak akan mengulang lagi ke sini...cukuplah tu...

      Delete
  2. Replies
    1. Sebab persekitarannya dah memang ohsem en Din..

      Delete
  3. Sangat cantik rumah penginapan itu. Betul-betul di tanah tinggi dan dapat tengok Gunung Berapi Batuk...jangan penginapnya terbatuk-batuk sudahlah he he he :D

    Bunga trompet (kecubung) tu banyak sungguh di situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh NA tak menginap di Cemoro Lawang. Lokasinya pada kedudukan palinh tinggi di sini. Itu gunung Batok (tempurung kelapa) sebenarnya... hehe

      Delete
  4. Sangat cantik rumah penginapan itu. Betul-betul di tanah tinggi dan dapat tengok Gunung Berapi Batuk...jangan penginapnya terbatuk-batuk sudahlah he he he :D

    Bunga trompet (kecubung) tu banyak sungguh di situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bunga tu memang banyak betul di sini...kebetulan sedang elok berkembang...feeling2 macam spring...

      Delete
  5. Mmmmm..... memang best kat cni.....bila nak jejak kaki lagi kesini...
    bunga locing kalau kebawah entah besar bilah mancis jer agaknya mie...hehehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak dapat dinafikan... tapi untuk mengulang lagi mungkin tidak... Bunga tu memang sesuai dengan udara sejuk...kat Cameron Highlands pun banyak...

      Delete
  6. masya ALLAH cantik sngt pemandangan dan gambar pun hebat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sangat cantik puan...bolehlah bercuti di sana nanti. Terliur saya tengok makanan sedap2 kat blog puan tu...

      Delete
  7. trimakasih infonya,,
    sangat menarik dan bermanfaat,,
    mantap,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti mas Jony datanglah ke sana...cantik bangat tempatya...

      Delete
  8. bilik penginapan bentuk chalet2..cantik..mesti di kwsan tinggi sampai awan boleh melintas depan bilik....mcm berada di kayangan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lokasinya memang di kawasan paling tinggi di Cemoro Lawang...sejuk pada waktu pagi... suhunya di bawah 10 darjah...

      Delete
  9. okaaay subhanallah this is beautiful.. ok yang ni CT truja hahaha..
    sebab tempat sejuk.. eh sejuk ke ? compare tu cameron ?

    awan ? ke kabus ? ke kabus tu sebenarnya awan ? hahaha..
    kalo awan mmg kira tnggi laa tempat ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau waktu pagi masa nak keluar tengok sunrise suhunya di bawah 10 darjah...jauh lebih sejuk dari CH. Ketinggiannya 2200 m dari aras laut...

      Awan tu... sebab dia datang sekelompok...

      Delete
  10. Hotel mahal ni :)

    Malam-malam mesti sejuk beku kan..hiihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tahan sebab lokasinya terbaik. Malam memang sangat sejuk... Best Jea... datanglah ke sini untuk next trip...tak menyesal punya...

      Delete
  11. Replies
    1. Memang cantik...tapi kalau ada snow kat puncak gunung tu mesti lebih cantik...hehe

      Delete
  12. Pak Lang Mie...angaran harga bilik semlam berapa eh...kalau lokasi menarik camtu...boleh nampak Bromo dgn jelas mesti mahal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bilik yang PLM ambil untuk bertiga Rp800K+ semalam...tapi memang puas hati sebab pemandangan dari sini memang sangat ohsem...

      Delete
  13. Replies
    1. Ada breakfast... tapi selepas turun dari gunung Bromo...agak lambat sikitlah...

      Delete
  14. May I Know how to book the room? Do you have hotel phone number? Thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Our driver book the room for us. LVL phone no : (+62335) 541009/541147

      Delete
  15. Deket banget tuh penginapan dengan gunung bromo Pak Mie. ngak usah ke penanjakan juga kayaknya lihat matahari terbit dari penginapan sudah bangus... tuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi pemandangan dari Penanjakan lebih cantik untuk sunrise sebab kedudukannya lebih tinggi mas Gunadi...

      Delete
  16. Lodge tepi bukit tu....peerrgghhh...
    mmm...kene masuk list balik ke ni?? tapi tahun bile nak pi sini ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lokasinya memang superb...pergi jangan tak pergi ASP...tahun ni juga...hehe

      Takkan pasal toilet tak jadi pergi. Benda tu ada sebenarnya...saya yang tak perasan...

      Delete
  17. wuii nuuun atas bukit tu..lama tak nyinggah..tinggi sangat perjalanan Mie..
    Masyaallah cantik dan sejuk mata memandang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolehlah Nekcik ke sini nanti...untuk next trip. Tak payah panjat gunung Bromo tu... pemandangan dari sini pun dah cukup cantik...

      Delete
  18. Bestnya... teringin nak ke sana.. sejuk kann.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siangnya macam di Cameron Highlands. Tapi waktu keluar untuk melihat sunrise...suhunya di bawah 10 darjah...sejuk banget..

      Delete
  19. Sngt cantik.... suhu pon sejuk... saya suke tu...hehe.. blh tenangkan fikiran dn lari dr kesibukan kota

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best...tapi kalau dapat sampai awal pun best sebab boleh ronda2 sekitar hotel... saya sampai di sini dah lewat malam... rugi juga rasanya...

      Delete
  20. Assalam ,
    nice laaaaaaaa bilik dia tuuuu
    unik design dia

    ReplyDelete
  21. rekomen banget nih penginapan seperti ini.. nyaman banget

    ReplyDelete

En/Cik Anonymous... sila tinggalkan nama...